Osijek
OTVORENA ERNESTINOVAČKA KIPARSKA KOLONIJA

Kultura već gotovo pola
stoljeća okuplja cijelo selo
Objavljeno 1. kolovoza, 2022.
Ovogodišnja kolonija u Ernestinovu tematski je okrenuta legendama i mitovima

Neka Kolonija počne! - riječi su koje su u nedjelju stotine posjetitelja Međunarodne kiparske kolonije Ernestinovo jedva dočekale nakon dvije godine, tijekom koji se ova manifestacija nije održava u punom intenzitetu zbog svima poznatih okolnosti kada se nije mogao okupljati veći broj ljudi na jednom mjestu.



Ovo je 49. zaredom Kolonija, a Marijana Junušić, načelnica općine Ernestinovo, pripomenula je da se u godinama iza nas, kako ne bi izgubili kontinuitet ove najznačajnije kiparske kolonije naivaca u Hrvatskoj, održavao samo onaj umjetnički dio, no ove godine neće nedostajati i sportskih, i dječjih, i kulturnih popratnih događanja, naravno uz odlične koncerte. Stoga domaćini, Likovna udruga Petar Smajić i Općina Ernestinovo, pozivaju građane da im se pridruže u idiličnom ambijentu Parka skulptura, u kojem umjetnici rade skulpture u slavonskom hrastu i slike na platnu, na nekoj od doista brojnih aktivnosti koje su dakako za sve besplatne kao i uvijek.

Za svakoga ponešto


Romeo Junušić, tajnik Udruge, kaže da su i ove godine okupili respektabilan broj odličnih umjetnika, a za početak je otvorena i samostalna izložba Ive Kolara. Općinska načelnica kaže da se manifestacija održava više dana, pa će biti zanimljiva i zaljubljenicima u umjetnost i onima koji će doći radi gastronomske ponude i tradicionalnog natjecanja u kuhanju čobanca, sportašima također kao i djeci za koju je pripremljen cijeli jedan dan namijenjen samo njima da besplatno uživaju igrama, kinu na otvorenom. Ljubitelji vrhunske glazbe će nakon nastupa klape Cambi na otvorenju moći uživati u ostalim večernjim koncertima Maje Šuput, tamburaških sastava... Smotre svatovskih zaprega i revijalne vožnje koju organizira 5. kolovoza u 17 sati Konjički klub Slavonija i Baranja Ernestinovo i njegov predsjednik Darko Čelik Čaruga, uzgajivač konja i zaljubljenik u staru seosku tradiciju koju svim snagama održava, radit će se i s djecom koja žele uključiti se u kulturni život ove male, ali nadaleko poznate slavonske zajednice.

Kolonija se održava do subote, 6. kolovoza, a na svečanom otvorenju ove vrijedne manifestacije, uz načelnicu Marijanu Junušić i brojne goste, bio je i Josip Miletić, zamjenik osječko-baranjskog župana Ivana Anušića koji je, kako se moglo vidjeti, uživao u odličnom koncertu i druženju s umjetnicima.

- Ovo je izuzetno kvalitetna i lijepa tradicija u Ernestinovu koja sljedeće godine puni pola stoljeća kontinuiranog održavanja. Na svakom je koraku vidljiv golem trud i želja da se ova manifestacija održi i raste, a siguran sam da će tako biti i u budućnosti – kazao je Miletić.

Tradicija


Među umjetnicima zatekli smo i osnivače ernestinovačke kolonije Sinišu Tešankića i Matu Tijardovića koji i danas rado prenose osjećaje za umjetnost na mlade naraštaje od kojih se očekuje da nastave tradiciju ernestinovačke kulture.

Siniša Tešankić samo je skromno podsjetio na početke ovoga što je danas Ernestinovo pozicioniralo kao brend kolijevke naivne umjetnosti u svjetskim razmjerima i pohvalio sve umjetnike, domaće i gostujuće kipare i slikare koji dolaze godinama održavati ernestinovačku kulturnu tradiciju. "Doista, svi do jednoga, bez iznimke, zaslužuju samo pohvale", kazao nam je Tešankić. Tijardović, predsjednik Udruge, kaže da su ove godine pozvali 25 umjetnika, od čega 14 kipara i 11 slikara, a ovogodišnja kolonija tematski je okrenuta legendama i mitovima. "Polako razmišljamo i o sljedećoj, jubilarnoj koloniji na koju želimo pozvati kipare koji su radili do okupacije Ernestinova u Domovinskom ratu – istaknuo je Tijardović.

Romeo Junušić poziva zainteresirane da pogledaju raspored događanja, kojih ima svakog dana od ujutro do navečer, na stranicama Udruge ili Općine, a i on je, kao i dopredsjednik LU Ivica Tolić, uvjeren da tko god dođe u njihovo idilično selo uživat će i u izložbenom postavu Galerije Petar Smajić, ali i u svemu drugome što se događa u selu.

Darko Pejić
ERNESTINOVO 365 DANA ŽIVI ZA KULTURU
Za Glas Slavonije, koji je i stalni medijski pokrovitelj Kolonije, koju uz Županiju podupiru i drugi sponzori, načelnica Junušić kaže da je presretna što se sve vratilo u normalu u mjesto koje kulturu živi 365 dana godišnje. “Kultura nam je u krvi, intenzivno radimo s mladim naraštajima s našom umjetnicom Milicom Reinhart i Malu akademiju umjetnosti Ernestinovo i Malom kolonijom s OŠ Ernestinovo. Stoga i ne čudi što je ovaj naš Park skulptura proglašen najboljim tematskim parkom u Hrvatskoj. I ovaj put svjedočimo istinskoj vrijednosti naših kipara koji su godinama stvarali jedinstvene umjetnine i istinskom kulturnom stvaralaštvu u Ernestinovu. Od Tijardovića i Tešankića do danas izvrsni su umjetnici iz Hrvatske i inozemstva pridonijeli opstanku Kolonije gotovo pola stoljeća”, istaknula je Junušić.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike