Novosti
OBNOVA LETAČKE FLOTE HRZ-A

Prvih šest aviona Rafale u Hrvatsku dolijeće u četvrtak
Objavljeno 24. travnja, 2024.
Anušić: Piloti pobjedničke Hrvatske vojske koji su prošli obuku u Francuskoj dovest će moćne lovce
Ministar obrane Ivan Anušić najavio je da će piloti Hrvatske vojske koji su prošli obuku u Francuskoj u četvrtak u Hrvatsku dovesti prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

“Povijesnim preletom od Bordeauxa do Zagreba, u trajanju od 1,40 sati, piloti pobjedničke Hrvatske vojske koji su prošli obuku u Francuskoj, u četvrtak će u Hrvatsku dovesti moćne lovce i nove zaštitnike našeg zračnog prostora", napisao je u utorak Anušić na društvenoj mreži X. "Modernizacija borbene letačke flote najveće je ulaganje Vlade i Ministarstva obrane u Hrvatsku vojsku i sigurnost naše domovine", dodao je. Na obuku u Francusku poslano je oko 90 djelatnika. Obuka tehničkog osoblja započela je krajem 2022., a letačkog osoblja u prvom tromjesečju prošle godine, podsjetio je ministar.

Kako je priopćeno iz Ministarstva obrane, svečani doček Rafalea bit će organiziran u vojarni "Pukovnik Marko Živković" u Velikoj Gorici, a nazočit će mu najviši državni dužnosnici, predstavnici francuskih oružanih snaga i francuske obrambene industrije.


Kako je nedavno objavio MORH, posljednje pripreme prije preleta prvih šest aviona iz Francuske u Hrvatsku borbeni piloti i tehničari Hrvatskog ratnog zrakoplovstva proveli su u hangaru središta za obuku u okviru tvrtke Dassault Aviation (DA) u Bordeauxu. "Od malih nogu maštao sam da budem pilot i da letim i zato je let na avionu Rafale za mene bio ispunjenje tog dječačkog sna. Bio je to predivan osjećaj u kojem se osjećaš slobodno, imaš moćan stroj ispod sebe i ne mogu naći riječi kojima bih opisao taj avion", rekao je hrvatski pilot koji je bio izabran u prvoj skupini za obuku u Francuskoj.

“Obuka se sastojala od dva dijela. Najprije smo bili u tehničkoj učionici, a nakon toga je počela obuka na simulatoru te potom samo letenje. Letenje na Rafaleu zahtjevnije je i složenije, a MiG je složeniji za održavanje u zraku. U šali znam reći kako se u MiG-u možeš izgubiti u prostoru, a u Rafaleu u kokpitu. Velik je to iskorak, ali na bolje se čovjek brzo navikne", opisao je pilot koji će doletjeti s Rafaleom u Hrvatsku.


Podsjetimo da je Vlada RH 28. svibnja 2021. ponudu Francuske ocijenila najpovoljnijom te su 25. studenoga te godine potpisani tehnički dogovor i tri ugovora s tvrtkama Dassault Aviation, MBDA France i Safran Electronic & Defense, čije se plaćanje provodi u šestogodišnjem razdoblju, od 2021. do 2026. Ukupna vrijednost tehničkog dogovora i sva tri ugovora je 999.068.493 eura, odnosno 1.152.496.307 eura s procijenjenim troškovima indeksacije cijena i PDV-om. Sredstva za to su osigurana u proračunu Ministarstva obrane. Sukladno ugovorima, od Francuske Hrvatska nabavlja 12 korištenih aviona Rafale F3-R (deset jednosjeda i dva dvosjeda), u istom standardu kao i avioni koji se koriste u Ratnom zrakoplovstvu Francuske Republike. Cjelokupnoj floti aviona MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva životni vijek istječe ove godine. "S obzirom na ukupnu vrijednost projekta, nabava višenamjenskog borbenog aviona Rafale najveći je iskorak u razvoju sposobnosti od devedesetih godina te najveću investiciju u Oružane snage RH od osamostaljenja Hrvatske, koja će znatno pridonijeti nacionalnoj sigurnosti i višestruko multiplicirati ukupnu borbenu moć Hrvatske vojske", navodi MORH.

Dijana Pavlović
NABAVA ZA IDUĆIH 30 I VIŠE GODINA
Uz avione Rafale u Hrvatsku dolaze i simulator letenja, zemaljska i ispitna oprema, pričuvni dijelovi i potpora ovlaštenih predstavnika tvrtki proizvođača u Francuskoj i Hrvatskoj. “Cjelokupna potpora ugovorena je do posljednjeg kvartala 2026. kao i jamstvo u trajanju od 12 mjeseci po isporučenom avionu, motoru, opremi i pričuvnim dijelovima. Prema stručnim projekcijama korištenja u HRZ-u, nabava tih, u cijelosti NATO kompatibilnih aviona, dostatna je za idućih 30 i više godina, a operativna uporaba aviona Rafale u Francuskom ratnom zrakoplovstvu planirana je do 2060.”, navodi MORH.

Možda ste propustili...

OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA RAKETIRANJA ZAGREBA

Položen vijenac za stradale civile

USTAVNI SUD RH IMENOVAO ČLANOVE ETIČKOG POVJERENSTVA

Povjerenstvo za europske izbore

Najčitanije iz rubrike