Novosti
DEFINIRANJE ODGOVORNIH OSOBA

Zasad bez obveznog cijepljenja, kazne za nepredočenje potvrde
Objavljeno 2. prosinca, 2021.
Ministar zdravstva: Moguć je i peti val pandemije ako se ne postigne dovoljna razina procijepljenosti

Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koje je Vlada sa sjednice u četvrtak uputila u hitnu saborsku proceduru, propisuju se kazne u iznosu od 30.000 do 50.000 kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obvezu predočenja COVID potvrda u javnopravnim tijelima. Izmjenama zakona definiraju se javnopravna tijela zadužena za provođenje mjera te odgovorne osobe u javnopravnim tijelima - čelnik tijela državne vlasti, čelnik tijela državne uprave i drugog državnog tijela, župan, gradonačelnik i načelnik, kao i zakonski zastupnik pravne osobe, sukladno posebnim propisima.



"Zakonskim se prijedlogom uvodi nova sigurnosna mjera koja se odnosi na obvezu predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore te se detaljnije razrađuje primjena navedene sigurnosne mjere prilikom ulaska u prostore javnopravnih tijela, kao i obveza odgovornih osoba u javnopravnim tijelima da osiguraju njezinu provedbu", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade.

Uoči sjednice ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da se ne boji da će doći do prosvjeda zbog uvođenja ovih kazni, a ponovio je i da Vlada ne razmišlja o tome da se uvode obvezno cijepljenje. "Postoje spekulacije na razini EK-a i EU-a, a mi smo u više navrata rekli da nećemo uvoditi obvezno cijepljenje", rekao je. Upitan što će se dogoditi ako neki od čelnika tijela, primjerice Ureda predsjednika, neće pustiti državnog inspektora da provjeri primjenjuje li se zakon, Malenica je rekao kako pretpostavlja da se u takvim situacijama može koristiti i pomoć policije. "Meni je neshvatljivo da neka državna institucija ili jedinica lokalne samouprave ne poštuje zakon i propis i neće dopustiti sanitarnom inspektoru ulazak. Jednostavno ne mogu vjerovati da se to može dogoditi, da se na takav način ne poštuje zakon koji ide u smjeru da se smanji mogućnost širenja zaraze", dodao je Malenica.

Premijer Andrej Plenković upozorio je da se epidemija ne smiruje, broj umrlih u Hrvatskoj od COVID-19 premašio je 11.000, te je ponovno pozvao na pridržavanje epidemioloških mjera i cijepljenje. Takva situacija zahtijeva da se i dalje pridržavamo temeljnih epidemioloških mjera - maske, distance, prozračivanja, higijene ruku i izbjegavanja većih okupljanja, dodao je. Podsjetio je da su u proteklih tjedan dana od COVID-a umrle 474 osobe, a njih 70 posto nije bio cijepljeno. Oni koji su umrli, iako su bili cijepljeni, imali su i druge bolesti i teško zdravstveno stanje. "Poruka o tome da se treba cijepiti i dalje je najsnažnija poruka koju možemo u političkom i zdravstvenom smislu poslati", istaknuo je Plenković. Do sada je u Hrvatskoj 2,2 milijuna cijepljeno bar jednom dozom, te je cijepljeno više od 64,5 posto odrasle populacije.

Ministar Beroš je nakon sjednice Vlade rekao kako se zasad ne razmišlja o uvođenju obveznog cijepljenja, ali sve mjere ovise o epidemiološkoj situaciji, a moguć je i peti val pandemije ako se ne postigne dovoljna razina procijepljenosti. "Nitko ne zna što nas čeka, prema tome ja ne mogu s ovog mjesta reći da nikad nećemo razmišljati o uvođenju obveznog cijepljenja. Nikad nismo posegnuli za tim alatom jer on, jednostavno, nije dobar, prouzročava daljnje podjele, otpore... Zato se cijepimo i spriječimo taj mogući peti val i razvoj novih varijanti", poručio je.



Dijana Pavlović
BLAGI PAD BROJA HOSPITALIZIRANIH
Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o padu broja novozaraženih u odnosu prema prošlom tjednu za 14,5 posto i blagom padu broja hospitaliziranih, iako je pritisak na bolnički sustav i dalje velik. Na bolničkom liječenju je 2391 osoba. “U posljednja 24 sata na respirator je stavljeno 30 osoba, od kojih 24 nije cijepljeno ni jednom dozom”, naveo je u četvrtak Beroš. U četvrtak je Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio da je u Hrvatskoj u 24 sata potvrđena 5341 osoba novooboljela od COVID-19, a 76 pozitivnih na koronavirus je umrlo.

Možda ste propustili...

GODIŠNJE IZVJEŠĆE O STANJU LJUDSKIH PRAVA ZA 2023.

Amnesty: Hrvatska i dalje nasilno vraća migrante i ograničava pobačaj

GEOPOLITIČKE OKOLNOSTI I EUROPLJANI

Više od 80 posto hrvatskih građana naklonjeno EU-u

PRVA PRAVILA EU-A ZA SUZBIJANJE NASILJA NAD ŽENAMA

Strože kazne i bolja pomoć žrtvama