Novosti
RASPRAVLJENE IZMJENE ZAKONA O ZAŠTITI PUČANSTVA

Raspudić izbačen sa sjednice Sabora
Objavljeno 3. prosinca, 2020.
Saborski zastupnici raspravili su prijedlog izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima se propisuju kazne za nepridržavanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom, koji vladajući podupiru, a oporbeni zastupnici smatraju da predložene mjere neće dati rezultata.


Potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ) istaknuo je kako se sankcije uvode zbog neodgovornih pojedinaca koji ugrožavaju zdravlje ljudi. Cilj je zaštititi zdravlje i život ljudi i mjere su u skladu s trenutkom, traju koliko je nužno, a prava i slobode građana ograničeni su na najnužniju mjeru, izjavio je Reiner. Ustvrdio je kako je zdravstveni sustav pripremljen za drugi val epidemije.


Dalija Orešković (Centar) smatra kako predložene mjere ne mogu vratiti izgubljeno povjerenje građana, nego da će izazvati neposluh. Treba obnoviti međusobno povjerenje oporbe i vladajućih jer je koronavirus zajednički problem, ustvrdila je Orešković.


Pritom je pozvala na osnivanje novog stožera, nacionalnog jedinstva, koji će zamijeniti postojeći, koji, kako je rekla, više ničime ne može vratiti povjerenje.


Anka Mrak-Taritaš (Glas) smatra kako se uvođenjem mjera ograničavaju ljudska prava te da je za to potrebna šira podrška. Upozorila je kako se nalazimo u okolnostima kada je širenje epidemije izvan kontrole. Uvođenjem kažnjavanja ulazimo u sivu zonu, ocijenila je Mrak-Taritaš i pozvala na poštovanje Ustava.


Nino Raspudić (Mosta) ocijenio je kako se stvari rješavaju retroaktivno, a da su mjere koje se donose kontradiktorne i arbitrarne, jer ne vrijede za sve jednako.
Reagirao je na istup HDZ-ova zastupnika Ivana Ćelića, koji je njegovu suprugu Mariju Selak Raspudić pitao tko ju je stvorio, njezin suprug ili TV emisija Peti dan, zaradivši zaredom tri opomene, uključujući i udaljenje sa sjednice. H
Dalija Orešković pozvala je na osnivanje stožera nacionalnog jedinstva, koji će zamijeniti postojeći