Novosti
TRIDESETA OBLJETNICA OPERACIJE MASLENICA

Mlade generacije moraju biti svjesne što duguju onima koji su za našu slobodu dali sve
Objavljeno 22. siječnja, 2023.

Vojno-redarstvena operacija Maslenica, koju su ujutro 22. siječnja 1993. pokrenule Hrvatska vojska i policija, uspješno je završila u 72 sata i ponovno je spojila sjever i jug zemlje, a neprijatelj je u njoj doživio prvi veći poraz. Kako je često isticao general Ante Gotovina, operacija Maslenica bila je svojevrsna prekretnica u Domovinskom ratu. "Do operacije Maslenice mi smo se uglavnom branili, više ili manje uspješno, ali Maslenica je označila preokret u Domovinskom ratu i tada su prvi put sudjelovale tri grane vojske, specijalna policija, ratna mornarica i zrakoplovstvo te kopnene snage, koje su bile nositelj te akcije", istaknuo je svojedobno Gotovina.



Trideseta godišnjica ove akcije okupila je u Zadru državni vrh, a premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je Maslenica jedna od najvažnijih oslobodilačkih operacija u Domovinskom ratu. "Prisjećamo se svih 127 poginulih hrvatskih branitelja. Njihova žrtva trajno će se pamtiti u cijelom hrvatskom narodu, a hrvatska država pokazala je da ima snagu osloboditi svoj teritorij", rekao je premijer u subotu na svečanoj akademiji u Zadru. Posebno se prisjećamo svih poginulih u akciji i njihovih obitelji, dodao je Plenković, naglasivši da su te godine bile "neponovljive, nezaboravne i odredile su smjer razvoja naše države i društva, a Hrvatska vojska, policija i branitelji temelj su hrvatske države". "Sve ovo što ostvarujemo dugujemo ljudima koji su tada dali najviše", rekao je premijer Plenković.

Poručio je da će se učenje o vojnim oslobodilačkim operacijama Maslenica, Oluja i Bljesak ugraditi u obrazovani sustav. "Vodit ćemo računa o tome da mlade generacije budu svjesne da duguju onima koji su za slobodu i budućnost Hrvatske dali sve", kazao je Plenković. Osvrnuo se i na Ukrajinu i rusku agresiju na tu zemlju. "Ukrajina ima ogromne žrtve, milijuni ljudi su izbjegli, a posljedice invazije Rusije na Ukrajinu osjećaju svi globalno. Kao narod i kao Vlada bili smo vrlo jasni od 24. veljače. Osudili smo agresiju i podržali smo žrtvu i to govorim upravo s poveznicom iz 90-ih kada je Hrvatska bila žrtva i kada nije imala ovakvu potporu kakvu Ukrajina ima danas", dodao je Plenković. Naglasio je da je "važno da promislimo kako bi to bilo danas ne iskazati solidarnost s Ukrajinom".

Uz premijera Plenkovića, na svečanoj akademiji bili su ministri Tomo Medved, Davor Božinović, Mario Banožić, Gordan Grlić Radman, Ivan Malenica i Šime Erlić te izaslanici predsjednika Republike i Hrvatskoga sabora, sudionici akcije Maslenica, obitelji poginulih branitelja te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved rekao je da je operacija Maslenica bila priprema i za Bljesak i za Oluju. “To je bilo uvjerenje našem narodu da ćemo svoju zemlju osloboditi, a bila je to i poruka neprijatelju. Bilo je samo pitanje kad će Hrvatska osloboditi svoju domovinu. Pamti Zadar, pamti hrvatski narod i Maslenicu i hrabrost svih hrvatskih branitelja”, poručio je. H/D.Pav.
KOORDINIRANO DJELOVANJE SVIH SNAGA
Vojno-redarstvenom operacijom zapovijedao je general Janko Bobetko, a njegovi pomoćnici bili su tadašnji brigadiri Ante Gotovina i Ante Roso. Jedna od posebnosti operacije Maslenice bilo je sudjelovanje gardijskih brigada, nositelj je bila 4. brigada, a sudjelovali su dijelovi 1., 2., 3. i 9. brigade. Sve su pridonijele uspjehu operacije i očuvanju dostignutih borbenih položaja iako su neke od njih bile tek u osnutku. Na Velebitu su koordinirano djelovale i snage Specijalne policije MUP-a, koje su ovladale dominantnim kotama i komunikacijama, a znatno su pridonijele i pričuvne brigade Hrvatske vojske te domobranske pukovnije.

Ante Gotovina

general

SNAGA ZAJEDNIŠTVA

General Ante Gotovina, koji je u vrijeme operacije Maslenica bio pomoćnik zapovjedniku, generalu Janku Bobetku, kazao je da je “zajedništvo bilo snaga svih naših pobjeda” i pozvao na razvoj domovine i dobrih odnosa sa svim narodima, na temelju istine i međusobnog uvažavanja”. “Preuzeti odgovornost bio je naš izbor, a naša misija spojiti sjever i jug Hrvatske”, istaknuo je general Gotovina, dodavši da je iskustvo stečeno u akciji Maslenica bilo presudno za sljedeće oslobodilačke vojne operacije. Podsjetio je da se poslije rata nastojalo izjednačiti krivnju i osuditi operaciju Oluja, pod sintagmom tzv. udruženog zločinačkog pothvata, ali da je istina pobijedila.