Novosti
U PRIPREMI MJERE ZA SUZBIJANJE POSLJEDICA INFLACIJE

Stati na kraj poduzetnicima koji su profitirali na smanjivanju PDV-a
Objavljeno 19. kolovoza, 2022.
Stopa PDV-a na solarnu energiju bit će nula posto * Višak prihoda proračuna ići će socijalno najugroženijima

Vlada još priprema mjere za ublažavanje posljedica energetske krize i rekordne inflacije. Najavio je to u četvrtak premijer Andrej Plenković te ministri Marko Primorac i Davor Filipović, ne navodeći za sada detalje tih mjera.



Dugoročna rješenja


Premijer je na sjednici, rezimirajući aktivnosti Vlade, podsjetio kako je u proteklih nekoliko tjedana održano nekoliko telefonskih sjednica na kojima su smanjivane cijene naftnih derivata. Kada je riječ o opskrbi plinom za zimsku sezonu, istaknuo je da se skladište Okoli puni predviđenom dinamikom, a zapunjenost je dosegla 68 posto, dok će početkom listopada biti veća od 90 posto. Premijer je podsjetio da je Vlada svojim proljetnim paketom mjera spriječila značajniji rast cijena energenata za građane, zaštitila najugroženije socijalnim transferima, smanjila PDV na toplinsku energiju i na hranu. Smanjit će se i PDV na solarnu energiju, dodao je, kako bi se dugoročno napravila tranzicija i osigurala opskrba električnom energijom - tu će stopa PDV-a biti nula posto. Izvijestio je da resorna ministarstva rade na paketu mjera koji će se odnositi na suzbijanje ne samo inflatornih pritisaka, nego i cijenu energenata. "Itekako smo svjesni poteškoća koje s obzirom na rast cijena energenata imaju pojedina društva u vlasništvu jedinica lokalne i područne samouprave i koje imaju poduzetnici. Različita je situacija s ugovorima, ali Vlada ima ideje kako da riješi taj problem dugoročno i održivo, i to ćemo predstaviti kroz nekoliko tjedana", najavio je Plenković.

Podsjetimo da je Državni zavod za statistiku u srijedu objavio kako je u srpnju 2022., a u odnosu isti prošlogodišnji mjesec, inflacija iznosila 12,3 posto. Na nju su najviše utjecali rast cijena prijevoza, potom hrane i bezalkoholnih pića, restorana i hotela...

U četvrtak je izvješće Eurostata pokazalo kako je godišnja stopa inflacije u srpnju dosegnula nove rekordne razine u EU-u, eurozoni i Hrvatskoj. Godišnja stopa inflacije u EU-u u srpnju je iznosila 9,8 posto. Među zemljama EU-a najviše stope rasta potrošačkih cijena ponovno su bilježile baltičke zemlje - Estonija od 23,2 posto, Latvija od 21,3 posto, a Litva od 20,9 posto. U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvo i važnom hrvatskom trgovinskom partneru, cijene su u srpnju porasle 8,5 posto, u usporedbi s istim mjesecom godinu ranije.

Ministar financija Marko Primorac rekao je da će Vlada i dalje pomagati poduzetnicima i građanima da se nose s visokom inflacijom kroz raspodjelu viška proračunskih sredstava na optimalan način te upozorio poduzetnike koji ostvaruju ekstraprofit na račun smanjivanja PDV-a kako Vlada ima mehanizme da tome stane na kraj. "Smanjivanja PDV-a na niz proizvoda bila su korak u dobrom smjeru, odnosno jedini mogući mehanizam Vlade da pokuša utjecati na smanjivanje cijena. Činjenica je isto tako da efekt smanjivanja PDV-a nije u potpunosti utjecao na smanjenje cijena. To isto tako nije nešto neuobičajeno, nepoznato, ili izvanredno. Pitanje je samo u kojoj će mjeri do tog efekta doista i doći, i na koji će način svi dionici prepoznati i snositi društvenu odgovornost u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo", naveo je ministar. Podsjetio je da je Vlada već stavila u javnu raspravu prijedlog izmjena zakona o PDV-u kojim se predviđa snižavanje stope PDV-a na drvo, sječke, pelete, brikete te na energiju iz toplinskih stanica na pet posto, što smatra dobrom mjerom, koja će ići u smjeru pomoći socijalno najugroženijima koji se griju na taj način. Kako ističe, Vlada ima ograničen prostor u tome da osigura da se snižavanje PDV-a prelije u niže cijene proizvoda, ali pritom ipak nije nemoćna.

Mjere na vrijeme


"Stav je Vlade da svatko mora preuzeti odgovornost i dio tereta krize, a Vlada, vjerujte, ima mehanizama. Postoje porezi na ekstraprofite. Dakle, ako netko ostvaruje povećane marže, i ako uočimo da je ta pojava postala pravilnost, mi ćemo to tretirati. Upozorio bih sve one koji će kalkulantski ulaziti u tu priču da to ne čine, jer Vlada ima mehanizme kako tome stati na kraj", napomenuo je Primorac.

Govoreći o višku prihoda u državnom proračunu, Primorac je kazao da ga je spreman usmjeriti na pomoć socijalno najugroženijim skupinama stanovništva, podsjetivši da Vlada ima i obveze poput indeksacije mirovina, otvorena je i za razgovore oko potencijalnog porasta plaća u državnom i javnom sektoru zbog inflacije, a da će eventualne viškove poreznih prihoda distribuirati na optimalan način. "Mjere će biti donesene na vrijeme, imamo niz opcija, i svakako ćemo donijeti zadovoljavajuće mjere", poručio je Primorac.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je da će vrlo brzo biti predstavljene mjere pomoći građanima, gospodarstvu i jedinicama lokalne i područne samouprave zbog inflacije i rasta cijena energenata, pri čemu je trenutačno “na stolu” nekoliko scenarija. Naglasio je kako se neće dopustiti ni da vrtići, škole, starački domovi i bolnice budu u situaciji da ne mogu plaćati račune za energente.

Dijana Pavlović
ULAGANJE U PLINOVOD I VEĆI KAPACITET LNG-a
Vlada je donijela odluku o gradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje. “Radi se o strateškoj odluci, jer udvostručujemo kapacitete LNG terminala na otoku Krku, a ide se i u izgradnju novog plinovoda, sve kako bi se pojačala sigurnost opskrbe plinom u Republici Hrvatskoj, ali i kako bi se pozicionirali kao lider u novoj raspodjeli karata kada govorimo o energetici u ovom dijelu Europe”, izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. Ukupna vrijednost investicije iznosi 180 milijuna eura, od čega se 25 milijuna kani uložiti u samo proširenje kapaciteta LNG-a, a 155 milijuna eura u proširenje plinovodne mreže. Za financiranje ulaganja maksimalno će se koristiti europski novac, naravno, uz podršku sredstava iz državnog proračuna, naveo je Filipović.

Davor Filipović

ministar gospodarstva i održivog razvoja

SVEOBUHVATNI PAKET ZA GRAĐANE I PODUZETNIKE

Na pitanje razmatra li se ograničavanje cijene struje za poduzetnike, ministar Filipović rekao je da s njima vodi kontinuirani dijalog, u Vladi su svjesni problema s kojima se oni susreću, i za njih će se pronaći rješenje “u mjeri u kojoj to bude moguće”. No, ustvrdio je i da su poduzetnici dio povećanja cijena energenata “prelili” na povećanje cijena proizvoda i usluga, kao i da ima poduzetnika koji nisu potpisali ugovor na vrijeme, kada je cijena struje bila mnogo povoljnija. “Vjerojatno su mislili da će cijena pasti, no ona nije pala nego je rasla. Tako su se oni svojim postupcima doveli u situaciju koja je sada teška”, ustvrdio je Filipović. No, naglasio je da će se pokušati donijeti sveobuhvatni paket mjera “za sve”, to jest za snažnu pomoć građanima i gospodarstvu.