Osijek
MEDIJSKA PISMENOST

Dragocjeni Vodič za srebrne surfere
Objavljeno 9. svibnja, 2022.
Edukativna e-publikacija Vodič za "srebrne surfere": Priručnik o internetu i društvenim mrežama za osobe treće životne dobi, čiji je izdavač Agencija za elektroničke medije, predstavljen je krajem prošlog tjedna na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Bio je to glavni i završni sadržaj Dana medijske pismenosti AUK-a 2022. koji je od 3. do 6. svibnja organizirala osječka Akademija zajedno sa suradnicima i partnerima. Priručnik je nastao u povodu ovogodišnjih nacionalnih 5. Dana medijske pismenosti koje organiziraju Agencija i Ured UNICEF-a za Hrvatsku. Njegovi su autori Tomislav Levak, medijski analitičar i predavač na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije te dugogodišnja novinarka Nefreteta Zekić Eberhard.

"Radi se o prvoj medijskoj publikaciji te vrste Hrvatskoj, ali i šire, čiji je cilj medijsko obrazovanje i opismenjavanje osoba starije životne dobi, što dokazuje koliko je potrebna. Čestitam autorima na obavljenom velikom i važnom poslu", istaknuo je na promociji Josip Popovac, predsjednik Vijeća za elektroničke medije i ravnatelj Agencije za elektroničke medije. Autori su pak naglasili kako je priručnik nastao kao svojevrstan finalni produkt edukativnih aktivnosti i projekata medijskoga opismenjavanja usmjerenih upravo starijim osobama koje njih dvoje aktivno provode već nekoliko godina. Kako je naglašeno, priručnik sadrži, između ostaloga, teorijski dio o medijima s naglaskom na internet i društvene mreže, zatim korisne upute, savjete i smjernice za korištenje medija, kao i desetak praktičnih vježbi i mnoge korisne dodatne izvore i poveznice. Priručnik će ovog tjedna biti službeno objavljen na portalu medijskapismenost.hr.

Uz Popovca, Levak i Zekić Eberhard priručnik je predstavila i pohvalila Marija Sužnjević, predsjednica Matice umirovljenika grada Osijeka. Objavu ovoga priručnika pozdravili su i nazočni predstavnici Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka, članovi udruga umirovljenika i starijih osoba, kao i Vjekoslav Ćurić, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Osijek. Uime Akademije okupljenima se obratila Saša Došen, prodekanica Akademije za umjetnost, kvalitetu i strategiju. U okviru promocije premijerno je prikazan i kratki studentski videouradak “Sedma svjetska sila u ulozi negativca - tko je ukrao povjerenje u medije?”, koji autorski potpisuju Magdalena Jelečević i Anamarija Maršić, apsolventice AUK-a. I.A.
Najčitanije iz rubrike