Novosti
U UTORAK ISTJEČE MORATORIJ

Vlada RH u ponedjeljak će donijeti novu odluku o cijeni goriva, vaučeri tek najesen
Objavljeno 2. srpnja, 2022.

U utorak istječe odluka o zamrzavanju cijena goriva, pa građani s neizvjesnošću prate sve vijesti o toj temi. Naime, bez Vladine intervencije gorivo bi opet moglo drastično poskupjeti.



Uvođenje vaučera za gorivo moguće je najesen, ta mogućnost je otvorena, no Vlada još uvijek na raspolaganju ima i druge alate, rekao je u petak premijer Andrej Plenković. “Što se tiče vaučera, oni idu onima koji imaju manja primanja i to je nešto što moramo kvalitativno i po određenim kriterijima napraviti”, rekao je Plenković. Dodao je da su “ministarstva dobila zadaću” i da je “to plan koji bi eventualno išao najesen”. “Govorio sam o tome u (radijskoj emisiji, nap. ur.) ‘A sada vlada’ kada sam rekao da je sve na stolu - i to je na stolu. U ovom trenutku mislim da imamo još alata u našoj torbi za intervencije koje će biti takve da će biti okej i što se tiče opskrbe i što se tiče cijene”, rekao je Plenković.

Za ponedjeljak je najavio telefonsku sjednicu Vlade na kojoj će biti donesene odluke o cijenama, koje bi se mogle promijeniti u utorak nakon isteka dvotjednog zamrzavanja na crpkama koje nisu na autocestama. “Pratimo situaciju, gledamo cijene na mediteranskom tržištu, razgovaramo s proizvođačima i distributerima”, rekao je i dodao kako misli da će Vlada “pronaći rješenje koje će prije svega zaštititi naše građane i gospodarstvo te smiriti zabrinutosti malih distributera”.

Zamoljen za komentar kritika da se Vlada samo bavi cijenama goriva, a zanemaruje poduzetnike i obrtnike koji plaćaju astronomske cijene za struju, odgovorio je uz ostalo da oporba zaboravlja paket od pet milijardi kuna koji je stupio na snagu 1. travnja i olakšao građanima i gospodarstvenicima. Ustvrdio je da je Vlada pokazala sposobnost da intervencionističkim mjerama pomogne gospodarstvu i građanima.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da će Vlada preko vikenda analizirati stanje, a potom izvijestiti što će i kako poduzimati. Podsjetio je da su trošarine već ukupno smanjene za 80 lipa kod eurosupera, odnosno 40 lipa za dizel, pa je ostalo nešto ispod 20 lipa na dizelu i ispod 40 lipa na benzinu. “Hoćemo li posezati za tim dijelom ili nečim drugim, to ćemo još vidjeti”, rekao je. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je da je u četvrtak došlo do snižavanja cijene i benzina i dizela na referentom, mediteranskom tržištu. “Preko vikenda ćemo imati točne izračune i donijet ćemo odluku, uzimajući u obzir sve što smo uzimali do sada, a to je da vodimo brigu o našim građanima i gospodarstvu”, naveo je Filipović. Naglasio je da su “u izvanrednim situacijama sve opcije na stolu”. Upitan tko će dobivati vaučere i kada, Filipović je istaknuo da ta mjera još nije spremna.

Predsjednik Udruge malih trgovaca naftnim derivatima Armando Miljavac za tportal je, pak, najavio kako će se u utorak zatvoriti stotinjak malih benzinskih postaja ako Vlada ne podigne marže na dizel i plavi dizel. Riječ je o udruzi koja okuplja više od 60 malih trgovaca koji upravljaju sa stotinjak benzinskih postaja u RH. “Kritična je situacija i na rubu smo propasti. Bilo bi nam bolje da zatvorimo sada nego što čekamo utorak, ali nadamo se da će Vlada reagirati’, rekao je. I.Bošnjak/H
Možda ste propustili...

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta

NOVI ZAŠTITNICI NAŠEG ZRAČNOG PROSTORA

Šest Rafalea sletjelo u Veliku Goricu

Najčitanije iz rubrike