Regija
SCENSKI PRIKAZ “RAVNICO, SVA U KLASJU ŽITA ZLATNOGA!”

Ravnica djecu prehranila - vraćaju joj znanjem i radom
Objavljeno 16. rujna, 2022.

Svečanost otvorenja Vinkovačkih jeseni, petkom, kada počinju središnje priredbe, oduvijek je bio događaj koji je izazivao pozornost jer na pozornici bi se, pod scenarističkom palicom do prije nekoliko godina prof. Ane Cvenić, a sada scenarista i redatelja Marka Sabljakovića, pojavila slavonska elita glumaca, pjevača, tamburaša, KUD-ova...



Slavonska ravnica i slavonski čovjek, kao i uvijek, inspiracija su i ovogodišnjeg scenskog prikaza otvorenja jesenske vinkovačke svečanosti nazvanog "Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga!", što je ujedno i tema ovogodišnjih, 57. Vinkovačkih jeseni.

Vinkovčani i njihovi gosti tako će 16. rujna svjedočiti priči o slavonskom čovjeku, dječaku zanesenjaku koji je imao samo jednu želju – steći visoko obrazovanje, baviti se znanošću i dati doprinos slavonskoj zemlji. U novonastalim ekonomskim prilikama nastojat će upozoriti na potrebu ljudskoga rada na zemlji ističući važnost zemljoradništva u odnosu prema sve istaknutijoj potrebi mladih za tzv. činovničkim poslovima, što je, prema njemu, značilo obezvrjeđivanje posvećenosti zemlji i uzgoju njezinih plodova.

Sabljaković dodaje kako će scene dječakova odrastanja, odgoja i životnog puta scenski oplemeniti mnoštvo folklornih i glazbenih elemenata tradicijskoga života i bogatstvo narodnog ruha, a glumački ansambl vjerno će dočarati nekadašnji život. Neće nedostajati ni duhovitosti, obećaje Sabljaković, kojom se nastoji ne samo ponešto ismijati nego i kritizirati, upozoriti. Scenarij, dakle, donosi bujnost života slavonske ravnice, koja je prehranila i u život otisnula mnoštvo onih koji joj bezuvjetnu ljubav uzvraćaju obrazovanjem i poučavanjem.

- Pripreme za ovu večer traju cijele godine, obavljena su terenska i studijska vokalna snimanja folklornih ansambala i solista, instrumentalnih podloga, detaljizirana je konačna verzija vizualnoga identiteta scenografije, glumački ansambl detaljno je upoznao sadržaj scenarija i karaktere likova koje igra, analizirali su i predložili kostimografska rješenja i izbor tradicijskoga ruha koje će nositi na sceni - pojašnjava Sabljaković.

Treća je ovo godina kako Marko Sabljaković drži redateljsku palicu svečanog otvorenja. Kaže kako je svaka godina novi izazov, novi kreativni zanos i umjetnička radost, a iznimno mu je važno tu radost osjetiti prije sudionika i publike.

Miroslav Flego
Tko nastupa na svečanom otvorenju
To su dramsku umjetnici: Ivan Ćaćić, Sandra Lončarić, Matea Grabić Ćaćić, Miroslav Čabraja, Vjekoslav Janković, Tatjana Bertok Zupković, Domagoj Ivanković, Matea Marušić, Selena Andrić, Vedran Dakić, Martina Stjepanović, Vladimir Andrić, Vesna Tominac Matačić, Mira Perić, Ivica Lučić, Tena Milić Ljubić, Zdravko Šinjori i Josip Jurković. Nastupit će folklorni ansambli HKUD “Željezničar”, Osijek, KUD “Tomislav”, Županja, HSKPD “Seljačka sloga”, Nuštar i KUD “Šokadija”, Stari Mikanovci. Glazbeni će dio programa upotpuniti tamburaški sastavi Slavonci i Dike, kao i solističke izvedbe glumaca Ivana Ćaćića, Sandre Lončarić i Tene Milić Ljubić, člana opernoga ansambla HNK-a Osijek Roberta Adamčeka, pjevača Mije Jagrića Miše, ali i pjevačkih skupina ŽVA “Nene” iz Bošnjaka i MPG “Lipa” iz Vinkovaca.

Glazbene, glumačke, scenografske, kostimografske pripreme traju cijelu godinu, kaže Marko Sabljaković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike