Regija
ZANIMALO IH IZDVAJANJE ŠKROBA IZ VODE

Argentinci zbog nove tehnologije u Kanaanu
Objavljeno 7. prosinca, 2022.
DONJI MIHOLJAC



Vodećeg proizvođača čipsa i snack proizvoda u Hrvatskoj, tvrtku Kanaan iz Donjeg Miholjca, koja puni privatne marke za gotovo sve trgovačke lance na tržištu, posjetili su predstavnici tvrtke Los 5 Hispanos SA iz Buenos Airesa.

Argentinska tvrtka jedna je od svjetskih vodećih kompanija na području proizvodnje snackova i kave. U izaslanstvu argentinske tvrtke, koje je predvodio vlasnik Nicolás López, bili su i Emilio Pérez (process consultant) te Arjan Brouwer (agent for Snack Eng and translator). Uz njih, u posjetu Kanaanu bio je i Trevor Campbell (snack engineering, Northern Ireland). Goste iz Argentine primio je vlasnik Kanaana Zvonko Popović sa suradnicima.

Izaslanstvo tvrtke Los 5 Hispanos SA izrazilo je želju za posjetom Kanaanu kako bi bolje upoznali proizvodni proces, a posebno ih je zainteresirao stroj za odvajanje škroba iz otpadne vode za pranje krumpirovih listića, kao jedan od rezultata stalne tehnološke evolucije.

- Ponosni smo kad nas kontaktiraju i prepoznaju prestižne svjetske tvrtke. Način na koji se odvaja škrob iz vode nova je tehnologija koju smo uveli i ona je bila predmet interesa argentinske tvrtke, koja je po proizvodnji snackova tri puta veća od nas. Stroj za odvajanje škroba iz vode na tržištu stoji između 300.000 i 350.000 eura, i mi smo ponosni jer smo kupili drugi ili treći takav stroj koji je izrađen na području Europske unije. Reakcije predstavnika argentinske tvrtke nakon što su obišli naš proizvodni pogon, bile su odlične - prepričao je direktor Kanaana Zvonko Popović.

Uređaj za odvajanje škroba iz otpadne vode za pranje krumpirovih listića radi na principu centrifuge koja izdvaja sve krute čestice. Odvojeni škrob više se ne baca u otpad, nego je korisna sirovina koja ima široku primjenu, a Kanaan ga koristi za oplemenjivanje vlastitih proizvodnih površina.

- Škrob je korisna sirovina koja se koristi u mnogo područja, a jedno je od značajnijih proizvodnja kartona. Mogli bismo ga odmah prodati na tržištu, međutim, mi to još ne radimo, jer nam je važnije poboljšati strukturu naših poljoprivrednih površina. Popravljanje strukture tla u ovom nam je trenutku važnije od financijskog rezultata koji bismo ostvarili prodajom odvojenog škroba - istaknuo je Popović.

Ovaj tehnološki proces omogućuje i uštedu značajnih količina vode u procesu proizvodnje te smanjenje ispuštanja otpadnih voda.

- U tehnološkom procesu proizvodnje čipsa sva voda koja se koristi bez kemikalija je. Otpadnu vodu, nakon što stroj odvoji škrob iz listića krumpira, možemo ponovno upotrijebiti za pranje krumpira - naglasio je Zvonko Popović, direktor Kanaana, tvrtke koja godišnje proizvodi više od osam tisuća tona snack proizvoda. S.Fridl
Možda ste propustili...

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike