Regija
U SUBOTU MIRNI I JAVNI PROSVJED

U Šarengradu blokada ceste bez odustajanja
Objavljeno 4. ožujka, 2021.
ŠARENGRAD - Iz Šarengrada, iločkog prigradskog naselja s 400-tinjak stanovnika, koji žive uz državnu cestu DC2, Vukovar - Ilok, do državne granice Hrvatske i Srbije, potvrdili su za subotu, 6. ožujka, još jedan prosvjedni skup zbog prekomjernog prometa teških kamiona, simbolično nazvan "Dvanaest i pet!". Najavili su "mirni i javni prosvjed", kao i blokadu navedene prometnice na mjestu prosvjeda, i to prosvjednim hodom te radnim i poljoprivrednim strojevima - na neodređeno vrijeme.

- Potaknuti tromom, sporom, neadekvatnom i manipulirajućom reakcijom nadležnih, prisiljeni smo nastaviti javne prosvjede - navodi se u jučerašnjem javnom priopćenju, koje je potpisao predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Šarengrad Pero Ćorić, ujedno i inicijator mirnih prosvjeda. Ponovio je kako zahtijevaju da se "odmah i sad" donese pravilnik na temelju kojeg će biti zabranjeno prometovanje tranzitnim i teretnim vozilima težima od 7,5 tona na dionici državne ceste DC2 između Iloka i Vukovara.

- Vukovarsko-srijemskoj županiji, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvu unutarnjih poslova poslali smo otvoreno pismo 25. veljače, u kojem smo objasnili naš zahtjev i naše razloge. Nakon niza službenih i neslužbenih sastanaka, razgovora i kontakata dobili smo dojam da se želi otupiti oštrica našeg zahtjeva raznim dugoročnim obećanjima i kratkoročnim zahvatima u prometnoj signalizaciji te na taj način u nedogled odgađati rješavanje ovog gorućeg problema, koji, uz brojne probleme, opterećuje stanovništvo koje živi uz cestu DC2 na dijelu od Iloka preko Šarengrada, Mohova, Opatovca i Sotina do Vukovara. S istim problemima susreću se, naravno, i stanovnici ostalih mjesta koji se koriste tom prometnicom svakodnevno na vlastitu odgovornost - naveo je Ćorić.

- Očekujemo žurnu i jasnu odluku nadležnih, usvajanje pravilnika koji već postoji za više od 30 prometnica na razini Republike Hrvatske, a na razini državne ceste DC2 usvojen je za 85 posto njezine dionice, od istočne Slavonije do Međimurja - istaknuo je u priopćenju predsjednik VMO-a Šarengrad, dodavši kako će se u slučaju nedonošenja spomenutog pravilnika "poslati poruka stanovnicima istočne Slavonije da ih se tretira kao građane drugog reda".

Ćorić je naveo i da od prosvjeda ne namjeravaju odustati - sve do trajnog rješenja, u obliku donošenja pravilnika.

Stanovnici Šarengrada prvi su mirni prosvjed održali 20. veljače, pod nazivom "Pet do dvanaest", tražeći zabranu prometovanja teških kamiona i svoj zahtjev obrazlažući time da se "u selu više ne može normalo živjeti" jer su zbog prekomjernog teretnog prometa - a spominju 161.000 teških kamiona u 2020. godini - tamošnji stanovnici već godinama sučeni s nizom problema, poput uništavanja prometnice, pukotina u zidovima kuća, neprospavanih noći i straha za vlastitu i sigurnost djece... S.Butigan
Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA ‘’HRVATSKI SOKOL’’ OBILJEŽILA DAN ŠKOLE

Bolji uvjeti za nastavu, uredit će igralište

Najčitanije iz rubrike