Osijek
KLUB LIBROS I GISKO

U donjogradskoj knjižnici od 27. rujna izložba uz Tjedan zabranjenih knjiga
Objavljeno 25. rujna, 2021.
Klub studenata informacijskih znanosti Libros, u suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek i knjižnicom Filozofskog fakulteta u Osijeku, u razdoblju od 27. rujna do 3. listopada organizira Tjedan zabranjenih knjiga, međunarodnu manifestaciju koja se odvija svake godine s ciljem slavljenja slobodnog i otvorenog pristupa informacijama. Tom će prigodom u Ogranku Donji grad Gradske i sveučilišna knjižnice Osijek biti postavljena izložba plakata i knjižne građe.

"Zabranjene su knjige one koje su u današnje doba i kroz povijest bile uklonjene iz knjižnica, škola i drugih javnih mjesta. Teme koje najčešće izazivaju kontroverze jesu nasilje, zloupotreba droge i alkohola, seksualni sadržaj, vjersko stajalište, LGBT sadržaj, političke pristranosti i mnoge druge. Iako uglavnom zabrana knjiga proizlazi iz dobronamjernog stajališta da se zaštiti mlade čitatelje, time se krše prava čitatelja i ograničava sloboda i pristup idejama, osobito onima koji ne mogu kupiti knjige. Knjige su i danas zabranjivane i osporavane, no uz pomoć knjižničara, učitelja i članova zajednice koji zagovaraju slobodu čitanja, uglavnom knjige postanu dostupne", poručuju organizatori.

Za više informacija posjetite Facebook event Tjedan zabranjenih knjiga [https://fb.me/e/4fFDgwm6c] i zapratite Klub Libros na društvenim mrežama. I.R.G.
Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

Najčitanije iz rubrike