Novosti
NOVE CIJENE USLUGE SMJEŠTAJA

Domovi za starije osobe skuplji od 10 do 20 posto
Objavljeno 6. srpnja, 2022.
Glavni su razlog poskupljenja smještaja znatno više cijene energenata i hrane

Domovi za starije i nemoćne osobe kojima je osnivač Osječko-baranjska županija, a riječ je o tri doma, u Osijeku, Belom Manastiru i Đakovu, od 1. srpnja povećali su cijene usluga. Riječ je o povećanju od 10 posto, o čemu su odluku 29. lipnja donijela upravna vijeća ova tri doma na prijedlog njihovih uprava te nakon temeljite analize troškova i poslovanja. Glavni je cilj ovakve odluke, kažu u upravama ovih domova, zadržavanje visoke razine usluga za svoje korisnike.



"Na nuli"


Zanimljivo je da su i dosadašnje i nove cijene u ta tri doma znatno niže u odnosu prema cijenama smještaja u većini domova u drugim dijelovima Hrvatske, a osobito u odnosu prema cijenama u privatnim domovima. Naime, u lipnju je smještaj u jednokrevetnoj sobi u domu u Đakovu stajao 2530 kuna, po čemu je na 32. mjestu u Hrvatskoj, a dom u Belom Manastiru s 2519 kuna je na 33. mjestu, dok je dom u Osijeku s cijenom od 2400 kuna na 39. mjestu, i to od 41 doma slične osnivačke strukture. Najvišu cijenu jednokrevetne sobe imao je jedan dom u Zagrebu, i to 4200 kuna. Nova cijena smještaja u jednokrevetnoj sobi u Đakovu je 2783 kune, u Belom Manastiru 2746 kuna te u Osijeku 2600 kuna. Posljednje povećanje cijena u ovim domovima bilo je prije godinu i pol dana, odnosno u siječnju 2021., od kada je na tržištu došlo do bitnih poskupljenja proizvoda i usluga koje izravno utječu na poslovanje ustanova. Prije svega znatno su povećane cijene energenata i hrane.

O razmjerima poskupljenja svjedoči nam i Tomislav Peran, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe u Belom Manastiru, koji kaže da su troškovi energenata u veljači ove godine iznosili 25.490,26 kuna, a u ožujku 93.630,83 kune. I Petar Peradić, v. d. ravnatelja đakovačkog Doma za starije i nemoćne, tvrdi kako im je cijena plina skočila za 300 posto i da je to jedini razlog zbog kojega se donijela odluka o poskupljenju usluga. "Izračuni su pokazali da moramo ići s povećanjem cijena želimo li biti na nuli. Nismo sretni s tim povećanjem kao što nisu ni korisnici, kojima je sigurno težak udar na standard, no imaju razumijevanja", objašnjava Peradić.

Dom u Đakovu ima 240 korisnika, a liste čekanja su duge. "Smještaj je poskupio između 250 i 300 kuna, no i dalje smo među jeftinijima u Hrvatskoj, posebno u odnosu prema Zagrebu, Istri i Dalmaciji", tvrdi v. d. ravnatelja.

Veći troškovi


S novim, višim, cijenama početkom srpnja krenuli su i u privatnim domovima za stare i nemoćne osobe. Tako je Dom za stare i nemoćne osobe Kanisek plaza Ernestinovo cijenu usluga u prosjeku povećao za 20 posto. "Energenti, hrana i sve ostalo poskupjelo je između 40 i 100 posto i da bismo preživjeli, morali smo podići cijene smještaja", kaže Suzana Kanisek, ravnateljica tog doma, napominjući da za grijanje doma i toplu vodu koriste pelete koje su do sada nabavljali za 24 kune po vreći od 15 kilograma, a sada istu vreću plaćaju 40 kuna. Dodaje i kako su od 50 do 100 posto poskupjeli svi proizvodi i usluge nužni za rad jednog takvog doma. "Iako su neki privatni domovi i ranije već podignuli cijene usluga, mi smo to odlučili tek sada. Imamo 15 zaposlenih osoba i njima smo podignuli plaće jer i njima rastu troškovi života. Zaposlili smo jednu medicinsku sestru izbjeglu iz Ukrajine. Teška srca smo se odlučili na povećanje cijena, no da to nismo učinili, radili bismo s minusom i vjerojatno bi nas to dovelo do zatvaranja", kaže Kanisek. Ističe da je ukupni smještajni kapacitet doma 49 osoba te da se pretežito radi o dvokrevetnim sobama, a 10 posto su jednokrevetne sobe. "Kod nas će sada biti 4000 kuna smještaj za pokretne osobe i 4500 kuna za nepokretne osobe. Cijena se formira po tome je li korisnik pokretan ili nepokretan, lucidan ili dementan", najavljuje vlasnica Suzana Kanisek.

Mjesec dana ranije s poskupljenjem su već išli u Domu za stare i nemoćne osobe "Baranjsko sunce" u Belom Manastiru. Riječ je o prosječnom povećanju cijena usluga za 10 posto, kaže nam Anka Gregoran, vlasnica tog doma, pojasnivši kako je, kao i kod svih ostalih, razlog u rastu troškova poslovanja. "Za energente smo mjesečno u prosjeku davali između 8 i 9 tisuća kuna, a sada smo dobili račun od 15 tisuća kuna. Znamo da je svako poskupljenje za naše korisnike veliko i nije nam drago kada to moramo činiti, ali je to bio jedini način da naši korisnici i dalje dobiju uslugu na doista visokoj razini", poručila je Gregoran.

Tomislav Prusina
CIJENE SMJEŠTAJA OD 2400 DO 4300 KUNA
Dom za starije i nemoćne osobe u Osijeku najveći je dom čiji je osnivač Osječko-baranjska županija jer broji 342 korisnika. Tri su zgrade - Dom I, Dom II i Depadansa - i cijene soba se razlikuju ovisno o zgradi u kojoj se nalazi. Tako je jednokrevetna soba u zgradi Dom I poskupjela za 8,33 posto i s 2400 kuna skočila je na 2600 kuna. Nova cijena jednokrevetne sobe s vlastitom kupaonicom je 2900 kuna. U zgradi Dom II jednokrevetni stacionar stoji 3080 kuna, stacionar dvokrevetni je 2750, a stacionar s pojačanom njegom 3465 kuna. U zgradi Depadansa jednokrevetna soba na katu s balkonom stoji 3000 kuna, dvokrevetna u prizemlju 2450 kuna, a apartman za jednu osobu je 4290 kuna. U domu u Belom Manastiru jednokrevetna soba sada je 2746 kuna, dvokrevetna 2514 kuna, a četverokrevetna 1942 kune. Poskupjeli su i dodaci usluga te je tako za njegu teže pokretnih korisnika cijena s 413 kuna skočila na 454 kune, dodatak za njegu nepokretnih osoba je sada 691 kunu, dijetalna prehrana 317 kuna, a serviranje hrane u sobi je za pokretne korisnike 543 kune.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike