Novosti
MINISTAR DRUGI PUT U TJEDAN DANA U KONTEJNERSKOM NASELJU

Bačić: Nećete još dugo ovdje živjeti
Objavljeno 30. siječnja, 2023.
Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Branko Bačić drugi je put u tjedan dana posjetio stanovnike u kontejnerskim naseljima u Sisačko-moslavačkoj županiji, ovaj put u Glini, obećavši im da će biti prioritet u stambenom zbrinjavanju. Posjetio je i gradilište četiri višestambene zgrade s 52 stana.

Obišao je više lokacija u Glini, zajedno sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom, gradonačelnikom Gline Ivanom Jambrovićem i zamjenicom gradonačelnika Brankom Bakšić Mitić. "Uskoro ćemo urediti višestambene zgrade, nećete još dugo živjeti ovdje", rekao je Bačić stanovnicima kontejnerskog naselja. Građani su mu kazali da u kontejnerima žive od potresa, često u jako teškim uvjetima. No vjeruju da će obnova sada ubrzati. "Znam da se ne može ništa preko noći izgraditi i da ste naslijedili puno problema, ali zimi se ovdje ne može živjeti", rekla je Ksenija Šešerin, jedna od stanovnica naselja. Bačić je ponovio da je 1. studenoga rok do kojeg će svi iz naselja dobiti novi, prikladan smještaj.

Prilikom stambenog zbrinjavanja i odlučivanja kome će se graditi zamjenske kuće potrebna je suradnja s lokalnom samoupravom, rekla je Bakšić Mitić. "Mi najbolje poznajemo situaciju na terenu i znamo kojim je ljudima već sad potreban smještaj. To su obitelji s djecom, oni koji žive od poljoprivrede. Nadam se de će ministar posjetiti i Majske Poljane. No, poučeni iskustvom u posljednje dvije godine, pomalo gubim nadu", kaže, pozdravljajući najavu ukidanja elaborata za uklanjanje kuća.

Bačić je posjetio i gradilište Doma zdravlja i Doma za starije osobe, gdje su mu rekli da bi na proljeće zgrada mogla biti dovršena. Potom se uputio u Gvozd, na gradilište dviju višestambenih zgrada s 26 stanova, čiju gradnju sa 95 % sredstava sufinancira Europski fond za regionalni razvoj. H
DRVENE KUĆE ZA SAMCE TRAJNO RJEŠENJE
Među prioritetima bi trebala biti i obnova gospodarskih objekata, jer je teško očekivati da će se ljudi koji žive od zemlje htjeti preseliti u stan u Glini. Potrebna je i revizija stanova i kuća u vlasništvu države, da se utvrdi tko u njima živi i koje su nekretnine na raspolaganju za useljenje pogođenih potresom. Zagovaramo model kupnje kuća sa zelenim naljepnicama ili izgradnju drvenih kuća, koje će za puno samaca biti trajno rješenje. Mogli smo zbrinuti već 80 % ljudi, umjesto što su u kontejnerima, kaže Bakšić Mitić.

Možda ste propustili...

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković

NAJBOLJE MJERE ZA RJEŠAVANJE I IZBJEGAVANJE NESTAŠICA KLJUČNIH LIJEKOVA

Osnovan Savez za kritične lijekove