Osijek
PROJEKT ČETIRIJU USTANOVA

Izlošci iz muzeja i arhiva na mreži, uz nove sadržaje
Objavljeno 5. svibnja, 2021.
Izložba o valpovačkim vlastelinima Prandau-Normann preseljena na internet i stalno se dopunjava

Jedna od najboljih izložaba koje smo u proteklom desetljeću mogli vidjeti u Osijeku (i Valpovu) jest ona o valpovačkim vlastelinima iz obitelji Prandau-Normann. Razlog tome je bogata građa konfiscirana nakon 1945. godine, ali i suradnja čak četiriju baštinskih ustanova, Muzeja Slavonije, Muzeja likovnih umjetnosti, Državnog arhiva u Osijeku i Muzeja Valpovštine.

Izložba pod naslovom "Valpovački vlastelini Prandau-Normann" održana je istodobno u četiri spomenute institucije od 22. ožujka do 30. lipnja 2018. Iako je ta izložba imala ograničeno razdoblje svoga trajanja, ona je bila početak višegodišnjeg projekta koji traje do danas, na kojemu zajednički rade spomenute četiri baštinske ustanove.

- Ovu je inicijativu pokrenuo Muzej likovnih umjetnosti, koji posjeduje likovnu baštinu plemićke obitelji Prandau-Normann. Zajedničkom su se projektu pridružili Državni arhiv u Osijeku, s arhivskom baštinom Valpovačkog vlastelinstva, kao i Muzej Slavonije, s knjižnicom i umjetničkim zbirkama koje su ondje pohranjene, te, naravno, "in situ" njihov nekadašnji obiteljski dvorac u Valpovu u kojemu je danas Muzej Valpovštine, s prikazom svakodnevnog života. Osnovna intencija projekta kao zajedničkog djelovanja bila je objediniti na jednom mjestu i na jednoj sveobuhvatnoj izložbi sve ono što je ostalo sačuvano od baštine tih plemićkih obitelji, a trenutno se nalazi rastepeno u četiri spomenute ustanove - objasnio nam je dr. sc. Dražen Kušen, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku.

Posebnost ove izložbe je što ona živi i nakon što je formalno zatvorena. Kao što je poznato, ovu izložbu pratio je izvrsno napisan i uređen katalog koji je dobio u prosincu 2019. i svoju digitalnu inačicu na internetu. Marom svih četiriju ustanova on se se stalno obnavlja novim sadržajima. D. Celing

SVI IZLOŠCI NA JEDNOM MJESTU
Interaktivni mrežni portal www.valpovacki-vlastelini.info prošle je godine postao dvojezični (hrvatsko-engleski). Ove je godine zamišljeno pokretanje bloga pod naslovom “Priče o valpovačkim vlastelinima”. Posjetitelj portala može doslovce pogledati svaki izložak s originalne izložbe, ali i novije dopune. Primjerice, posjetitelji portala mogu pogledati novootkupljenu diplomu koju je car i kralj Franjo I. izdao valpovačkom vlastelinu barunu Josipu Hilleprandu von Prandauu i darđanskom vlastelinu Kazimiru Eszterházyju vezano za skelarinu na Dravi kod Narda, napisanu u Beču 22. veljače 1811.
Najčitanije iz rubrike