Novosti
NA PODRUČJU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE NEMA OPASNOSTI OD IZLIJEVANJA RIJEKA

Drava će još rasti, ali samo do redovitih mjera obrane
Objavljeno 20. svibnja, 2023.

Vodostaj Drave kod Osijeka još će malo narasti i može se očekivati proglašenje redovitih mjera obrane od poplave (kada vodostaj dosegne +350 cm), potom će Drava još nekoliko dana zadržati tako visok vodostaj i to će biti to kada je riječ o mogućoj opasnosti. U ovom trenutku izvanredne mjere proglašene su na Vučici kod Marjančaca. Na većini manjih vodotoka situacija je pod kontrolom jer vodostaj ili stagnira ili je u opadanju.



Okvirno je to izvješće koje su u petak medijima dali članovi Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, koji su se okupili na izvidu stanja na nasipu ušća Karašice u Dravu, nedaleko od osječkog prigradskog naselja Josipovac. Jedna je to od lokacija saniranih nakon poplave 2014. godine. "Za sada je situacija mirna. Operativne snage su spremne, imamo dovoljne količine vreća, pijeska, isušivača i pumpi. Na mjestima gdje je situacija nešto lošija povremeno se angažiraju lokalni stožeri", rekao je Mato Lukić, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije i zamjenik župana. "Posljednjih pet-šest godina sanirali smo sva mjesta gdje smo imali aktivnu obranu od poplave 2014. Na Svetom Đurađu napravili smo nasip od 700 metara, oko vikend-naselja Karašica izgradili smo nasip. U Donjem gradu u Osijeku dovršena je treća poddionica i puštena je u funkciju. To su sve kritična mjesta na kojima smo imali aktivne mjere, a koja su sada pod kontrolom", rekao je Željko Kovačević, direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i Dravu Hrvatskih voda. Izvjesno je kako je vodostaj Drave u blagom porastu, u petak je bio +312, što ostavlja još 30-ak centimetara "prostora" do proglašavanja redovitih mjera obrane od poplava.

Zvonimir Erk, zamjenik voditelja Područnog ureda Civilne zaštite Osijek, izvijestio je kako je u posljednjih tjedan dana zabilježeno 60-ak poziva Županijskom centru 112 od osoba kojima je voda došla u dvorište. Uglavnom je riječ o pojedinačnim slučajevima s područja Našičkog Novog Sela i Martina. "Riječ je o mjestima koja se nalaze u prirodnim depresijama, gdje jedinice lokalne samouprave rješavaju nastale probleme", izvijestio je Erk.

Zvonko Pakšec, zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, rekao je kako su zbog ove situacije obavili smotru opreme. "Možemo izraziti zadovoljstvo da smo na dispoziciji za sve što je potrebno, 50 vatrogasnih pumpi raznih kapaciteta u vrlo je kratkom roku spremno izići na bilo koju lokaciju na području Osječko-baranjske županije. U prvih sat vremena sto ljudi može izići na intervenciju", poručio je Pakšec.

Lukić je izvijestio da su poduzete sve potrebne mjere, a Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije nastavlja na terenu pratiti stanje vodostaja.

Dario Kuštro
Mato Lukić

načelnik županijskog Stožera CZ-a

Zajedno s timom Civilne zaštite OBŽ-a obišli smo teren kako bismo vidjeli situaciju s vodama, postoji li negdje veća potencijalna opasnost. Za sada je situacija mirna.

DRUGI VAL
Povremeno se angažiraju lokalni stožeri, na mjestima gdje je situacije nešto lošija, riječ je o tokovima Karašice i Vučice. Ipak, u Marjančacima se vodeni val polako spušta u Dravu, a Karašica je na svom ušću pod usporom (zbog visoke Drave), pa se očekuje da će otjecanje biti sporije. Ne očekuje se ni veći vodeni val na Dravi i Dunavu, pa ako dođe do novih većih kiša, obje rijeke bit će spremne i za prihvat drugog vala.