Tehno
GOOGLE

Ekološki prihvatljiva putovanja
Objavljeno 16. rujna, 2022.
Opcija ekološki najprihvatljivije rute u aplikaciji Google Karte dostupna je u gotovo 40 zemalja diljem Europe, uključujući i Hrvatsku. S ekološki najprihvatljivijom rutom, korisnici odabiru opciju koja je optimizirana za nižu potrošnju goriva, što pomaže u uštedi novaca za gorivo, ali i smanjuje emisiju ugljičnog dioksida, nešto o čemu mnogi sve više razmišljaju. To je i ujedno stvarna bojazan jer je prema izvješću Statista za 2022. cestovni prijevoz najveći izvor emisije ugljika u Europi.



Sada, uz prikazivanje najbrže rute, Google Karte će prikazati i onu koja je najštedljivija, ako slučajno nije i najbrža. Sa samo nekoliko dodira korisnici mogu vidjeti relativnu uštedu goriva i vremensku razliku između dvije rute i odabrati onu koja im najviše odgovara. Korisnik uvijek želi odabrati najbržu rutu, bez obzira na sve? I to je u redu - jednostavno može prilagoditi svoje preferencije u Postavkama.



Opcija ekološki najprihvatljivije rute ostvarila je izuzetan učinak diljem svijeta. Otkako je predstavljena u SAD-u, Kanadi i Njemačkoj, pomogla je u uštedi više od procijenjenih pola milijuna metričkih tona emisija ugljika, što je jednako uklanjanju 100 000 automobila s cesta. Taj broj mogao bi se udvostručiti na milijun metričkih tona emisija ugljika, što je jednako uklanjanju 200 000 automobila s cesta kako će opcija ekološki najprihvatljivije rute biti dostupna u sve većem broju zemalja.



Ruta s najučinkovitijom potrošnjom goriva ovisit će o vrsti motora vozila. Na primjer, dizelski motori su obično učinkovitiji pri većim brzinama od benzinskih ili plinskih, dok hibridna i električna vozila imaju bolje rezultate u vožnjama u gradu. M.R.

Jasminka Knežević
Najčitanije iz rubrike