Regija
"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika
Objavljeno 23. travnja, 2024.
Počast heroju odali su članovi njegove obitelji, predstavnici udruga i institucija te brojni građani
SLATINA



Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije "Glasnici istine" 7. je put, uz pokroviteljstvo Grada Slatine, organizirala memorijalni, 45 km dug maraton od Seone kod Našica do Slatine pod nazivom "Davor Šoploher – (ne)zaboravljeni heroj!". Uz Glasnike istine Pavu Tutenova, Gorana Drakslera i Željka Lukačevića, u maratonu su sudjelovali predsjednik Udruge maratonaca Sisačko-moslavačke županije "Heroji ne umiru" Igor Vuković i član udruge Marijan Cindrić te Josip Bukovac i Davor Čiček iz Nove Bukovice.

Maratonci su i ove godine trčali u spomen na Davora Šoplohera, ratnog zapovjednika specijalne postrojbe Policijske postaje Slatina (legendarne "Šoploherove grupe"), koja je dala značajan doprinos u oslobođenju okupiranog brdskog dijela bivše Općine Podravska Slatina i okupiranog Voćina. Davor Šoploher preminuo je od zloćudne bolesti 19. travnja 1999. godine i od tada njegovi suborci na inicijativu jednoga od njih, slatinskog ultramaratonca i člana Glasnika istine Gorana Drakslera, na taj dan svake godine posjećuju njegovo posljednje počivalište i odaju mu počast.

Na startu ispred Davorove rodne kuće u Seoni sudionike maratona ispratili su Davorova supruga Cvijeta i njegove sestre s ostalim članovima obitelji, te mještani i članice Udruge žena Seone. U Donjoj Motičini maratonce su dočekali općinski načelnik Željko Kovačević sa suradnicima i predsjednik Udruge vukovarskih branitelja Našice Davor Batrac Keks, a u Novoj Bukovici načelnik Tomislav Bračun i predsjednik Općinskog vijeća te predsjednik UHBDDR-a Franjo Kraljik s članovima udruge. Glasnicima istine u Slatini pridružili su se članovi motoklubova Speed i Respect iz Slatine te Kumovi iz Virovitice i na motorima ih ispratili do gradskog groblja, gdje je kod posljednjeg počivališta Davora Šoplohera održan komemorativni skup.

Počast Davoru Šoploheru odali su članovi njegove obitelji, voditeljica ureda Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Marina Kraljić, obnašatelj dužnosti gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, zamjenik načelnika Policijske uprave Virovitičko-podravske i predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Nenad Križić, predsjednik Odbora za branitelje VPŽ-a i predsjednik ZUiČ-a HVIDR-e VPŽ-a Mato Bubaš, Šoploherovi suborci te predstavnici brojnih braniteljskih i stradalničkih udruga.

Predsjednik Udruge maratonaca VPŽ-a Glasnici istine Pavo Tutenov i Davorova supruga Cvijeta zahvalili su svim sudionicima maratona, predstavnicima institucija i brojnim građanima što su svojim dolaskom odali počast Davoru i iskazali podršku njegovim suborcima u održavanju sjećanja na njihova zapovjednika. P.Ž.
Možda ste propustili...

UČENICI I NASTAVNICI EKONOMSKE ŠKOLE I. DOMCA U AKCIJI CK-A

Prvi put krv darovalo čak 25 osoba

NA ČELU DRUŠTVA OSTAJE MIROSLAV ŠIMIĆ

HKD Lisinski ove godine obilježava 135. obljetnicu

Najčitanije iz rubrike