Osijek
POSLJEDNJI DAN EUROPSKOG TJEDNA MOBILNOSTI

Do kraja listopada zaživjet će sustav dijeljenih bicikala
Objavljeno 23. rujna, 2021.
Posljednjeg dana obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, u srijedu, 22. rujna, u Ulici Vjekoslava Hengla, koja je tom prigodom bila zatvorena za sav promet, održana je prezentacija projekta E-mobilnost grada Osijeka i usluge Car sharing pod nazivom "Ako već mora biti automobil - neka bude električni!".



Građani su ispred kina Urania imali priliku isprobati nove gradske bicikle, mehaničke i električne, koji će im uskoro biti dostupni putem usluge slične Boltovom sustavu najma romobila. Naime, svaki će bicikl imati GPS, a otključavat će se putem aplikacije. Ideja je da jednog dana putem iste aplikacije koristimo sve oblike prijevoza na području grada Osijeka, a cijelim bi se sustavom upravljalo iz GPP-a.



- U okviru napora koje Grad Osijek ulaže kako bismo imali kvalitetan sustav dijeljenja prijevoza, do kraja listopada zaživjet će i sustav dijeljenih bicikala, 50 električnih i 125 mehaničkih, za koje je već pripremljeno 25 postaja diljem grada - najavila je Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnog odjela za programe Europske unije.



Dogradonačelnik Dragan Vulin istaknuo je kako Grad Osijek nastoji što više potaknuti građane na korištenje javnog gradskog prijevoza, koji osim autobusa i tramvaja već neko vrijeme nudi i osam dijeljenih električnih automobila Renault Zoe, a uskoro i već spomenutih 175 bicikala.



- Održiva mobilnost kao mobilnost koja ne zagađuje okoliš izuzetno nam je važna, pa smo tako predstavili sustav dijeljenih bicikala koji će uskoro biti na raspolaganju građanima. Također, prvi smo grad u Hrvatskoj koji ima javni sustav dijeljenih električnih automobila koje građani već koriste, a u daljnjem razdoblju čeka nas dodatno unaprjeđenje tog sustava. Podsjetit ću da su tu i Boltovi romobili, naravno, ne javni, ali prepoznati od naših građana koji ih rado koriste. Prema informaciji koju sam dobio iz Bolta, od 120 gradova u kojima ta tvrtka pruža uslugu najma romobila, grad Osijek na trećem je mjestu po broju vožnji, uzimajući u obzir broj stanovnika - rekao je Vulin.



Predstavljen je tijekom druženja u Henglovoj ulici i projekt RegiaMobil, također vrlo značajan za mobilnost u gradu Osijeku, u sklopu kojeg je napravljena aplikacija pomoću koje putnici mogu planirati putovanje na području grada Osijeka kombinirajući različita prijevozna sredstva, javni prijevoz i sustav dijeljenih vozila, ali i vidjeti koliko im je potrebno pješačiti od točke do točke. Također, kroz tu će se aplikaciju moći vidjeti i status svih dijeljenih vozila, odnosno i bicikala i automobila.



Osječanima su se mogli okušati u probnoj vožnji električnim automobilima, i to kroz zanimljiv show u društvu poznatog relly vozača Jurja Šebalja. Deset sretnih parova nasumično odabranih u natječaju na društvenim mrežama, testiralo je svoje sposobnosti u vožnji poligonom, pri čemu su vozaču oči bile pokrivene, a u vožnji ga je navodio suvozač. Da bi vožnja bila teža i komičnija, sve ih je vrijeme duhovitim upadicama ometao Juraj.I.Alilović
Građanima će na raspolaganju biti 50 električnih i 125 mehaničkih bicikala na 25 postaja diljem grada

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike