Novosti
USTAVNI SUD O ZAKONU O RADU

Mali sindikati zadovoljni, veliki začuđeni
Objavljeno 25. svibnja, 2023.
Odluku Ustavnog suda o ukidanju odredbe Zakona o radu kojom se članovima reprezentativnih sindikata omogućuju veća materijalna prava, sindikati su dočekali suprotnim reakcijama, dok su nereprezentativni sindikati to i očekivali, u reprezentativnim sindikatima su nezadovoljni.

Ustavni sud u utorak je ukinuo odredbu Zakona o radu kojom je propisano da se pojedina materijalna prava mogu kolektivnim ugovorom ugovoriti u većem opsegu za članove sindikata koji su pregovarali o kolektivnom ugovoru. Ustavni sud to je ocijenio diskriminatornim u odnosu na nečlanove sindikata, odnosno članove nereprezentativnih sindikata. "Od prvog dana očekivali smo takvu odluku, a ugodno je iznenađenje što je Ustavni sud to dosta brzo riješio", rekao je predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske Rino Štorić, koji je zajedno s još tri nereprezentativna sindikata zatražio ocjenu ustavnosti sporne odredbe. Ističe kako je sam Zakon o radu u koliziji zato što se po jednom članku ne mogu raditi razlike među zaposlenicima, a po drugom, ovom koji je poništen, mogu. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je kako će za detaljniji komentar pričekati obrazloženje Ustavnog suda, ali ga čudi da su slična rješenja zakonita u Sloveniji i Njemačkoj. "Jako nas zanima zašto je Ustavni sud procijenio da je to zakonsko rješenje diskriminatorno, kako za nečlanove sindikata u odnosu na članove, a tako i za članove koji su pregovarali u odnosu na one koji nisu pregovarali", kazao je. H
”NEVJEROJATNO”
Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin ustvrdio je kako je odluka Ustavnog suda nevjerojatna. “Nevjerojatno je da je ono što je u Njemačkoj normalno, ovdje diskriminatorno. To je pomalo kao prostitucija tog pojma”, kaže Kroflin. Iz Ministarstva rada poručili su kako će, kada dobiju službeni pravorijek Ustavnog suda, donijeti odluku o daljnjim postupanjima.