Osijek
ZANIMLJIVA PANEL-RASPRAVA

Kultura se svodi samo
na glamur i crveni tepih...
Objavljeno 24. ožujka, 2023.
Danas se treba boriti da u Dnevnik uđe vijest o dobitniku Nobelove nagrade za književnost

Suvremeni mediji skloni su površnosti, (lažnom) glamuru, crvenim tepisima, a nisu rijetke ni lažne vijesti (fake news). Kultura je gurnuta na margine, rijetki su mediji koji imaju stranicu kulture ili emisiju o kulturi, a književna, likovna, glazbena ili kazališna kritika gotovo da su izumrle.



Rečeno je to na panel-raspravi "Kultura, umjetnost i mediji", održanoj u sklopu projekta BAUK, na Akademiji za umjetnost i kulturu (AUK), u organizaciji AUK-a i Doktorske škole Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku.

- Tema "Kultura, umjetnost i mediji" izabrana je s obzirom na činjenicu da su u današnje vrijeme novi mediji sveprisutni te se smatra da stvaraju nova pravila i percepcije kulture i umjetnosti. Pojava tih medija i njihovo korištenje naša je svakodnevica, pa stoga niti ne čudi da ih novi, ali i stariji umjetnici, koriste upravo u stvaranju svojih umjetničkih djela - rekla je moderatorica panela, studentica Mateja Ištuk. U zanimljivoj panel-raspravi sudjelovale su panelistice Mirjana Rakić, Branka Džebić i Karolina Lisak Vidović, ugledne novinarke. One su na brojnim primjerima u praksi pojasnile kako su mediji nekada funkcionirali i kako oni danas djeluju. (Do)kazale su da su kultura, umjetnost i mediji neraskidivo povezani.

- Novinari pokušavaju uhvatiti korak sa suvremenim tehnologijama, no u utrci za profitom gubi se kredibilitet, sve je postalo jako banalno, a mi, slušatelji i čitatelji medija, ostajemo bez relevantnih informacija - rekla je dugogodišnja politička novinarka HRT-a Mirjana Rakić.

- Ako planirate razgovor s nekim piscem vi morate pročitati bar jednu njegovu knjigu, ali suvremene tehnologije pomažu vam da saznate mnogo informacija o autoru - savjetuje pak Branka Džebić, novinarka, književna kritičarka i urednica. A u kakvom vremenu živimo i kakav je odnos medija i kulture, zorno je pojasnila Karolina Lisak Vidović, urednica HRT-ovih radijskih i televizijskih emisija o književnosti. "Danas se treba boriti da u Dnevnik, ili sličnu informativnu emisiju, uđe vijest o dobitniku Nobelove nagrade za književnost", rekla je Lisak Vidović.

Ipak, čulo se na panel-raspravi, novinari nisu odustali od istine, još uvijek postoje istraživački novinari, novinari kojima se vjeruje i koji imaju kredibilitet. I nije točno da je publika glupa i da traži banalne sadržaje, rečeno je na panelu, ali i u zanimljivoj raspravi nakon nje.

Rješenje problema jest obrazovanje mladih, ali i starije populacije koja prati medije, kulturu i umjetnost. No, to je, priznale su panelistice na temelju vlastitoga iskustva - Sizifov posao. Ali ne trebamo i ne smijemo odustati, poručile su.

Vesna Latinović
NOVI MEDIJI
Novi mediji pristupačni su gotovo svoj populaciji i još se svi privikavamo na njih. Do sada je to područje površno iskorišteno, no svi će se, i stari i mladi, morati prilagoditi novim trendovima te na pravilan način konzumirati veliki broj informacija.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike