Novosti
POLICIJA PRIVELA IZGREDNIKE IZ BOROVA

Prijavljeno 14 osoba, a tereti ih se za poticanje na nasilje i govor mržnje
Objavljeno 4. svibnja, 2021.

Zbog incidenta u selu Borovu kod Vukovara policija je privela 14 osoba iz skupine koja je 2. svibnja rano ujutro skandirala neprimjerene parole. Priopćeno je to u ponedjeljak iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Navodi se i kako su osobe privedene u službene prostorije policije, a za svih se 14 privedenih doznaje da su s područja Vukovarsko-srijemske županije.

- Vezano uz narušavanje javnog reda i mira u Borovu, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske priveli su u službene prostorije 14 osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije, nad kojima se provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje da su počinile kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju opisano u članku 325. stavku 1. Kaznenog zakona, skandirajući neprimjereni sadržaj - stoji u priopćenju koje je potpisao glasnogovornik PU u Vinkovcima Dragoslav Živković. Svi su osumnjičeni trebali još u nedjelju biti predani pritvorskom nadzorniku vukovarsko-srijemske policije i protiv svih će biti podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

- U suradnji s drugim policijskim upravama, kriminalističko istraživanje provodi se nad još nekoliko osoba s područja drugih županija - rekli su također iz policije. Prema neslužbenim saznanjima, 14 osumnjičenih koje je policija privela su mlađe muške osobe iz različitih dijelova Vukovarsko-srijemske županije. Inače, za navedeno kazneno djelo zakonom je zapriječena kazna i do tri godine zatvora.

Incident se u selu Borovu dogodio na 30. obljetnicu ubojstva 12-orice hrvatskih redarstvenika. Istog su dana stigle brojne osude postupka navijačke skupine, među kojima i iz Vlade, od predsjednika Republike, vukovarskih političkih stranaka, Srpskog narodnog vijeća.

Tvrdnjama kako policija nije na vrijeme reagirala na incident pozabavio se stručni tim Ravnateljstva policije koji je utvrdio da se prosudba policijskih službenika "da pričekaju do dolaska dodatnih snaga pokazala opravdanom" te je omogućila daljnje procesuiranje svih osoba iz grupe.

Stručni tim uputio je u PU vukovarsko-srijemsku glavni ravnatelj policije nakon što su u nedjelju na društvenim mrežama objavljene snimke grupe osoba koje izvikuju neprimjerene poruke dok se nalaze pod nadzorom policije, izvijestilo je Ravnateljstvo. U nadzoru je utvrđeno da su policijski službenici donijeli opravdanu prosudbu kada su grupu osoba prilikom njihovog udaljavanja od Spomen-obilježja 12 redarstvenika stavili pod nadzor i, s obzirom na njihovu brojnost, zatražili dodatne policijske snage kako bi se spriječila eventualna protupravna ponašanja prilikom povratka grupe do njihovih vozila.

"S obzirom na to da je postojao visok stupanj vjerojatnosti da bi se osobe iz grupe razbježale, što bi otežalo utvrđivanje njihova identiteta i daljnje procesuiranje, bilo je nužno pričekati dodatne policijske snage čijim dolaskom je, sa suprotne strane, grupa zaustavljena te je utvrđen identitet svih osoba", zaključio je stručni tim.

Takva je prosudba, naveli su, omogućila procesuiranje svih počinitelja, što je i učinjeno tijekom dana privođenjem osoba u službene prostorije policije na kriminalističko istraživanje zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju, a bez dodatnog uznemiravanja građana. Tijekom nadzora policije grupa se kretala u tišini, a u jednom je trenutku došlo do skandiranja neprimjerenog sadržaja u dva-tri navrata, napominje se u priopćenju. Na temelju prikupljenih informacija i svih utvrđenih činjenica, stručni tim donio je zaključak da su policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske primijenili policijske ovlasti u skladu sa zakonskim odredbama i sukladno pravilima struke.

Sanja Butigan
Stručni tim: Vukovarsko-srijemski policajci ispravno su postupili u Borovu
“RATNO STANJE”
Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac izjavio je u nedjelju kako je izgred u Borovu govor koji želi održati neku vrstu ratnoga stanja te kako nisu bitne navijačke skupine, nego oni koji sa saborske govornice i iz državnoga vrha svojim izjavama daju motiv za ono što se dogodilo 2. svibnja.