Osijek
HRVATSKO OBRTNIČKO PJEVAČKO I GLAZBENO DRUŠTVO ZRINSKI

Čuvaju hrvatsku pjesmu 125 godina
Objavljeno 10. svibnja, 2022.
Redovitom izvještajnom skupštinom u subotu te pjevanom misom u nedjelju u konkatedrali, Hrvatsko obrtničko pjevačko i glazbeno društvo Zrinski obilježilo je proteklog vikenda 125 godina postojanja. Društvo su 1896. osnovali osječki obrtnici, a sve vrijeme članovi društva bili su isključivo obrtnici i njihovi uposlenici. Najpoznatiji su po svome muškom pjevačkom zboru. Preživjeli su tri rata, nekoliko puta mijenjali ime, prethodni su im sustavi pokušali zabraniti njihov rad, ali unatoč svemu oduvijek su se članovi ovoga društva sastajali radeći na očuvanju hrvatskih pjesama te pjesma o hrvatskim junacima Zrinskom i Frankopanu. Društvu je, nakon naziva Smilje, Zrinski, Kolo, Obrtnik, godine 1995. vraćen stari naziv - HOPGD Zrinski te je tada donesena odluka da se 30. travnja obilježava Dan društva, kao podsjetnik na taj datum 1671. godine, kada su pogubljeni Petar Zrinski i Krsto Frankopan.

Tijekom postojanja i rada društva promijenilo se u njemu mnogo uglednih i zaslužnih građana ovoga grada. Muški pjevački zbor uspješno nastupa ne samo u gradu i županiji, nego i diljem Hrvatske i izvan nje.

- Danas imamo između 21 i 25 članova. Broj se mijenja, fluktuacija je konstantna, neki odlaze zbog godina ili bolesti, ili jedno vrijeme miruju, pa dolaze novi. Mlade je teško privući - rekao je Dragutin Grabrović, predsjednik Udruženja obrtnika Osijek. I. Alilović
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

Najčitanije iz rubrike