Novosti
ZAOSTALO ORUŽJE PRIJETI

Policijski pirotehničari imaju pune ruke posla
Objavljeno 12. svibnja, 2022.
Nekadašnja prva crta bojišnice u Domovinskom ratu, na žalost, krije još podosta zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava

Pirotehničari, stručnjaci za eksplozivne naprave, sastavni su dio policija diljem svijeta. Oni su ti, kada se eksplozivno sredstvo pronađe, koji odlučuju hoće li ga deaktivirati na mjestu pronalaska, odnijeti u policijsko skladište, ili će ga morati uništiti na licu mjesta. Nekadašnja prva crta bojišnice u Domovinskom ratu, nažalost, krije još podosta zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava.



Pukom srećom nije bilo ozlijeđenih osoba na oranici blizu Nemetina kod Osijeka. U utorak, u jutarnjim satima, 44-godišnji hrvatski državljanin prilikom obrade oranice izorao je nepoznati eksplozivni projektil. Čovjek je odmah ugasio traktor i pozvao policiju koja je na teren poslala pirotehničara koji je pregledao eksplozivnu napravu i odlučio kako ju je najsigurnije odmah uništiti. Kako doznajemo, transport mine bio bi nesiguran. O svojoj namjeri policijski je pirotehničar obavijestio operativno dežurstvo, pa je u Nemetin poslana dodatna policijska patrola. Nakon što je iskopao rupu, pirotehničar je u nju stavio eksplozivnu napravu, pokrio ju zemljom i na siguran način uništio kontroliranom eksplozijom. Pozvana policijska patrola u vremenu je između 10.05 do 10.07 sati, u utorak, za vrijeme uništenja projektila iz sigurnosnih razloga zatvorila prometovanje županijskom cestom ŽC 4068, između mjesta Nemetin i Sarvaš.

Mira za policijske pirotehničare nije bilo ni u Požeško-slavonskoj županiji. Naime, nije svejedno kada obrađuješ njivu i pronađeš bombu. Upravo je to snašlo 35-godišnjaka koji je na svojoj njivi, u mjestu Bukovčani, prije nekoliko dana pronašao ručnu bombu M-75, za koju je utvrđeno da je zaostala iz Domovinskog rata. Po bombu je došao policijski pirotehničar i ona će naknadno biti uništena. Oružje je pronađeno i u Kuli, u Ulici Alojzija Stepinca, gdje je 75-godišnjak u vrtu pronašao topničko zrno zaostalo iz Drugog svjetskog rata. Eksplozivno sredstvo odnio je iz vrta policijski pirotehničar i pohranio ga u prostorije policije do uništenja.

Posebno je i područje Baranje, gdje se također pronalaze eksplozivna sredstva iz dva rata - Domovinskog te Drugog svjetskog. Područje blizu Drave obično je "zasijano" minama iz Domovinskog rata, dok se na ataru oko Batine i danas pronalaze topnički i minobacački projektili, uglavnom zaostali od Batinske bitke.

Milan Bugarić
NJEMAČKI PIROTEHNIČARI NEMAJU MIRA
U Europi posla sa zaostalim bombama i minama najviše imaju njemački policijski pirotehničari. Tijekom Drugog svjetskog rata američki, britanski i ruski bombarderi na tlo Njemačke bacili su više od milijun zrakoplovnih bombi. Stručnjaci pretpostavljaju kako najmanje 10 posto bombi nije eksplodiralo, i sada se nalaze duboko pod zemljom. Bombe se otkrivaju nakon kopanja dubokih temelja za buduće zgrade. Njemački mediji iznijeli su podatak da na širem području Frankfurta, u zemlji prijeti još 2000 neeksplodiranih bombi!