Novosti
SABORSKI TJEDAN

Na proračun stiglo 475 amandmana
Objavljeno 5. prosinca, 2021.
Hrvatski sabor ovog će tjedna donijeti državni proračun za 2022. godinu te u četvrtak raspraviti Izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima se uvode kazne do 50.000 kuna za odgovorne osobe u javnopravnim tijelima koje ne poštuju obvezu predočenja COVID potvrda.

Proračun za 2022. donijet će u srijedu, a u ponedjeljak i utorak izjašnjavat će se o 475 amandmana koje su zastupnici podnijeli, držeći kako bi se 164,5 milijardi kuna prihoda i 173,8 milijardi kuna rashoda moglo rasporediti drukčije od predloženoga. Brojnost amandmana razlog je za dvodnevno izjašnjavanje. Glavninu amandmana podnijela je oporba, vladajući tek nekoliko, no, s obzirom na dosadašnju praksu, velika je vjerojatnost da će njihovi amandmani proći, ne i oporbeni.

Klub HDZ-a traži da se osigura milijun kuna kako bi mogla započeti provedba projekta gradnje modularne zgrade u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, s dodatnih 60 izolacijskih kreveta uz ambulante za pregled i trijažu bolesnika. To drže važnim zbog povećanja kapaciteta za izolaciju COVID bolesnika, te planirane gradnje i rekonstrukcije bolnice iz EU fondova i sredstava Svjetske banke. Isti iznos Klub HNS/HSU traži za reaktiviranje programa sanacije osječke Tvrđe. Time bi se, kaže, dala nedvosmislena potpora daljnjoj obnovi tog baroknog grada-utvrde s početka 18. stoljeća, ali i razvoju osječkog turizma te gospodarskom razvoju cijele regije.

Klub Mosta predložio je 40-ak amandmana, a među njima traži sredstva i za poboljšanje cestovne infrastrukture. Klub SDP-a traži da se osigura 11 milijuna kuna za dvotjedno testiranje i protiv COVID-a cijepljenih djelatnika u zdravstvu, za 150 milijuna kuna poveća iznos za spajanje jedinica lokalne samouprave, izdvoji 15 milijuna kuna za naknadu troškova energije energetski siromašnim kućanstvima itd. I Klub zeleno-lijevog bloka traži 30 milijuna kuna za suzbijanje energetskog siromaštva, kao i da se 500.000 kuna za obilježavanje Bleiburga prenamijeni za borbu protiv zločina iz mržnje.

Sabor iduće srijede, 15. prosinca, zaključuje jesensku sezonu, a zastupnici odlaze na jednomjesečni odmor. I.B./H
Klub HNS/HSU svojim amandmanom traži milijun kuna za reaktiviranje programa sanacije osječke Tvrđe