Tehno
TEST HONOR MAGIC V2

Trenutno najbolji preklopni telefon
Objavljeno 22. ožujka, 2024.
Nevjerojatno je da preklopni telefon može biti tanak 9,9 mm, a još je fascinantniji profil od samo 4,7 mm kad je rasklopljen

Preklopni telefoni nisu novost na tržištu, međutim, izvedba koju je postigao Honor sigurno vas neće ostaviti ravnodušnima. Usuđujemo se reći da je ovo trenutno najbolji preklopni telefon.



Unutarnji zaslon


Kad smo već u uvodu spomenuli kako je Honor Magic V2, po nama, trenutno najbolji preklopni pametni telefon, naš osvrt počet ćemo u istom tonu – navođenjem svih tih prednosti zbog kojih smo donijeli taj zaključak. Iako smo do sada već testirali nekoliko preklopnih telefona u različitim izvedbama, testiranje Honor Magic V2 činilo se kao redefiniranje te kategorije pametnih telefona, pa krenimo redom.

Prvo što će svakome staviti upitnik iznad glave jest: Kako je ovaj telefon tako tanak? Zaista je nevjerojatno da preklopni telefon može biti tanak 9,9 milimetara, a još je fascinantniji profil od samo 4,7 milimetara kad je telefon rasklopljen! Kvaliteta izrade je vrhunska što god pogledali. Kao pravi premium proizvod, telefon nam je pristigao u crnoj boji u pakiranju bombonijera-stila, a osim telefona stiže i zaštitna maska za poleđinu. Kad smo kod poleđine, osim što na sebi nosi modul s kamerama, prekrivena je mekim PU materijalom s uzorkom kože. Premium osjećaj nastavlja se na sistem šarke od titanija, koja nam odaje najuvjerljiviji dojam od svih do sada testiranih preklopnih telefona. Metalni obruči dvaju dijelova telefona blago su zaobljeni, što olakšava otvaranje. Za našeg kratkog testa Honor Magic V2 nam je pokazao da se može koristiti kao i svaki drugi telefon. Tomu je tako jer vanjski zaslon, onaj sprijeda, mjeri 6,43 inča uz FullHD+ rezoluciju od 1060 x 2376 piksela i 120 Hz. Takav zaslon omogućuje upotrebu aplikacija i svega što planiramo raditi isto kao i na telefonima koji nisu preklopni, a to do sada uglavnom nije bilo tako, jer smo imali manji zaslon, čudne omjere i druge kompromise koji su nas "usmjeravali" na unutarnji zaslon. No vratimo se vanjskom zaslonu. Njegovu otpornost jamči Nanocrystal Glass 2.0, Honorov vlastiti brend stakala.

Unutarnji zaslon dolazi s dijagonalom od 7,92 inča, koja ga čini jednim od većih u ponudi preklopnih telefona. Raskošna rezolucija od 2156 x 2344 piksela zaslužna je za oštar prikaz, a također se radi o LTPO OLED tehnologiji, koja omogućuje odlične performanse boje, ali i svjetline. Osvježavanje je također 120 Hz za istovjetan osjećaj brzine rada. Kao bonus, certificiran je i s IMAX Enhanced potpisom, te i gledanje filmova postaje odlično iskustvo. Pregib na mjestu presavijanja minimalno je primjetan i također jedan od bolje izvedenih.

Osvrt nastavljamo sa softverom, koji se temelji na već dobro poznatom MagicOSu, ovdje u inačici 7.2 na temelju sustava Android 13. Kako smo rekli, sve funkcionalnosti sustava dostupne su i na vanjskom i na unutarnjem zaslonu, uz naravno određene prednosti rada na unutarnjem, što je baš onako kako i želimo od preklopnog telefona.

Sustav kamera


Glede performansi nema šale, jer je za hardversku stranu priče tu Snapdragon 8 Gen 2 uz impresivnih 16 GB radne memorije i 256 GB, 512 GB ili 1 TB memorije za pohranu. Sustav kamera čine tri stražnje kamere i dvije kamere za selfieje na svakom od zaslona. Krećemo od potonjih selfie kamera na zaslonima. One su više no solidne i svoj posao obavljaju odlično. Hardverski gledano, to su kamere 16 MP rezolucije. Zgodno je što se za selfieje zapravo možete koristiti i glavnim kamerama, a u tom slučaju rasklopljen telefon i vanjski zaslon gledaju prema vama.

Za kraj ostaje navesti bateriju kapaciteta 5000 mAh, koja nije litij-ionska, nego silicij-ugljična. Podijeljena je u dva dijela i nudi u pravilu autonomiju od jednog dana uz primjerenu uporabu, no naravno to će uvelike ovisiti o količini upotrebe unutarnjeg zaslona. Honor je s Magic V2 uspio ono što smo već dugo čekali (možemo slobodno reći, od prvih preklopnih telefona), predstaviti telefon koji je svojim gabaritima dovoljno praktičan kao "obični" flagship telefon, a koji nam, kada to trebamo, nudi sve prednosti velikog unutarnjeg zaslona. Tim potezom Honor Magic V2 uspješno je eliminirao potrebu za posjedovanjem tableta, pa na ovaj telefon možemo gledati kao i na pravi 2-u-1. S tim na umu valja uzeti u obzir i cijenu od gotovo 2000 eura. Ako vam budžet to dopušta i tražite preklopni telefon, ovo je telefon koji bismo odabrali.

Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike