Osijek
KARIJERNI DAN NA EKONOMSKOM FAKULTETU

Odlazak iz Hrvatske za
mlade nije najbolja odluka
Objavljeno 11. svibnja, 2022.
Potrebno je na pravi način svoja znanja i vještine predstaviti budućem poslodavcu

Tvoja prilika za izvrsnost krilatica je po dkojom je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u utorak održan Karijerni dan/Career Day. Svrha je ovog događaja pomoći studentima u stjecanju znanja i vještina prilikom pronalaženja posla.



Na reklamnom plakatu stoji znakovita poruka: "Pravo je vrijeme da vidiš zašto odlazak iz Hrvatske nije najbolja odluka koju možeš donijeti". Kako smo mogli čuti na otvaranju Karijernog dana na Ekonomskom zadnji je put ovakav događaj održan 2009. godine, u vrijeme kada je u zapadnom svijetu harala gospodarska kriza koja je imala višestruke pogubne posljedice i na hrvatsko gospodarstvo. Prošlo je više od desetljeća dok se netko nije sjetio obnoviti tu aktivnost za studente, kako bi se istaknula važnost pripreme mladih stručnjaka za izlazak na tržište rada. Naime, nije dovoljno samo mnogo toga naučiti, nego valja i na pravi način ta svoja znanja i vještine predstaviti budućem poslodavcu. Sajam radnih mjesta, održan u sklopu ove priredbe, bio je prigoda da se budući poslodavci upoznaju s mladim stručnjacima koji će uskoro možda upravo kod njih tražiti svoj prvi posao.

Kako je na svečanosti otvorenja rekao predsjednik Organizacijskog odbora ovog događaja Tomislav Svalina, Karijerni dan/Career Day priređen je u suradnji osječkog ogranka studentske udruge AIESEC (Association internationale des étudiants en sciences économiques et commerciales) i Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

- Početkom veljače, tijekom čišćenja i preuređenja ureda AIESEC-a na Ekonomskom fakultetu, naišli smo na jedan letak iz 2009., koji je sadržavao informacije o tada održanom Karijernom danu. Nakon kratkog istraživanja i pronalaska još nekih zanimljivih informacija na ovu temu, željni rada i novih iskustava prepoznali smo važnost i potrebu za aktiviranjem, promicanjem Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije te jednoglasno odlučili vratiti nam nakon 11 godina ovu priredbu. Dobili smo potporu od Centra za kvalitetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u kojem su imali sličnu viziju. Predstavivši našu zamisao i ideju, složili smo se i udružili snage prilikom organizacije. Ekonomski fakultet tu nas je uvelike podupro te smo iduća tri mjeseca od puke ideje stigli do današnje realizacije. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće da nas u našem nastojanju nisu poduprle 23 tvrtke čiji su predstavnici s nama danas ovdje. Njima dugujemo zahvalnost. Cilj je ovog projekta studentima i ostalim mladim ljudima približiti mogućnosti i potencijal koji nudi aktivni rad na tržištu radne snage na području Osijeka, osječko-baranjske županije, a i šire. Nadamo se kako ovim projektom možemo biti korak bliže rješenju svima poznatog problema iseljavanja mladih. Sudionike ove konferencije, između ostaloga, očekuju četiri radionice s temama, primjerice, kakvu korist donosi volontiranje u razvoju karijere, što ekonomist može raditi u sektoru informacijskih tehnologija, kako se pripremiti za razgovor za posao uz simulaciju takvog razgovora te kakva pravila postoje u poslovnom okruženju - rekao je Svalina.

Dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr. sc. Boris Crnković izrazio je nadu da će se prekinuta tradicija Karijernog dana uspješno nastaviti. Dodao je kako živimo u vrlo dinamičnom okruženju i na tržištu koje je uvijek sklono promjenama, zbog čega su ovakvi događaji više nego korisni kako bi poslodavci izravno mogli reći studentima što očekuju od njih. Skup je pozdravila i svečano otvorila zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković, koja je, između ostalog, poželjela studentima mnogo sreće u pronalasku posla.

Draško Celing
Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike