Osijek
POVIJEST I SADAŠNJOST DONJOGRADSKE ULICE

U Esperantskoj ulici ipak nitko ne govori esperanto
Objavljeno 1. ožujka, 2021.
Trima su obiteljima osobni dokumenti na druge dvije ulice, a računi - kako koji

Među ukupno 63 ulice u Donjem gradu na službenom popisu Grada Osijeka nalazi se i Esperantska ulica. Međutim, iako ondje žive tri obitelji, ni jedan stanovnik nema osobne dokumente koji glase na nju. Tomu je tako već punih 12 godina, otkako je Društvo esperantista "Liberiga Stelo" u uskome prolazu postavilo natpis Esperantska ulica, a potom je on uvršten i službeno u popis osječkih ulica.


Ipak, Vlasta Prša, Blaženka Bertić i Krunoslav Gall kažu kako osobne dokumente nisu mijenjali niti je to itko od njih tražio. Iznenadnu su promjenu naziva ulice prihvatili bez problema - dobro se sjećaju te nedjelje, kažu, kad su u samo nekoliko desetaka metara dug prolaz došli tamburaši i plesači u narodnim nošnjama...


- Sjećam se da su jedva svi stali u ovaj prolaz. Slavilo se i feštalo, čak sam ih htjela ponuditi kavom i sokom, no puno ih je bilo. Sad već pokojni Davor Klobučar, tadašnji predsjednik Društva, zakucao je ploču s nazivom ulice i nakon što su oni otišli, naziv Esperantska ulica osvanuo je i s druge strane prolaza. Kažem prolaza, jer je to ovaj prostor zapravo uvijek i bio - kaže nam Blaženka Bertić, dok njezina sestra Vlasta Prša podsjeća da taj spoj Zmaj Jovine i Gojkovićeve ulice nikada prije nije imao naziv. Kolokvijalno je nazivan "Pršinim prolazom" (prema njihovu djedu koji je ondje prvi kupio kuću, nap. a.) i služio je samo tamošnjim stanarima. Neko su vrijeme s obje strane bili zabijeni drveni kolci i njihov ih je djed, a potom i otac, prema potrebi uklanjao.


- Moja je osobna iskaznica na Ulicu Zmaj Jove Jovanovića 29, kao i sestrina, dok je susjedova na Gojkovićevu 12b. Tako je bilo i prije nego što su esperantisti jedne nedjelje objesili zastavu Društva i nazvali naš prolaz Esperantskom ulicom. No zapravo je sve ostalo po starom, kako smo se svi i naviknuli - ispričala nam je Vlasta Prša, dodajući da je vrlo vjerojatno da bi tri obitelji morale promijeniti sve osobne dokumente, no većina im računa stiže na staru adresu.


Tako i Krunoslav Gall kaže kako će svoje dokumente ostaviti na adresi Gojkovićeva 12b, iako mu pokoji račun stigne i na Esperantsku 2.


- Čim sam dobio prve račune na Esperantsku 2, pomislio sam da bih trebao promijeniti i osobnu iskaznicu i vozačku dozvolu, putovnicu. No, iskreno, ne namjeravam to u ovim godinama - kaže nam Gall, kao i to da se, prema popisu stanovništva, kuća Gallovih nalazi u Esperantskoj 2, Bertićevih u Esperantskoj, a kuća Vlaste Prše, iako na istoj parceli kao i sestrina, pripada Zmaj Jovinoj ulici. Tako se čini da oni žive na dvije adrese iako su stalno u istim kućama.


Inače, čim je prolaz dobio ploču s novim nazivom, kaže Gall, krenuo je istraživati i doznao da su među prvim esperantistima bili Osječani s područja Donjega grada.
Esperantska ulica u Osijeku službeno je imenovana 22. prosinca 2008., a ploča je postavljena 9. listopada 2009. Osam dana kasnije, na susretu "120 godina esperanta u Osijeku i Hrvatskoj" svečano je otvorena. Prema izvorima Društva esperantista Osijek "Liberiga Stelo", 1889. godine pet je Osječanki proglašeno prvim hrvatskim esperantisticama, a živjele su, kažu, nedaleko od spomenutog prolaza. U Esperantskoj ulici nitko više ne govori esperanto, ali se susjedi dobro razumiju.


Marija Mihelić
uličica
DONJOGRAĐANI

JU NAZIVAJU

PRŠINIM PROLAZOM
Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

Najčitanije iz rubrike