Osijek
TJEDAN DANA KREATIVNIH RADIONICA U OPĆINI ERDUT

Čvorkovac je okupio čak
228 djece pod motom
“Ako hoćeš biti netko, budi EKO”
Objavljeno 25. travnja, 2024.
U erdutskom su kraju mnogobrojne prirodne ljepote, pa se jako puno polaže na zaštitu prirode. Kako bi na to podsjetili, u daljskom Domu kulture okupili su se najmlađi, djeca iz škola i vrtića, te djelatnici komunalnog poduzeća Čvorkovac i čelnici erdutske općinske uprave.

Oni stariji su za svojih više od 220 najmlađih sumještana pripremili razne igre, radionice, slikanje..., tako da su se djeca odlično zabavila, prisjetila se kako se čuva okoliš od različitih onečišćenja, uživala u crtanom filmu i videoprezentacijama, hrani i sokovima kojima su ih Čvorkovac i Općina Erdut počastili. Cijela je dvorana tijekom prijepodneva razmišljala o planetu Zemlji, razvrstavanju i gospodarenju otpadom pod motom "Ako hoćeš biti netko, budi EKO", koji je i na majicama što su ih dobili svi sudionici.


Mališani gotovo da se nisu dali ispitivati znaju li kako se čuva priroda, na to pitanje jasan se odgovor vidio iz njihovih radova i razgovora, pa su nas čudno gledali svi odreda kada bismo ih o tome pitali.

- Nema ljepšeg načina od ovoga da se okupimo i obilježimo Svjetski dan planeta Zemlje. Mi smo cijeli ovaj tjedan u aktivnostima njegova obilježavanja na različitim radionicama, na kojima sumještanima, naročito djeci, želimo približiti koliko je važno brinuti se o Zemlji. Tema je susreta s djecom "Je li sve smeće smeće i može li otpad dobiti novostvorenu vrijednost", a očekujem da ćemo svi skupa nešto naučiti. Pripremili smo različite radionice na kojima će djeca upoznati koja je kantica za što, koji otpad ide u koju kanticu, što najčešće prenose kući. Ovdje su djeca iz OŠ Dalj, OŠ Bijelo Brdo i Dječjeg vrtića Mali princ Bijelo Brdo i Dalj. Raduje nas toliki broj gostiju - kazala je Anđelka Tomašević, direktorica Čvorkovca. Odraslima je poručila da se ugledamo na djecu, da malo "ukrademo" njihova entuzijazma, jer ćemo na taj način Zemlju sigurno ostaviti u boljem stanju nego što smo je mi dobii u nasljeđe.


Jugoslav Vesić, načelnik Općine Erdut, pohvalio se kako imaju odličnu djecu i općinsko komunalno poduzeće, koji vode brigu da im okoliš bude uredan i čist.

- Površinski smo jako veliki, imamo 159 kvadratnih kilometara i predivnu prirodu, 36 kilometara Dunava, 12 kilometara Drave, posebnosti poput ušća Drave u Dunav, velikog broja ritova, prirodnih staništa, puno zelenila, šume... S druge strane, postoji obveza da ekološku svijest građana pokušamo podići na višu razinu. Daljski dom je prepun mališana koji će informacije dobivene kroz igru, edukacijom primjerenom njihovoj dobi i iz filmova prenijeti svojima kod kuće, prijateljima - kaže Vesić.

Darko Pejić
DJECA SU NAJBOLJI EKOPROMOTORI
Čvorkovac razvrstava otpad na kućnom pragu, svi imaju četiri kante. “Naravno, ima tu još problema, kažem da smo veliki, imamo 2500 vikendica na području općine. To su neki problemi s kojima smo suočeni, ali ovakvim akcijama mladima možemo podići ekološku kulturu da bi nakon toga i odrasli to shvatili”, kaže Vesić.

Možda ste propustili...

NA NOVOM JE DONJOGRADSKOM ŠETALIŠTU I OBALOUTVRDI

Sada se “hvata prva boja”

SUBOTNJE PRIJEPODNE NA SAJMU ANTIKVITETA

Ugostitelji, a ne medicinari, tražili medicinsku lutku

VELIK JE IZBOR RAJČICE, PAPRIKE, TIKVICA...

Na glavnoj tržnici vlada prava pomama za sadnicama povrća

Najčitanije iz rubrike