Regija
NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura
Objavljeno 20. travnja, 2024.
VINKOVCI - Završen je projekt "Bilateralnom suradnjom do povećane proizvodnje energije iz obnovljivih izvora: Sunčana elektrana Grad-Export" koji je započeo s prvim danima prošle godine, a financiran je iz EGP financijskog mehanizma za radzoblje od 2014. do 2021. godine u okviru provedbe programa "Energija i klimatske promjene".

Tim projektom vrijednim 650.000 eura, od čega je iz Islanda, Lihtenštajna i Norveške nepovratnih 301.000 eura, osigurana je izgradnja integrirane fotonaponske elektrane snage 792 kW na krovu vinkovačke tvrtke Grad-Export, a glavni je cilj projekta smanjenje štetnih emisija CO2 te stabilnost opskrbe energijom.

- Najčešće se u provedbi ovoga projekta postavljalo pitanje isplativosti investicije u solarnu elektranu. No sada kada smo došli i do završne konferencije mogu reći kako je riječ o iznimno isplativoj investiciji za nas kao velikog potrošača električne energije. Konkretno, riječ je o godišnjoj uštedi od 140.000 eura. Mi kroz ovu solarnu elektranu uspijevamo izmiriti svoje potrebe, a višak struje, koji proizvedemo vikendom i u danima kada pogoni ne rade, prodajemo HEP-u i on ju distribuira dalje. Također, za nas je bilo vrlo važno pretvoriti našu tvrtku u ekološki što prihvatljiviju u smislu da pokušavamo što više koristiti obnovljive izvore energije. Jako smo zadovoljni realizacijom projekta i mogu reći kako razmišljamo o instalaciji novih, dodatnih solarnih elektrana – kazao je Mario Šimić, direktor Grad-Exporta, dodajući kako je njihova solarna elektrana jedna od najvećih tog tipa u Slavoniji i Baranji. Tvrtka inače godišnje troši oko milijun kWh električne energije. M.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

INOVATIVNI NOVOGRADIŠKI UČENICI I NASTAVNICI

Napravili su rover za otkrivanje mina, solarni automobil i skuter

2

NAKON SEDAM MJESECI INTENZIVNIH RADOVA U IVANKOVU

Uredili trg i dvorišta Doma kulture i Društvenog doma

3

GENERALNI URBANISTIČKI PLAN VUKOVARA

Izmjenama GUP-a omogućena je dogradnja OŠ Siniše Glavaševića