Crna kronika
OPTUŽENI ZA MALVERZACIJE

Suđenje zbog zapošljavanja u Kopačkom ritu i Brijunima
Objavljeno 15. lipnja, 2022.
Anđelko Martinović priznao je kako je dobio riješene testove prije testiranja

Tomislavu Bogdanoviću, bivšem ravnatelju Parka prirode Kopački rit, Anđelku Matrinčeviću, nadzoniku Parka, i Marnu Milotiću, v. d. ravnatelja Nacionalnog parka Brijuni, u utorak je na Županijskom sudu u Osijeku započelo suđenje zbog optužbi za muljaže pri zapošljavanju.Optužnicom se Bogdanovića tereti da je, od siječnja do ožujka 2019., u Kopačevu, prije pisanog testiranja omogućio Anđelku Martinčeviću, na njegovo traženje, uvid u primjerak testova da bi mu omogućio najbolji rezultat u testiranju i zapošljavanje. Potom je njegov pisani test ocijenio najvišom ocjenom, a onda i potpisao odluku Povjerenstva za provedbu javnog natječaja prema kojoj je Martinčević ostvario najbolji rezultat. Nakon što je navedenu odluku prihvatilo Upravno vijeće, Bogdanović je s njim sklopio ugovor o radu. Tomislava Bogdanovića tereti se i da je, od ožujka do početka svibnja 2019., u Kopačevu i Fažani, koristeći okolnost da ima dobre poslovne i osobne odnose s ravnateljem javne ustanove Nacionalni park Brijuni, od njega zatražio da bez provođenja javnog natječaja zaposli njegova nećaka Denija Silajdžiju na mjestu pomoćnog kuhara, što je Marno Milotić i učinio, te ga zaposlio bez prethodnog provođenja javnog natječaja.

Iako su Bodganović i Milotić na sudu izjavili kako se ne osjećaju krivima, Martinčević je priznao krivnju i iznio obranu navodeći kako je poznavao Bogdanovića kroz stručne radionice za zaštitu prirode, gdje je i saznao da će se otvoriti mjesto čuvara treće vrste u Kopačkom ritu.

- Kako sam bio nezaposlen i razvojačeni sam dragovoljac Domovinskog rata, pitao sam Bogdanovića mogu li dobiti priliku za posao. Natječaj je raspisan i ja sam dobio primjerke testova. Smatram da sam, bez obzira na sve, bio najbolji kandidat jer cijeli život radim u prirodi i za prirodu, a imao sam i položene ispite koji su mi nužni u toj službi, kao što je upravljanje čamcem i ispit za ribočuvara - naveo je Martinčević i dodao kako je polagao jedan usmeni i dva pismena ispita. Ustvrdio je da glavni test koji je pisao, vezan uz stručno područje, sasvim sigurno nije bio identičan testovima koje je dobio. Za test iz engleskog nije se sjećao je li bio sličan ili gotovo jednak. Na upit sutkinje Zdenke Leko jesu li testovi iz engleskog bili već ispunjeni, odgovorio je da su odgovori već bili zaokruženi. Iskazujući žaljenje, Martinčević je dodao kako je cijeli život volontirao, u udrugama i u humanitarne svrhe, radio 21 godinu kod privatnika za 2800 kuna i u međuvremenu i obolio. "Minimalac mi nije bio dovoljan da prehranim obitelj. Nažalost, to mi je bio jedini način da uđem u takav sustav, što je sramota, ne samo moja nego i kompletnog sustava. Taj posao sam oduvijek volio i htio raditi, ali nisam mogao doći do njega normalnim putem. Pružila mi se prilika i učinio sam to što jesam, zbog čega mi je izuzetno žao. No mislim da sam u ove tri godine pokazao da svoj posao radim dobro i da sam ga i zaslužio na testiranju – rekao je Martinčević.

Sandra Lacić
Svjedočila Forjan
Ispitana je i Renata Forjan, koja je radila u Kopačkom ritu na poslovima promotivnih aktivnosti. Bila je članica povjerenstva na spornom natječaju, zadužena za pisanu provjeru znanja iz engleskog jezika. Ona je poslala neriješeni, a poslije i riješeni test e-mailom, te je navela kako je testove ispravljao ravnatelj. Nije bila voljna ispravljati te testove jer je imala predosjećaj da to neće dobro završiti. Inače, Forjan je pod istragom USKOK-a, koji je sumnjiči da je od Davora Mikulića, ravnatelja Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, zatražila da u toj ustanovi sistematizira novo radno mjesto koje odgovara njezinoj stručnoj spremi i kvalifikacijama te joj tako osigura zapošljavanje, na što je on i pristao.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PORAZNO: U DVIJE GODINE 63.000 ALKOHOLIZIRANIH

Pijani bi vozači mogli ispuniti Vinkovce, Vukovar i Županju

2

HRVATSKA VATROGASNA ZAJEDNICA

Dvije osobe zadobile opekline u požarima, gori minirano područje

3

NI JEDNOM NIJE PROVALIO, VOZI SE DOK IMA GORIVA

Maloljetnik 11 puta “posudio” tuđe vozilo