Novosti
SINDIKATI TRAŽE POKRETANJE PROIZVODNJE

Ministarstvo razgovara o ulaganjima, ali ne i o vlasništvu nad Petrokemijom
Objavljeno 21. ožujka, 2023.
Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja poručili su da sudjeluju u razgovorima oko daljnjih ulaganja koja su predviđena ugovorom o restrukturiranju i dokapitalizaciji Petrokemije, a kako bi se zaštitili interesi ulagača i ostalih dioničara, kao i zaposlenika Petrokemije. No ne sudjeluje u pregovorima Ine i PPD-a s Yildrim Holdingom, u vezi s većinskim vlasništvom. Stoga, ističu, nisu upoznati s tim ugovorom ni uvjetima.
Činjenica je, kažu, da Yildrim Holding kupnjom većinskog paketa dionica Petrokemije može postati vlasnik Petrokemije i za to ne treba suglasnost Ministarstva. Naime, ni nakon više mjeseci, još nije dovršen proces preuzimanja većinskog vlasništva s tvrtke Terra Mineralna gnojiva u vlasništvu PPD-a i Ine na turski holding Yildirim, zbog čega su nezadovoljni i radnici i investitori.

Iz reprezentativnih sindikata Petrokemije poručili su da što prije treba pokrenuti proizvodnju u Petrokemiji, jer postrojenja nisu radila godinu dana te da treba dovršiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica. Oko 1300 radnika strahuje za posao, a sve je navodno zapelo na okolišnoj dozvoli, čije izdavanje država uvjetuje ulaganjem milijuna eura u modernizaciju proizvodnje, koja će smanjiti štetne čestice u zraku. Sindikat EKN-a Petrokemije i Sindikat DEMOS-HUS Petrokemije su istaknuli da sada, kad su se cijene plina spustile i stabilizirale, ne postoji ni jedan razlog da se proizvodnja ne pokrene te naglasili da svako odgađanje ide izravno na štetu interesa Republike Hrvatske. Sindikati su od Uprave Petrokemije zatražili da donese odluku o pripremi postrojenja za pokretanje i o rokovima za početak proizvodnje pojedinih postrojenja čim je prije moguće, a od Vlade, kao najvećeg pojedinačnog vlasnika da odmah, u najkraćem roku, donese odluku kojom će se završiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica Petrokemije. H
Kompanija Yildrim je početkom studenog prošle godine potpisala kupoprodajni ugovor s Inom i PPD-om o preuzimanju njihove tvrtke Terra Mineralna Gnojiva i time njihovog većinskog udjela od 54,5 posto u Petrokemiji te se čeka ocjena agencija za zaštitu tržišnog natjecanja iz zemalja na kojima posluje Petrokemija, čijim će odobrenjem kupoprodajni ugovor o preuzimanju većinskog udjela u kompaniji postati valjan. Uz Terra Mineralna Gnojiva, koja ima 54,52 posto udjela u Petrokemiji, u vlasništvu kutinske tvornice mineralnih gnojiva su Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) koji ima 17,9 posto udjela, dok je 12,73 posto na skrbničkom računu u HPB-a u ime Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško, 9,09 posto dionica ima Janaf, a 5,45 posto je na PBZ skrbničkom računu. Sama Petrokemija je vlasnik 0,08 posto udjela, a preostali udjeli u vlasništvu su malih dioničara.

Možda ste propustili...