Novosti
VLADA U ČETVRTAK O DRŽAVNOM PRORAČUNU

Rebalansom proračuna 1,6 milijardi kuna za zdravstvo
Objavljeno 26. listopada, 2021.

Rebalans proračuna za ovu i proračun za iduću godinu, bile su glavne teme sastanka parlamentarne većine. “I jedan i drugi dokument Vlada će usvojiti u četvrtak, nakon čega će rebalans biti raspravljen u Saboru idućeg tjedna, a proračun početkom prosinca”, najavio je novinarima nakon sastanka premijer Andrej Plenković.



Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić na marginama konferencije Lider invest izjavio je da je rebalansom proračuna za zdravstvo predviđeno 1,6 milijardi kuna, iznova apostrofiravši potrebu kvalitetne reforme rashodne strane tog sektora. Kada je riječ o rebalansu, njime će se predviđati gospodarski rast viši od očekivanja. “Finaliziramo makroekonomske projekcije, prema zadnjim podacima idemo i više od osam posto, što mislim da je jako, jako dobar rezultat (...), s obzirom na to da će Hrvatska predrecesijsku razinu BDP-a dosegnuti za manje od dvije godine”, izjavio je Marić. Ta stopa rasta veća od osam posto, pojasnio je, imala je i imat će do kraja godine reperkusije na proračunske prihode, koji će stoga u rebalansu biti “blago korigirani naviše”. No, manje dobra vijest je ta da rashodna strana proračuna raste i više od prihoda. Kao najvažnije stavke tog rasta pobrojao je indeksaciju mirovina u drugoj polovini godine, koja je zbog inflacije bila nešto iznad očekivanja, veće izdatke od prvotno planiranih za mjere za očuvanje radnih mjesta, kao i veće izdatke zbog ranije dogovorenog rasta plaća u državnoj i javnoj službi. No, zdravstvo predstavlja najvažniju stavku, s obzirom i na dogovor s veledrogerijama i dugove koji se “vuku dulji niz godina”, rekao je Marić te otkrio da iznos za zdravstvo predviđen rebalansom iznosi 1,6 milijardi kuna. Ministar financija iznova je naglasio kako je nužno potrebna kvalitetna reforma zdravstva na rashodnoj strani. Istaknuo je da će se ove godine za zdravstvo iz proračuna ukupno izdvojiti više od devet milijardi kuna kako bi se rokovi plaćanja držali na 180 dana za bolnice i 120 dana za ljekarne. Izvijestio je da je s 30. rujna dug bolnica prema veledrogerijama iznosio 2,8 milijardi kuna, a ljekarni približno 400 milijuna kuna.

S obzirom na brži rast rashoda od prihoda, za ovu godinu bit će predviđen i viši deficit od prvotno planiranog. Marić zasad nije želio otkriti točan iznos, kazavši samo da će biti iznad četiri posto, no da neće otići u “neku neodrživu razinu”. S druge strane, unatoč svemu, javni dug će do kraja godine zabilježiti smanjenje, rekao je. “Pad udjela javnog duga u BDP-u već ove godine, što se tiče Vlade i fiskalne politike, sigurno je nešto što želimo istaknuti, a to je jasna poruka i gospodarstvenicima i poduzetnicima, svima nama u Hrvatskoj, ali i međunarodnoj zajednici”, izjavio je ministar Marić, dodavši da to smanjenje Hrvatsku vraća na putanju prije početka koronakrize.

Projekcija inflacije za ovu godinu i nadalje će se, unatoč ubrzanju inflacije u drugom dijelu godinu, zadržati ispod tri posto. “Inflaciju jako ozbiljno shvaćamo, ne samo zbog mastriških kriterija, nego prije svega zbog standarda naših građana”, izjavio je Marić.

Kada je riječ o pojedinim ministarstvima, “dobitnik” rebalansa bit će Ministarstvo obrane zbog nabave višenamjenskih borbenih zrakoplova, dok će najveće smanjenje prihoda iz državnog proračuna zabilježiti Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, otkrio je potpredsjednik Vlade i ministar financija.

H/D.Pav.
POKRIVANJE DUGOVA GOSPODARSTVU
O svojim očekivanjima od rebalansa u utorak su govorili i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić. Iako je u rebalansu najavljeno smanjenje proračuna njegova ministarstva, Horvat kaže kako se ne osjeća gubitnički te kako je sve moguće uštede trebalo staviti na raspolaganje resorima kojima je novac najpotrebniji. Riječ je, kako je rekao, o 200 milijuna kuna, od kojih će 60 milijuna kuna odmah biti prebačeno Ministarstvu unutarnjih poslova za isplatu usluga uklanjanja objekata na područjima zahvaćenim potresom. “Pameti i novca nikad dosta”, rekao je ministar Butković odgovarajući na pitanje novinara o zadovoljstvu rebalansom. Napomenuo je da očekuje povećanje u prijedlogu proračuna za iduću godinu, od pola milijarde kuna. Rebalans je redovna aktivnost u ovo doba godine, a očekujem da se pokriju dugovanja prema gospodarstvu, rekao je šef HUP-a Damir Zorić.

HDZ-ova UPLATA
Premijer Plenković u utorak je izvijestio i da je HDZ prema presudi Vrhovnog suda u slučaju Fimi media uplatio u državni proračun 14,3 milijuna kuna, naglasivši da će stranka nakon uplate uredno financijski poslovati. “Stranka već godinama nema kredita, dugova, ni obveza, uredno financijski posluje, ima stalno pozitivna izvješća državne revizije, a samo od prihoda od članarina u zadnjih nekoliko godina HDZ je uprihodio 42 milijuna kuna”, rekao je Plenković. Na pitanje o najnovijem rejtingu stranaka Plenković je izrazio zadovoljstvo time što je HDZ na 31 posto, dok su konkurenti na 12 posto i niže.