Novosti
LIPANJSKI VIKEND DOBRA UVERTIRA U TURISTIČKU SEZONU

Razlog za optimizam: Više od 110.000 turista boravi u Hrvatskoj
Objavljeno 8. lipnja, 2021.
Samo u Baranji u ove je godine dosad ostvareno pedesetak posto dolazaka više nego lani

Sudeći prema pokazateljima zabilježenima protekloga vikenda, zahuktava se turistička sezona u Slavoniji i Baranji, ali i na cijelom području Republike Hrvatske.



Kako ističu slavonsko-baranjski ugostitelji, u prvom redu vlasnici restorana i smještajnih kapaciteta, prvi vikend u lipnju opravdava očekivanja da će rezultati predstojeće turističke sezone biti dobri. Ne na razini rekordne 2019. godine, ali zadovoljavajući. Globalno (na području cijele Hrvatske) gledajući, prema podatcima sustava eVisitor, koji sadržava turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te u nautičkom čarteru, u Hrvatskoj je prvog lipanjskog (produženog) vikenda ostvareno 185.000 dolazaka i 787.000 noćenja, od čega su strani turisti ostvarili 627.000 noćenja.

- Hrvatska je prepoznata kao sigurna i poželjna turistička destinacija, o čemu svjedoče odlični turistički rezultati ostvareni prvog vikenda lipnja, ali i ukupni rezultati od početka ove godine. U ovom trenutku u Hrvatskoj boravi više od 110 tisuća turista, kojima, uz sigurnost i mirno okruženje, nudimo raznovrsnu i bogatu turističku ponudu, visokokvalitetan smještaj te uživanje u kulturnim i prirodnim znamenitostima, kao i u autentičnoj enogastronomskoj ponudi - ističe ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, naglašavajući kako je iznimno važno nastaviti se pridržavati epidemioloških mjera u svrhu održavanja dobre epidemiološke situacije, koja je ključna za daljnji interes gostiju.

Slavonsko-baranjsko okruženje, statistički gledano, ne zaostaje za rezultatima na Jadranu.

- Od početka ovogodišnjeg siječnja do 4. lipnja u Osječko-baranjskoj županiji ostvarena su 21.283 dolaska i 54.156 noćenja, od čega su strani turisti ostvarili 20.889 noćenja - kažu u TZ-u Osječko-baranjske županije, dodajući kako je u istom razdoblju prošle godine broj bio manji, ali je djelomično nadoknađen tijekom ljeta. Cijele prošle godine, naime, ostvareno je ukupno 47.849 dolazaka i 119.298 noćenja, od čega približno trećina otpada na strane turiste.

Najnovijim podatcima iz eVisitora zadovoljni su u perjanici hrvatskog kontinentalnog turizma - Baranji.

- U odnosu prema istom razdoblju prošle godine, imamo približno 55 posto više dolazaka i 60-ak posto više noćenja - kaže direktor TZ-a Baranje, Matej Perkušić, naglašavajući kako je na području pod njihovom ingerencijom, bez draškog i biljskog TZ-a, ove godine ostvareno gotovo 2000 dolazaka, odnosno 4300 noćenja. Za razliku od Jadrana, u Slavoniji i Baranji više se oslanjaju na domaće turiste, pa stoga ne iznenađuje što se većina dolazaka i noćenja pripisuje "domaćim snagama‘‘.

- Ponavljam da smo destinacija idealna za odmor, tako blizu, a tako daleko od urbanih sredina, što moramo znati iskoristiti. To nam je, uostalom, uz ljubazne ljude, bogatu gastroponudu i gotovo netaknutu prirodu, najveći adut, a sudeći po rastu broja gostiju i nagradama koje smo posljednjih godina dobili, smjer koji potenciramo moram nazvati dobrim - ističe Perkušić. S njim se slaže i Renata Forjan, direktorica TZ-a općine Bilje-Kopački rit, koja naglašava kako i oni bilježe porast broja dolazaka i noćenja u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

- Od početka godine ostvarili smo 3649 noćenja, od čega je deset posto bilo stranih turista - ističe Forjan. Svi se slažu kako će krajem lipnja broj biti znatno veći. Već idućeg vikenda Baranju će pohoditi brojni gosti, kako na Wine & Walku, tako i oni koji će posjetiti Baranja Night Trail, biljske Etno susrete, Baranjski bećarac...

Slavoniju i Baranju tijekom vikenda posjetilo je 50-ak članova kamperske udruge iz Zagreba. Cilj dolaska bio je upoznavanje kamperskih potencijala istoka Hrvatske, a sudeći po dojmovima, povećanje broja dolazaka i noćenja mogu očekivati i slavonsko-baranjski kampovi.

Ivica Getto

Luksuz za Teksas
Kako ističu u HTZ-u, u organizaciji njegove poslovnice u Los Angelesu i tvrtke UNILINE, u Hrvatskoj boravi deset predstavnika vodećih turističkih agencija američke savezne države Teksas, kojima će tijekom devet dana boravka u Hrvatskoj biti predstavljen luksuzni segment hrvatske turističke ponude. Agenti su dosad obišli Zagreb, Rovinj, Pulu, Motovun, Opatiju, Plitvice i Šibenik, a posjetit će i Dubrovnik, Split, Hvar, Trogir i Zadar. “Ovo je iznimno dobar trenutak za dodatno pozicioniranje Hrvatske”, istaknula je voditeljica poslovnice Iva Bahunek.
21.283 dolaska zabilježena su u prvih pet mjesci u Osječko-baranjskoj županiji
54.156 noćenja ove je godine bilo u OBŽ-u, a gotovo polovinu ostvarili su strani turisti
47.849 dolazaka i 119.298 noćenja ostvareno je u OBŽ-u cijele prošle godine
Najčitanije iz rubrike