Crna kronika
POZNATI REZULTATI OČEVIDA

Toplina žarulje uzrok je požara na kući u Tenji
Objavljeno 25. travnja, 2024.
Grad Osijek je preko Ravnateljstva civilne zaštite osigurao stambeni kontejner za baku
Dovršen je očevid u Ulici Branka Radičevića u Tenji, gdje je u utorak potpuno izgorjela kuća 84-godišnjakinje. Za požar je kriva - žarulja. "Očevidom, koji je obavila očevidna ekipa Policijske uprave osječko-baranjske u suradnji s inspektorom zaštite od požara, utvrđeno je da je uzrok požara u obiteljskoj kući i pomoćnom objektu u Tenji toplina iz rasvjetnog tijela na gorivu tvar, kojom se prilikom požar proširio na krovište i strop pomoćnog objekta i kuće. Ukupna materijalna šteta iznosi oko 25.000 eura - doznajemo iz policije.

Podsjetimo, velika plamena buktinja poharala je krovište, a crjepovi i svi ostali dijelovi krova popadali su u unutrašnjost kuće te uništili i sve u njoj.

- Tužna sam i razočarana, sve mi je izgorjelo... Sve što je palo s krova provalilo je u sobe. Ne mogu ni ući u kuću, a i ne smijem jer je opasno. Sve stvari su mi izgorjele. Od dokumenata sam uspjela nešto malo uzeti, ali dio je izgorio. Nisam ni mislila da mi kuća gori. Čula sam nešto na tavanu i mislila da su miševi, pa sam štapom udarala po stropu da ih uplašim, ali se sve jače čula neka buka kao da konji skaču. Izišla sam na prozor i naišao je neki dečko automobilom i počeo mi vikati: "Krov vam gori, izgorjet ćete!" Izišla sam iz kuće i vidjela koliki je plamen na krovu - ispričala nam je u utorak 84-godišnjakinja koja je ostala bez svega. Zatekli smo ju na zgarištu njezina doma, koji nije željela napustiti jer ondje ima kozu i jare, svoje kokoši, ali i vrt koji obrađuje.

Čim je za nesreću čula Marija Capan, predsjednica Mjesnog odbora Tenja, odmah je počela raditi na tome da baka dobije pomoć. S Crvenim križem dogovoreni su topli obroci svaki dan, a donirat će joj i nešto odjeće. Mjesni odbor organizirao je prikupljanje donacija za svoju mještanku, ali je i pozvao sve koji mogu pomoći u rušenju i uklanjanju kuće da se jave. Grad Osijek uputio je zahtjev Ravnateljstvu civilne zaštite da se 84-godišnjakinji dodijeli stambeni kontejner, što je i realizirano.

- Stambeni kontejner trebao bi stići u petak, a Grad Osijek platit će troškove dovoza - doznali smo u srijedu od Marije Capan. Kako doznajemo, financijsku pomoć 84-godišnjakinji daje i Osječko-baranjska županija.

Sandra Lacić
INTERVENCIJA TRAJALA ČETIRI I POL SATA
Dojavu o požaru osječki je Vatrogasni operativni centar dobio u utorak u 1.09, a vatrogasci su požar zatekli u razbuktaloj fazi. Vatra je svladana nešto prije 2 sata, a intervencija pripadnika JVP-a Osijek i DVD-a Tenja dovršena je u 5.30. Vatrom je bila zahvaćena i gospodarska zgrada, a ispod čardaka spašeni su koza i jare. Krešimir Kovačević, zapovjednik DVD-a Tenja, rekao nam je da su dvama mlazovima i jednim navalnim vitlom gasili s bočne strane kuće, u dvorištu. Dodao je kako je mladić za kojeg je žena iz opožarene kuća rekla da joj je vikao da iziđe mladi dobrovoljni vatrogasac. Tenjski vatrogasci spriječili su daljnje širenje vatre i na požarištu su bili dok se i posljednja žar nije ugasila.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike