Kultura
SLAVLJENIČKA GODINA

Ogranak MH Slatina djelovanjem čuva i promiče identitet hrvatskoga naroda
Objavljeno 14. ožujka, 2023.
Ogranak je u 2022. ostvario niz samostalnih projekata važnih za Slatinu

Ovo je slavljenička godina! Matica hrvatska slavi 180. obljetnicu svoga postojanja i svi Matičini programi diljem naše domovine utkani su u ovu veliku obljetnicu. Svojim programima i naš je Ogranak dao svoj doprinos ovoj velikoj obljetnici, rekla je predsjednica Ogranka Matice hrvatske Slatina Zorica Varga na redovitoj godišnjoj izvještajnoj skupštini Ogranka predstavljajući brojne aktivnosti i projekte koji su obilježili 2022. godinu.



Dani Mirka Jirsaka


Predsjednica Varga još jednom je podsjetila da Ogranak provodi aktivnosti koje štite i promiču programske zadatke Matice hrvatske s ciljem čuvanja i promicanja narodnog identiteta hrvatskoga naroda na svim područjima umjetničkoga, znanstvenoga i duhovnoga stvaralaštva.

Tako je slatinski Ogranak ostvario niz samostalnih projekata važnih za Slatinu i očuvanje njezine kulturne baštine kroz suradnju sa susjednim ograncima i svojom središnjicom, Gradom Slatinom, Pučkim otvorenim učilištem, Gradskom knjižnicom i čitaonicom, Zavičajnim muzejom, slatinskim školama i župama te udrugama. Djelatnost Ogranka obogatila je kulturni život Slatine, a njezino ime učinila prepoznatljivim diljem domovine.

Prema riječima predsjednice, među aktivnostima koje su obilježile 2022. godinu svečana je akademija Hrvačkog kluba Slatina i tim povodom objavljena monografija o 50 godina Hrvačkoga kluba u okviru Male slatinske biblioteke Ogranka Matice hrvatske. U prošloj godini preminuo je slatinski zavičajnik, akademik Viktor Žmegač, komu su u spomen održane komemoracije u Zavičajnom muzeju Slatina i u Palači Matice hrvatske u Zagrebu.

Ogranak je organizirao već tradicionalnu manifestaciju Dani Mirka Jirsaka, proveo je natječaj "I dok je srca, bit će i Kroacije", sudjelovao u organizaciji Međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena organizacijom okruglog stola "Milko Kelemen danas - život njegova opusa", te na 1. festivalu knjige Matice hrvatske pod nazivom "Matica dobrih knjiga". Tom je prigodom predstavljena knjiga Miroslave Hadžihusejnović Valašek "Hvatajte se u pleteno kolo", objavljena u nakladi Matičinih ogranka u Orahovici, Slatini i Virovitici. Ogranak je također organizirao predstavljanje knjige Nives Opačić "Završne riječi, ipak", u sklopu projekta Matica i mladi održan je Koncert mladih slatinskih glazbenika i nagrađivanje najboljih učenika završnih razreda slatinskih osnovnih i srednjih škola, predstavljena je knjiga rođene Voćinčanke Katarine Pahljine "Djevojčice… pusti nas" te je predstavljen zbornik radova pod nazivom "Župa svetog Josipa u Slatini (1919 -2019)".

Slatinski Ogranak i dalje planira iznimno aktivnu izdavačku djelatnost, pa će ove godine "Mala slatinska biblioteka" biti bogatija za knjigu "Mirko Jirsak i Slatina", koju je pripremila Zorica Varga, te "Matica hrvatska u Slatini" iste autorice, a novost će biti izložbeni i prodajni štand Matičinih knjiga u povodu Dana grada Slatine. Tradicionalan postaje i Božićni susret članova i prijatelja Matice hrvatske.

Velika donacija


Čestitke na postignutim uspjesima i daljnju potporu Grada slatinskom Ogranku uputio je zamjenik gradonačelnika Ilija Nikolić, a uspješnu međusobnu suradnju na zajedničkim projektima koji prezentiraju lokalnu baštinu pohvalila je predsjednica Ogranka MH u Virovitici Dubravka Sabolić. Ravnatelj Gradskog društva Crvenoga križa Slatina Vladimir Jelenčić zauzeo se za daljnje aktivnosti na povećanju broja mladih u Ogranku, a kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić najavio je skoru realizaciju želje Viktora Žmegača, počasnoga građanina Slatine, da se u njegov rodni grad dopremi velika donacija ostavštine toga istaknutog hrvatskoga germanista svjetskoga glasa, povjesničara književnosti i muzikologa.

Skupštinu Ogranka Matice hrvatske u Slatini zaključila je predsjednica Varga zahvalom svima koji su pomogli ostvarenju navedenih aktivnosti.

- Iako neki kažu da je godišnji program našeg Ogranka preopširan, smatram da Matica mora djelovati na promociji hrvatske kulturne baštine i hrvatskoga jezika kao našega nacionalnog indentiteta, pa ćemo i dalje brojnim aktivnostima biti prisutni na kulturnoj sceni našega grada, pa i šire - istaknula je Varga te naglasila zadovoljstvo dosadašnjem i budućem pristupanju mladih Matici, koji će nastaviti djelovanje na očuvanju kulturnog identiteta svoga zavičaja.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

SUĆUT MINISTRICE U POVODU SMRTI DAMIRA MATKOVIĆA

Mlađim je kolegama prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva

Najčitanije iz rubrike