Kultura
GLUMCI AMATERI O PREDSTAVI

Trudimo se i svi smo odradili odličan posao
Objavljeno 3. rujna, 2022.
Gradsko amatersko kazalište “Leo Srdoč” priprema predstavu “Kvar na dvostrukoj peći s četiri prigušnice” Olivera Jukića

Novoutemeljeno Gradsko amatersko kazalište "Leo Srdoč" u Slatini priprema svoju prvu predstavu. Riječ je o drami "Kvar na dvostrukoj peći s četiri prigušnice", koju je Oliver Jukić napisao kao proširenje svoje istoimene kratke priče objavljenje u zbirci "Mavro Bröder i njegovi kamaradi".



Režiju potpisuju umjetnička ravnateljica GAK-a Mirna Ostrošić i autor Oliver Jukić, predsjednik Upravnog odbora slatinskog amaterskog kazališta. Praizvedba te drame planirana je za 20. listopada. Upitali smo glumce amatere koji sudjeluju u predstavi, a za koje Jukić ima samo riječi pohvale, kako doživljavaju amatersko kazalište i kako su se snašli u svojim prvim ulogama.

Odličan posao


- Premda smo amateri i svi smo bez formalnog obrazovanja u glumi, doista se trudimo i mislim da smo svi odradili odličan posao do sada. Slažemo se, međusobno se motiviramo, sve u svemu, ide to nama. Nadamo se da će i gledatelji uživati kad bude vrijeme da pokažemo što smo radili u proteklih nekoliko mjeseci, kaže Ivan Baltić.

- Oduvijek me privlačila gluma, stoga sam radosno dočekala inicijativu o ponovnom pokretanju gradskog amaterskog kazališta u Slatini. Moju ljubav prema glumi naslijedila je i moja petogodišnja kći Neva te je i ona članica kazališta. Obje imamo uloge u predstavi "Kvar na dvostrukoj peći s četiri prigušnice" i radosne smo što smo dio ovog projekta. Iako se u navedenoj predstavi naša dva lika ne susreću, ipak smo jedna za drugu velika motivacija, podrška, ali kritika. Mislim da smo se obje dobro snašle u glumačkoj ekipi i u ulogama koje nam je redatelj Oliver Jukić dodijelio. Obje se veselimo svakoj probi i iščekujemo 20. listopada, kada će naš trud moći vidjeti, nadam se, i šira publika, poručuje Bojana Crnobrnja.

- Iznimna mi je čast biti član novonastalog Gradskog amaterskog kazališta "Leo Srdoč" Slatina. Jedan od razloga je i taj što mi je otac nekada glumio u amaterskom kazalištu u Slatini, pa sam nekako nastavio gdje je on stao. Od samog osnutka uhvatili smo se posla i naporno radimo na predstavi iz zbirke priča "Mavro Bröder i njegovi kamaradi". Meni je pripala uloga Mavre i uživam raditi na njoj. Uz izvrsno vodstvo našeg redatelja Olivera Jukića i umjetničku ravnateljicu našeg kazališta, akademsku glumicu Mirnu Ostrošić, užitak je raditi. Kolege glumci spremni su na timski rad te pomažemo i bodrimo jedni druge. Čeka nas još puno posla i odricanja, ali svakako mogu tvrditi da smo spremni na nove izazove te se nadamo da ćemo biti ponos našega grada, kaže Toni Bosak.

Pravo vrijeme


- Meni osobno, kao i osobi koju tumačim, a koja je i skupljačica informacija, radnja drame konstantna je gorko-slatka kombinacija. Tema koju sam oduvijek izbjegavala došla mi je na način da i sama sudjelujem u interpretaciji toga doba. Promatrati kolege posve prožete svojim ulogama, za koje moram reći da nisu nimalo lake, meni je transcendentalno iskustvo. Dubina koju ovo djelo ima je izvanredna i zaista mi je iznimna čast biti dio ovoga. "Kvar na dvostrukoj peći s četiri prigušnice" mogao bi se vrlo lako usporediti s klasicima. Budući da ljudima često treba podsjetnik koliko je mir bitan, uvijek je pravo vrijeme za prikazivanje srži ljudske zlobe, koliko daleko možemo ići i koje posljedice mogu nastati. Ne mogu zamisliti idealniji način za opis dubine i shvaćanja te načina kako to dočarati ljudima. Na sceni, pred našim očima, događa se svojevrsna metamorfoza, tvrdi Milijana Kovač.

Milijana Kovač, ali i svi ostali glumci u predstavi, uvjereni su da će listopad slatinskom kinu, gdje će na pozornici izvesti praizvedbu Jukićeve drame, donijeti nešto posve novo i svi glumci jedva čekaju vidjeti gledatelje prepune dojmova nakon te večeri. Nadaju se tek prvoj od mnogih.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike