Osijek
NA LIJEVOJ OBALI DRAVE OBILJEŽEN SVJETSKI DAN HODANJA

Dr. Kraljik: Kao vrsta imamo
dar hodanja, koristimo ga
Objavljeno 10. svibnja, 2021.

Javnozdravstvenom akcijom "Živjeti zdravo" u Osijeku je u ponedjeljak obilježen Svjetski dan hodanja. Akcija hodanja, a potom i razgibavanja održana je na trim-stazi na lijevoj obali Drave pod stručnim vodstvom prof. Ivana Matančića.

Dr. med. Nikola Kraljik, koordinator projekta "Živjeti zdravo", istaknuo je kako je još Hipokrat rekao da je hodanje čovjeku najbolji lijek.

- Moderna tehnologija donijela nam je mnogo toga korisnog, ali nas ujedno i kažnjava jer ne koristimo taj banalni dar hodanja koji imamo kao vrsta. Svi imamo pametne telefone koji mogu mjeriti broj koraka koje smo napravili u danu. Ako je riječ o tek nekoliko stotina koraka, trebali bismo se zapitati odnosimo li se odgovorno prema vlastitu tijelu. Hodanje je blagotvorno, prvo za raspoloženje, a onda i za kardiovaskularni sustav. Tjelesna aktivnost smanjuje pretilost, a time i rizik za brojne bolesti - poručio je dr. Kraljik.

U sklopu projekta “Živjeti zdravo” svaki je grad imao zadatak opremiti stazu za rekreaciju. Grad Osijek to je učinio u blizini Zoološkog vrta, na samom početku trim-staze, gdje su postavljene sprave za igru i klupa za dojenje. I. Alilović
Najčitanije iz rubrike