Novosti
ASISTENTI U NASTAVI TRAŽE BOLJI STATUS

Potplaćeni, a njihov je rad s djecom iznimno odgovoran
Objavljeno 16. svibnja, 2022.
Plaća asistenata treba biti vrijedna truda koji ulažu u posao

Pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski suradnici krajem prošloga mjeseca prosvjedovali su na Markovu trgu izražavajući nezadovoljstvo zbog uvjeta rada u školama.



Zatražili su, između ostaloga, i povećanje plaća i ugovore na neodređeno te najavili štrajk ako im se zahtjevi ne ispune. O važnosti asistenata u provedbi nastave razgovarali smo s Lidijom Miletić, ravnateljicom OŠ Dragutina Tadijanovića Vukovar, koja nam je potvrdila kako su oni vrlo vrijedan doprinos u radu škola, odnosno potpora učenicima koji imaju određene teškoće. U toj školi trenutačno imaju dva asistenta u razrednoj nastavi i njihov rad financira osnivač, Grad Vukovar.

"Asistenti daju sigurnost učenicima ne na način da rade umjesto njih, nego da im pomažu u svladavanju svih aktivnosti koje pripremi učitelj i dijete ih na satu mora odraditi. Potpora su u razvoju pažnje i koncentracije, usmjeravaju učenike na ono što učitelj govori i svakodnevno im podižu stupanj pažnje na određene zadatke te daju potporu u svladavanju čitanja, pisanja i drugih potrebnih aktivnosti", rekla je Miletić, naglasivši kako je u tom procesu iznimno važna sinergija učenika i asistenta, pa učenik koji je zadovoljan asistentom postiže bolje rezultate.

Pomoćnik koji je jednom djetetu odličan drugom možda neće odgovarati i stoga bi bilo idealno da tamo gdje sinergija postoji asistent ostane s učenikom do kraja njegova školovanja, ako mu je to potrebno.

"Zadatak asistenta mijenja se onako kako učenik napreduje u razvoju. Svjesni smo kako će asistenti koji pronađu bolje plaćen posao otići. Ako nam je intencija da školovanje bude organizirano na temelju cjelodnevne nastave, moramo znati da u tim uvjetima asistent neće trebati djetetu samo dok traje nastava nego i u drugim aktivnostima i to stvara mogućnost da bude zaposlen na više sati, čime bi se regulirala i njegova plaća", izjavila je, dodavši kako plaća asistenata treba biti vrijedna truda koji ulažu u posao.

Naglasila je kako asistent nije tu da bi nešto radio umjesto učenika, nego učenik samostalno mora svladavati sve više aktivnosti i u tom se smislu mora vidjeti napredak u radu djeteta.

Viktorija Matin, predsjednica udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Vukovarski leptirići", izjavila je kako bi status i rad pomoćnika u nastavi trebali biti sustavno riješeni na razini države, jer postojeće stanje ne daje kvalitetne rezultate. "Držim kako se udruge ne bi trebale upletati u taj posao, no u postojećoj smo se situaciji prijavili na natječaj resornog ministarstva i uposlili desetak pomoćnika. Njihov je rad iznimno vrijedan u pomoći našoj djeci i stoga bi sustavno trebalo riješiti i pitanje tko može biti asistent, odnosno kakvo je obrazovanje nužno, jer ponekad samo želja za rad s djecom bez stručne podloge nije dovoljna. Njihove su satnice niske za tako odgovoran posao i na državi je da to riješi kako kvalitetni asistenti ne bi odlazili iz škola čak i kada im se pojavi prilika da na nekom drugom poslu rade za zajamčeni minimalac", kaže Matin.

Dragana Korpoš
ZADOVOLJSTVO JE GLEDATI NAPREDAK
Viktorija Matin poručila je kako postoji niz problema u zakonskoj provedbi prava djece s posebnim potrebama, naglasivši kako se bez sustavnih rješenja na razini cijele Hrvatske neće vidjeti ni kvalitetni pomaci. Pomoćnica u nastavi u jednoj osječkoj osnovnoj školi (identitet poznat redakciji) rekla nam je kako se u tom poslu “pronašla”, jer voli raditi s djecom, pogotovo u situacijama kada im može pomoći u svladavanju određenih zadaća. “Veliko je zadovoljstvo gledati kako dijete iz mjeseca u mjesec napreduje. Na nama je motivirati ih da budu sve samostalniji i pružati pomoć u mjeri u kojoj im je potrebna. Nažalost, plaćeni smo premalo i nije za zamjeriti ljudima koji obavljaju ovaj posao a upravo zbog potplaćenosti povremeno izgube motivaciju. Nisam sklona javnim prosvjedima i štrajku, ali očito nema drugog načina kako bi se i naš glas čuo i kako bi nam se status riješio da bismo bili zadovoljniji i još bolje radili”, rekla nam je mlada asistentica, majka dvoje djece.