Novosti
USKORO NOVA VELIKA INVESTICIJA

50 milijuna kuna za Zračnu luku Osijek
Objavljeno 29. rujna, 2022.
Ministar Butković prihvatio je inicijativu gradonačelnika Radića: Putnički terminal ide u rekonstrukciju, a investitor će biti Ministarstvo prometa, mora i infrastrukture

Putnički terminal Zračne luke Osijek ići će u rekonstrukciju, a investitor će biti Ministarstvo prometa, mora i infrastrukture. Ova se informacija mogla čuti u srijedu u vrijeme "aktualnog prijepodneva" u Saboru nakon što je pitanje o tome potpredsjedniku Vlade i ministru Olegu Butkoviću postavio osječki gradonačelnik i saborski zastupnik HDZ-a Ivan Radić.



"Trenutačno su velika ulaganja u prometnu infrastrukuturu na području Osijeka i Osječko-baranjske županije, počevši od koridora 5C, koji ide planiranom dinamikom, i gradnje podvožnjaka na ulazu u Osijek, u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića. Obnavlja se i zgrada Željezničkog kolodvora, nabavljeno je 13 novih niskopodnih autobusa, a radi se i modernizacija tramvajske infrastrukture.... Ali ono što svakako zahtijeva ulaganje je Zračna luka Osijek. Konkretno, rekonstrukcija putničkog terminala procijenjene je vrijednosti 50 milijuna kuna kako bi Zračna luka Osijek mogla konkurirati drugim zračnim lukama. Stoga me zanima hoće li i kada doći do ulaganja u Zračnu luku Osijek", pitao je gradonačelnik Radić ministra.

Butković je naglasio kako su trenutačna ulaganja u prometnu infrastrukturu u cijeloj Hrvatskoj vrijedna nešto više od 25 milijardi kuna. "Dobro ste primijetili, veći dio ulaganja u prometnu infrastrukuturu događa se i u Osječko-baranjskoj županiji", rekao je Butković podsjetivši na svoj prošlotjedni posjet Slavoniji i Baranji, gdje je nazočio završetku obilaznice Belog Manastira, što je projekt vrijedan 90 milijuna kuna. "Jedan od najvećih cestovnih projekata koji se trenutačno provodi u Hvatskoj je i završetak koridora 5C, točnije oko 20 kilometara autoceste od Osijeka do Belog Manastira koji bi trebali biti otvoreni do kraja ove godine, točnije u studenome, budući da je opremanje pri kraju i da će proces tehničkog pregleda i dobivanja uporabne dozvole potrajati mjesec do mjesec i pol dana", rekao je Butković. Ustvrdio je kako Osijek, kao rijetko koji grad u Hrvatskoj, ima takva ulaganja kada je riječ o prometnoj infrastrukturi. "Kad gledamo sve te projekte u samom gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, mislim da radimo dobar posao. Kada je riječ o Zračnoj luci Osijek, tu se ide u investiciju zajedno s upravom Zračne luke, koja podrazumijeva rekonstrukciju putničkog terminala sa svom pratećom infrastrukturom. To je projekt vrijedan oko 50 milijuna kuna i ta će sredstva biti osigurana u sklopu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u sljedeće dvije godine. U tom smislu očekujemo raspisivanje natječaja i početak te investicije", najavio je ministar prometa.

Radić je zaključio kako je razvoj ZL Osijek osobito važan za gospodarstvo i turizam cijele Slavonije i Baranje jer je to jedina zračna luka u istočnoj Hrvatskoj.

Podsjetimo da je nakon prošlogodišnjeg lobiranja gradonačelnika pokrenuta i gradnja podvožnjaka na ulazu u Osijek. Riječ je o projektu vrijednom 93 milijuna kuna za koji su dodijeljena nepovratna sredstva u 100-postotnom iznosu.

Dijana Pavlović