Kultura
ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca
Objavljeno 24. travnja, 2024.
U Požegi se Međunarodni dan slavi upravo uz pomoć Ilijanine radionice te uz veliki broj gostujućih umjetnika
Ilijana Lončar samostalna je umjetnica čija je životna filozofija - ples. Ova plesačica suvremenog plesa, koreografkinja, plesna pedagoginja i kineziologinja neumorno radi na razvoju plesne publike u Požegi. Polaznici njezine Umjetničke organizacije "Plesna radionica Ilijane Lončar" trenutno sudjeluje na 19. TREPS festivalu, gdje će tijekom nekoliko dana 147 koreografije izvesti gotovo 1539 izvođača i tako prikazati svoja umijeća u klasičnom baletu i suvremenom plesu, urbanim plesnim izrazima te show i jazz danceu.

Plesna radionica


- Na Trešnjevačke plesne susrete odlazimo kontinuirano već punih 19 godina. Uvijek nam je posebno zadovoljstvo i sreća djece kada idemo na putovanja, prezentirajući svoj rad i izvan našeg matičnog Gradskog kazališta Požega. Na TREPS-u smo više puta zaslužili Nagrade za najbolje plesne izvedbe u kategoriji suvremenog plesa s različitim generacijama, jako smo ponosni na te uspjehe jer je stručni žiri satkan od renomiranih plesnih umjetnika i pedagoga. Ove godine prvi put se natječemo u dva termina s ukupno osam koreografija u kategoriji suvremenog plesa. Nestrpljivo iščekujemo odluke žirija hoće li i neka naša koreografija zaslužiti ulazak u finale koje će se održati sredinom svibnja, no rezultate ćemo saznati na Međunarodni dan plesa, 29. travnja - objašnjava.

Plesnu radionicu Ilijana Lončar osnovala je 2000. godine, i to kao prva koja je u Požegi pokrenula samostalnu umjetničku djelatnost kao fizička osoba. Nakon 15 godina posvećenih radu pokrenula je umjetničku organizaciju kao neprofitnu djelatnost, a to joj je, naglašava, otvorilo put k Ministarstva kulture i medija, što je bilo od presudne važnosti.


- Bez njihove potpore ništa ne bi bilo ostvarivo jer lokalno i dandanas teško pronalazim put do potpunog razumijevanja struke. Moja organizacija je u proračunu Grada i Županije i zahvalna sam na tome, no sredstva su iznimno mala prema zahtjevima projekata. S pedagoškim radom sam krenula iz unajmljene učionice i do sada plaćam sve prostore u kojima radim jer nisam pronašla drugi modalitet dok primjerice sportske udruge uvijek imaju dvorane besplatno na korištenje. Teško je pronaći odgovarajući prostor za ples u Požegi, no sad sam već više od deset godina u najmu dvorane koju dijelimo. Ples oplemenjuje i dušu i tijelo. Trebao bi biti bar djelić života svakog pojedinca. Voljela bih da plesni odgoj u budućnosti zaživi u našim školama kako bi svima bio dostupan na razini opće kulture - naglašava.

Unatoč brojnim izazovima plesne scene, njezina radionica danas okuplja oko 150 plesača uz redovne zimske i godišnje plesne produkcije. Razvijajući plesnu kulturu, organizira "Požeški plesokaz", međunarodni festival plesa, projekt gostovanja profesionalnih plesnih predstava "Svi na plesnu predstavu", a tu je i "Požeški plesni kreatorij", edukativni projekt s gostujućim plesnim umjetnicima i pedagozima. Polaznici su više puta predstavljali izvrsnost hrvatskog plesnog amaterizma u Belgiji, Češkoj, Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji i Hrvatskoj, stoga i ne čudi da su dobitnici mnogih prestižnih nagrada za najuspješnije koreografije suvremenog plesnog izričaja i najbolje plesne izvedbe.

Dan plesa


Međunarodni dan plesa slavi se 29. travanja kao uspomena na rođendan jednog od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea, začetnika modernog baleta, a svake godine na taj se dan diljem svijeta šalje poruka poznate osobe iz svijeta plesa. Hrvatske poruke pisala su istaknuta imena domaće plesne scene poput Milane Broš i Sonje Kastl, a ovaj se put nizu pridružila i Ilijana.

- Osnovna ideja Svjetskog dana plesa je da se podsjeti javnost na ovaj umjetnički oblik te uživa u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. Posebna mi je čast, ali i odgovornost iskazana ove godine da poruku napišem ja kao dobitnica strukovne nagrade za izniman doprinos razvoju suvremenog plesa u Hrvatskoj - govori.

U Požegi se Međunarodni dan slavi upravo uz pomoć Ilijanine radionice te uz veliki broj gostujućih profesionalnih plesnih predstava i umjetnika. Počevši od 24. travnja, bogati program prikladan je svim generacijama od vrtićanaca do odraslih, a uključuje edukativne radionice kreativnog plesa, predstavu za učenike od petog do osmog razreda osnovne škole te predstavu za odrasle u Gradskom kazalištu Požega.

- U srijedu, 24. travnja, organiziramo radionice kreativnog plesa pod mojim vodstvom u Osnovnoj školi u Trenkovu, a sljedeći dan vas očekuje multidisciplinarna plesna predstava “Magnetsko polje igre”. Petak ćemo zaokružiti s “RAVE (ON)”, Masa Dance Company u izvedbi fantastičnog plesnog umjetnika Ognjena Vučinića u Gradskom kazalištu Požega s početkom u 20 sati. Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u Požegi i prigodno obilježe Međunarodni dan plesa - ističe Ilijana.

Elena Lukić
Foto: Mladen Božičković/Nova Gradiška
Možda ste propustili...

OČUVANJE I VREDNOVANJE NEMATERIJALNE BAŠTINE

Otvorena Kuća halubajskega zvončara u Viškovu

ODRŽAN 24. MEMORIJAL HRVOJA MAJIĆA

Večer instrumentalne tamburaške glazbe

Najčitanije iz rubrike