Osijek
DOBRO RJEŠENJE U RETFALI POKAZALO MANJKAVOST

Kvar na osvjetljenju pješačkih prijelaza
Objavljeno 22. veljače, 2021.

S namjerom povećanja sigurnosti pješaka prilikom prelaska prometnica na označenim pješačkim prijelazima, ali i njihova lakša uočavanja od strane vozača motornih vozila, posljednjih nekoliko godina u Gradu Osijeku investirali su u različite oblike dodatnog označavanja i povećanja vidljivosti prijelaza. Poglavito onih koji su u blizini osnovnih škola kojima je, uostalom, premrežen cijeli grad, tim više jer u dobrom dijelu osnovnih škola (a ni srednje nisu izuzetak), i dalje je dvosmjenska nastava. Dakle, nakon poslijepodnevne nastave tijekom jeseni i zime učenici se kreću u vrijeme smanjenje vidljivosti.

Izvijestili smo tako o postavljanju dodatne LED rasvjete koja "odozgo" horizontalno osvjetljava cijeli prijelaz (prva upravo ispred OŠ Retfala), na nekoliko mjesta su postavljeni tzv. treptači sa solarnim napajanjem, a u posljednje vrijeme i velikih konstrukcija koje vozače treptačima upozoravaju da se približavaju označenom pješačkom prijelazu.

Jedno od u međuvremenu primijenjenih rješenja je i postavljanje LED rasvjete, odnosno markera u sam kolnik ispred zebri, s obje strane prometnice, koji svojim treptanjem upozoravaju vozače da nailaze na označeni pješački prijelaz. Tako su svjetlosno označeni pješački prijelazi kod okretišta tramvaja u Višnjevcu, Kanižlićevoj ulici kod Ljekarne Tripolski, Svilajskoj kod Emezzete, Vukovarskoj kod INE na Zelenom polju kod autobusnih ugibališta, u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića kod crkve, na raskrižju Krstove i Zmaj Jovine ulice te na Trpimirovoj kod ulaza na Vijenac Ivana Meštrovića...

I doista, ovo se činili kao najelegantnije rješenje, markeri su smješteni u posebno metalno vodootporno kućište koje može izdržati pritisak i najtežih vozila. Kućište se ugrađuje u kolnik u završni sloj asfalta, a povezana su kabelima i spojena na izvor napajanja.

No ove zime pokazale su se određene manjkavosti, dio markera je prestao raditi. Posebice je to vidljivo na oba prijelaza u Retfali (kod ljekarne, a posebice na prijelazu kod Emmezete). Što je pošlo po zlu, jesu li razlog prestanka rada iznimno niske temperature, možda sol kojom se tretiraju prometnice, ili nešto sasvim drugo? Hoće li i kako na ovo reagirati nadležne službe u Gradu Osijeku?

- Komunalna služba uočila je kako određeni broj svjetiljki na pojedinim pješačkim prijelazima ne radi te će očevidom na svakom pojedinačnom prijelazu utvrditi razloge. Sve svjetiljke pod važećim su jamstvom koje ćemo aktivirati u slučaju da je riječ o kvaru - odgovaraju iz gradske administracije.D.Kuštro
Čeka se očevid
Postojala je i ideja o širenju ovog modela dalje po gradskim pješačkim prijelazima, no nakon ovoga u Gradu su “povukli ručnu”. Odnosno, daljnje širenje signalizacije na pješačkim prijelazima ovisit će upravo o rezultatima očevida kojim će se utvrditi razlog zašto je osvjetljenje prestalo raditi. Nakon toga utvrdit će se je li ovo najbolje rješenje za povećanje sigurnosti.
Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

PANEL-RASPRAVA NA 10. KREATIVNOJ RIZNICI

Primjeri kružne kreativnosti su već posvuda oko nas

Najčitanije iz rubrike