Crna kronika
VATRA POHARALA KUĆU U TENJI

Starica u požaru ostala bez krova nad glavom, spasio ju vatrogasac
Objavljeno 24. travnja, 2024.
Koviljki Tegeltiji (84) ostalo je samo ono što je imala na sebi. Grad će pomoći, baka bi trebala dobiti stambeni kontejner
Koviljka Tegeltija (84) ostala je bez krova nad glavom u velikom požaru koji je potpuno uništio njezinu kuću, u Ulici Branka Radičevića u Tenji. Požar je izbio nekoliko minuta poslije 1 sat u utorak, a starica samo pukom srećom nije ozlijeđena.

- Tužna sam i razočarana, sve mi je izgorjelo... Sve što je palo s krova provalilo je u sobe. Ne mogu ni ući u kuću, a i ne smijem jer je opasno. Sve stvari su mi izgorjele. Od dokumenata sam uspjela nešto malo uzeti, ali dio je izgorio. Nisam ni mislila da mi kuća gori. Čula sam nešto na tavanu i mislila da su miševi, pa sam štapom udarala po stropu da ih uplašim, ali se sve jače čula neka buka kao da konji skaču. Izišla sam na prozor i naišao je neki dečko automobilom i počeo mi vikati: ‘Krov vam gori, izgorjet ćete!‘ Izišla sam iz kuće i vidjela koliki je plamen na krovu - ispričala nam je 84-godišnjakinja, koja je ostala bez svega.


Susjedi pozlilo


Susjedi, koja je prva primijetila požar i zvala vatrogasce, pozlilo je.

- Gledala sam filmove i krenula spavati. Otišla sam u kupaonicu i vidjela crveno nebo. Pomislila sam da je možda zato što će biti vjetra. Ipak, jako se crvenjelo i pogledala sam kroz prozor. Vidjela sam kako lete iskre i čula kako nešto jako puca. Odmah sam nazvala vatrogasce i rekla im da dođu što brže. Nisam mislila da će sve tako izgorjeti. Susjeda je ranije otišla leći, rekla je da je čula kao da nešto hoda po tavanu i pucketa i mislila je da su miševi, pa je udarala štapom po stropu da ih rastjera. Bila sam vani do oko 3.15 i pitala sam vatrogasce je li sigurno i mogu li ići leći, pa su rekli da mogu. Kada sam ušla, pozlilo mi je, pa sam izmjerila tlak i vidjela da je jako visok. I sama sam drhtala od svega - rekla nam je 72-godišnja susjeda.

Vlasnica potpuno uništene kuće provela je noć kod šogora i šogorice.

- Jako sam se potresla kada su ju doveli oko 3 sata. Izgorjelo je sve i ne može se ni ući, ali važno je da je ostala živa glava. Cijelu noć nije spavala, ni jela nije. Hoće da netko ide s njom u kuću po neke stvari, ali ne može se. Ne znam što će biti s njom - rekla nam je šogorica 84-godišnjakinje. Kada je Koviljka prijepodne ipak malo uspjela odspavati, nije htjela ostati kod šogorice, već se uputila na zgarište svog doma, svojim životinjama.


Čim je za nesreću čula Marija Capan, predsjednica Mjesnog odbora Tenja, odmah je počela raditi na tome da baka dobije pomoć.

- S Crvenim križem dogovoreni su topli obroci svaki dan, a oni će joj donirati i nešto odjeće. Nema ništa drugo nego ono što je na njoj, u čemu je izišla iz kuće. Grad Osijek će prema Ravnateljstvu Civilne zaštite pokrenuti zahtjev za dodjelu stambenog kontejnera, jer gospođa ne želi napustiti svoje dvorište u kojem ima kokoši i koze, a ondje i obrađuje svoj vrt. Iz Grada su rekli da će vidjeti i za neku bar jednokratnu financijsku pomoć. Pokrenut ću akciju prikupljanja prehrambenih proizvoda, odjeće, posteljine i svega što joj treba. Kuća je doslovce za rušenje, a ona nema nikoga da joj pomogne to raskrčiti. Bilo bi dobro da se jave vatrogasci ili neke osobe koje bi joj možda mogle izvući stvari koje nisu izgorjele u kući. Isto tako, bilo bi dobro da se jave građevinske tvrtke koje bi mogle pomoći da se kuća sruši i ukloni. Svi koji mogu pomoći, neka se jave u Mjesni odbor. Svaka je donacija dobrodošla - rekla nam je Marija Capan.


Totalna šteta


Dojavu o požaru osječki je Vatrogasni operativni centar dobio u 1.09 sati. Na intervenciju je odjurilo deset profesionalnih vatrogasaca s pet vozila. Vatra je svladana nešto prije 2 sata, a intervencija pripadnika JVP-a Osijek i DVD-a Tenja dovršena je u 5.30.

- Dolaskom na mjesto intervencije zatekli smo požar krovišta kuće u razbuktaloj fazi. Gasili smo ga trima mlazovima s tla i jednim mlazom preko ljestvi, uz korištenje izolacijskih aparata. Zatražena je i pomoć mjesnog DVD-a Tenja. Do njihova dolaska požar je stavljen pod kontrolu i lokaliziran. Objekt je veličine 9 puta 18 metara. Bila je zahvaćena i gospodarska zgrada, a ispod čardaka koji je bio zahvaćen vatrom spašeni su koza i jare. Daljnji tijek intervencije prepušten je DVD-u Tenja uz upozorenje na moguće urušavanje stropne konstrukcije u samom objektu - doznajemo od Borisa Banjana, zamjenika zapovjednika Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek.

Krešimir Kovačević, zapovjednik DVD-a Tenja, rekao nam je da je dolaskom na mjesto intervencije obišao cijelo požarište i odmah su dvama mlazovima i jednim navalnim vitlom gasili s bočne strane kuće, u dvorištu. Dodao je kako je mladić o kojem je žena iz opožarene kuća govorila da joj je vikao da iziđe mladi dobrovoljni vatrogasac.


- Gasili smo da se požar ne širi na čardake. Budući da je gorjela greda na kući, stavili smo brzo navalno vitlo i ugasili to. Požar je potom počeo hvatati kuću do ulice. Sve se urušilo i crijep je popadao po gredama, pa smo i tu gasili. Budući da je postojala opasnost da se uruši štender od struje, pričekali smo HEP da se isključi struja kako se ne bi ugrožavali vatrogasci. U dijelu ulice isključena je struja, a kada je došao kran, štender je skinut i sve je bilo pod kontrolom. Postojala je opasnost i da vatra zahvati obližnja stabla. Kada smo ugasili vatru, dio ljudi poslan je kući jer ujutro rade. Bilo nas je devet - kaže zapovjednik tenjskih vatrogasaca i dodaje kako je u intervenciji sudjelovalo nekoliko mladih vatrogasaca. Nije dopustio da itko ulazi u kuću jer je postojala opasnost od urušavanja greda, a sigurnost je najvažnija. Krešimir Kovačević ističe kako su tenjski vatrogasci na raspolaganju ako bilo kako mogu pomoći nesretnoj 84-godišnjakinji, koja je ostala bez krova nad glavom.

Sandra Lacić
Najčitanije iz rubrike