Tehno
TEST: PHILIPS 4000I SERIES PROČIŠĆIVAČ ZRAKA

Više no ikada nužno je voditi računa o zraku koji udišemo
Objavljeno 4. lipnja, 2021.
Zrakom lebdi prašina, mirisi, dlake i perut ljubimaca te razna druga nečistoća

Ako niste osobno, vrlo vjerojatno u svojoj obitelji, ili među prijateljima, imate osobe koje pate od raznih alergija. Pelud, dlaka, ili perut životinja, prašina..., možemo samo nastaviti nabrajati alergene zbog kojih mnogi imaju brojne probleme s disanjem, očima, općim stanjem.



Svemu ovome nikako u prilog ne ide i činjenica kako je, prema mišljenju mnogih istraživača, kvaliteta zraka unutar prosječnog doma lošije kvalitete od prosječno prometne ulice. Kako znamo da prosječno u zatvorenom prostoru boravimo čak do 90 % svoga vremena, izuzetno je važno osvijestiti brigu o kvaliteti zraka. Philips 4000i Series pročišćivač zraka nameće se kao idealno rješenje radi podizanja kvalitete zraka, jer uklanja do 99,9 % virusa i bakterija te vrši filtraciju do 99,99 % čestica, među kojima valja istaknuti alergene, plinove te ostale opasne PM2,5 čestice.


Što su PM2,5 čestice?


Prije negoli se raspišemo o mogućnostima Philips 4000i Series pročišćivača zraka, potrebno je razjasniti što sve možemo pronaći u zraku prosječnog doma, kuće ili stana. Prvo i osnovno to su alergeni, prašina, mirisi od kuhanja, plinovi te druge PM2,5 čestice. Upravo potonje, PM2,5 čestice možda su i najzvučnije, a to svakako nije bez razloga. PM iz njihovog naziva znači "particulate metter", ili partikularne, to jest vrlo sitne i golom oku nevidljive čestice, a broj označava njihovu veličinu. PM2,5 ili fine čestice su one koje su mnogo opasnije od svih ostalih, jer su manje od 2,5 μm, pa lakše i dublje mogu prodrijeti u organizam. One nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva (ispušni plinovi iz automobila, grijanje na drva ili ugljen i sl.), a sastoje se uglavnom od sulfata, nitrata, amonijaka, organskog i elementarnog ugljika, teških metala, poput olova, mangana, bakra, kadmija, cinka, nikla, vanadija i kroma. Njihov je promjer otprilike tri posto promjera dlake kose, a kad njihova koncentracija poraste i kad prodru duboko u pluća, mogu izazvati niz problema, od otežanog disanja do peckanja očiju. Dugotrajna izloženost ovakvim česticama donosi još cijeli niz zdravstvenih problema. Osim ovih čestica, u prosječnom kućanstvu tu je prašina, mirisi, dlake i perut ljubimaca te ostala nečistoća koja u većem ili manjem obujmu lebdi zrakom. Iako je provjetravanje prva i osnovna zadaća u podizanju kvalitete zraka u prostorijama, nekada ni to nije dovoljno zbog zagađenosti vanjskog zraka. Stoga, kupnja pročišćivača zraka nameće se kao jedno od idealnih rješenja.


Konstantan nadzor


Philips 4000i Series pročišćivač zraka stiže u privlačnom dizajnu koji kombinira bezvremenske sivu i bijelu boju. Kao takav ovaj će se uređaj uklopiti u svaki interijer. Priprema uređaja traje samo koji trenutak - dovoljno je filtar izvaditi iz zaštitne folije, postaviti ga i uključiti uređaj. Kontrolni panel, kao i zaslon, uvelike olakšavaju postavu i rukovanje uređajem. Svakako, topla je preporuka instalirati i mobilnu aplikaciju koja omogućava udaljenu kontrolu uređaja, kao i nadzor kvalitete zraka. Philips 4000i Series pročišćivač zraka, zahvaljujući naprednom senzoru, svakog trenutka skenira kvalitetu zraka i do 1000 puta u sekundi, a s ciljem konstantnog monitoringa i otkrivanja čestica. Kada uređaj otkrije lošiju kvalitetu zraka, prilagođava režim rada radi filtracije u što kraćem roku. U svakom trenutku Philips 4000i Series na zaslonu prikazuje koncentraciju čestica te ambijentalnom bojom sugerira kakav je zrak – plava za čisto, crvena za zagađeno. Sam filtar pozamašnih dimenzija cilindričnog oblika sastoji se od tri dijela. Prvi je predfiltar kojeg je nakon nekog vremena potrebno očistiti. Njegova uloga je zadržavanje krupne nečistoće, kao što su primjerice dlake, ili gruba prašina. Potom slijedi NanoProtect HEPA filtar koji vrši filtraciju čestica s učinkom od 99,97 % pri 0,003 mikrona, potom filtraciju alergena s učinkom od 99,99 % te filtracija virusa i aerosola s učinkom od 99,9 %. Sastavni dio filtracije je i ugljeni filtar koji uklanja neugodne mirise. Perut i dlake ljubimaca, prašina, alergeni, pelud, ozon, smog i druge nečistoće nad kojima se zgražamo, ostat će filtrirane uz pomoć Philips 4000i Series pročišćivača zraka. Ako još niste razmišljali o zraku koji udišete - možda je pravo vrijeme. Cijena od oko 4500 kuna za Philips 4000i Series pročišćivač zraka bit će opravdana kada se riješite problema s alergijama, ili kada znate da ste sebi i svojoj obitelji pružili sigurnost kakvu zasigurno želite.

Marin Režić
Cijena od oko 4500 kuna bit će opravdana kada se riješite problema s alergijama
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike