Osijek
KONFERENCIJA “VODA ZA SVE”

Domaća pamet uklonila je arsen iz osječke vode
Objavljeno 20. svibnja, 2022.
Ulaganja u vodno-komunalni sektor u Hrvatskoj, u svrhu postizanja europskih standarda, vrijedna oko 11 Peljeških mostova

Osijek je domaćin dvodnevne međunarodne konferencije "Voda za sve" u organizaciji Sveučilišta J. J. Strossmayera, Prehrambeno-tehnološkog i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti.



Konferencija, a ovo je njezino deveto izdanje, održava se u povodu Svjetskog dana voda s ciljem okupljanja i razmjene iskustava znanstvenika i stručnjaka koji se u svom radu bave problematikom zaštite, korištenja i očuvanja vodnog bogatstva, ali i drugim aspektima povezanosti vode i čovjeka. Središnja tema i moto ovogodišnjeg Svjetskog dana voda je "Podzemne vode - učinimo nevidljivo vidljivim!"

Velika ulaganja


Kako se Osijek opskrbljuje vodom za piće iz podzemnih bunara, tako se i on našao kao jedna od tema.

- U Osijeku je riješena jedna od posljednjih nesuglasnosti hrvatskog zakonodavstva i parametara kvalitete vode za piće sa zakonodavstvom Europske unije. Riječ je o uspješnom rješavanju arsena u vodi za piće. Svjesni smo da je to bio problem koji se pokušao desetljećima riješiti. Posljednjim rješenjem, koje je proizvod hrvatske pameti, profesora i znanstvenika i Vodovoda Osijek, došli smo do rješenja kojim prirodnog arsena u vodi za piće praktički više nema - istaknuo je Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, čijim je izlaganjem otvorena ova konferencija. Naglasio je kako je Hrvatska trenutačno u financijskoj sredini postizanja i trošenja sredstava iz EU-a.

- Ističem kako su ulaganja u vodno-komunalni sektor u Hrvatskoj, u svrhu postizanja EU standarda, kako bi se parametri vode za piće, otpadne vode, podzemne vode doveli na standarde koje propisuje EU direktiva, vrijedni oko 11 Peljeških mostova - rekao je Šiljeg.

Želimir Pekaš iz Hrvatskih voda podsjetio je kako, kada je u pitanju upravljanje vodama, u nas nema dileme, prednost se daje vodi za piće ispred njezina korištenje za poljoprivrednu ili drugu proizvodnju.

- Sve više zemalja u posljednje vrijeme radi ekonomske analize u što potrošiti vodu, odnosno čemu dati prioritete u korištenju. Prema našoj zakonskoj regulativi, a tako će ostati i ubuduće, voda za javnu vodoopskrbu ima apsolutni prioritet - istaknuo je Pekaš.

Najvažniji resurs


Važnost skupa ocijenili su i čelnici lokalne samouprave.

- Na ovaj se način, ne samo u stručnoj zajednici nego i u široj javnosti, upozorava na važnost vode, rekao bih najvažnijeg resursa XXI. stoljeća. U tom smislu Osijek i njegov Vodovod ulažu znatna sredstva kako bismo vodu učinili kvalitetnijom. Podsjećam na sustav dvostupanjske filtracije i uklanjanje arsena, te s druge strane to je postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda koje je u izgradnji. Kada bude gotovo, bit će to najsloženije i najsuvremenije postrojenje te vrste u Hrvatskoj - istaknuo je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.

Dario Kuštro
ANUŠIĆ: MANJE PESTICIDA I HERBICIDA!
Župan Ivan Anušić svjestan je da Dunav, Drava, niz manjih rijeka, akumulacija i jezera omogućavaju da u županiji normalno funkcionira i “život” i poljoprivredna i ina proizvodnja. “No kada govorimo o zaštiti vode, tu možemo i moramo napraviti puno više. Tu su industrija i sva ona druga zagađenje koja su svakodnevna i na koje moramo paziti. Manje pesticida, manje herbicida, manje otrova, kako bi to što manje u budućnosti utjecalo na kvalitetu naše vode. Moramo se što više ekološki ponašati prema prostoru na kojemu živimo”, apelira Anušić.

Možda ste propustili...

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike