Novosti
PREDSJEDNIK I PREMIJER I DALJE U VERBALNOM RATU

Plenković: Na Milanoviću se vidi kompleks poraza iz 2016.
Objavljeno 23. listopada, 2020.
Milanović: Nisam nasilnik, a premijeru je pred očima samo karijera i probitak

Predsjednik Republike Zoran Milanović u petak je ponovno izjavio da premijer Andrej Plenković "laže i obmanjuje javnost".


Kupovanjem vremena Milanović je nazvao objašnjenja iz Vlade da se Vijeće za nacionalnu sigurnost (VNS) ne može sastati prije Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, rekavši da u koordinaciji sjede vatrogasci i planinari te da to tijelo ispunjava ono što mu kaže VNS. "Vlada u sustavu domovinske sigurnosti nije ovlaštena davati naloge Koordinaciji, za to je ovlašten jedino VNS", ustvrdio je Milanović, pozivajući se na odredbe Zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Dodaje kako je "ovo namjerno izokrenuto" kako bi "premijer Hrvatskoj pokazao jezik, ili srednji prst".

Osobne uvrede

Osvrnuo se i na povezivanje "radikalizacije društva i pucnjave na Markovu trgu" s njegovom "zafrkancijom" otprije četiri godine o Plenkovićevoj majci, liječnici. "Da bi se te stvari dovele u vezu, treba se toliko napregnuti da to zaslužuje neku novu Nobelovu nagradu za logiku", kazao je Milanović. Za premijera Plenkovića je rekao da je rastao na "humusu i gnoju" gradeći svoju "petparačku karijeru". "Plenković je bio štićenik u svim režimima, na temelju lažne dijagnoze anemije izbjegao je služenje vojnog roka (u JNA); ja ne znam nikoga iz svoje generacije koji je to uspio", izjavio je Milanović. Prema Milanovićevu mišljenju, premijeru je "pred očima samo karijera i probitak" te očekuje da će Plenković "napustiti Hrvatsku 2024." radi karijere u Europskoj komisiji. Predsjednik je odbacio premijerovu ocjenu da se ponaša kao nasilnik. "Svi smo na vjetrometini, predmet ispitivanja i dokazivanja, a najveća radost su mi šarlatani. Takve sam ja kao klinac prezirao", rekao je. "Ja sam tu da pomognem, da ako nešto ne valja i ako netko ne govori istinu, da to kažem. I to radim", rekao je, među inim.


Reagirajući na Milanovićeve izjave, premijer Plenković je izjavio kako je predsjednik Republike iznio niz neistina i laži iz čega je, smatra, vidljiv njegov teški kompleks zbog poraza na izborima 2016. godine. Za sjednicu Koordinacije za domovinsku sigurnost rekao je da Vlada to na temelju zakona može napraviti. Naveo je kako je sjednicu vodio ministar Tomo Medved te da to nije nikakav skup planinara i vatrogasaca.


"Njegov ton prema meni je ponovno bio podcjenjivački", rekao je Plenković. "Ispada po ovome da smo mi najbolji prijatelji. Nismo stari prijatelji, bilo smo kolege koji su možda popili nekoliko kava. Točno je da sam ga jednom posjetio u Bruxellesu", rekao je Plenković. Milanović je, kaže, bio tada prvi tajnik, što je bio vrhunac njegove diplomatske karijere. "Pred promjenu vlasti 2000. učlanio se u SDP, do tada nisam primijetio da je SDP-ovac. Rekao je da 50 - 100 ljudi kaže da smo se rugali Tuđmanu. Ja sam nazvao jednog kolegu, on je rekao da se ne sjeća toga", kazao je Plenković. Demantirao je Milanovićevu tvrdnju da je izbjegao služenje vojnog roka na temelju lažne dijagnoze anemije. "Točno je da ja imam anemiju, ima je veliki dio članova moje obitelj, ima i moj sin, nekoliko rođaka, i svi koji su to imali, bili su oslobođeni vojnog roka. To je lažna teza koju vrlo čvrsto opovrgavam."
Obol govoru mržnje

Što se tiče njegovih komentara pravosudnih tijela, Plenković kaže kako Milanović policiji i Uskoku tumači kako bi oni trebali raditi. "Da to radi netko iz HDZ-a, optužili bi ga za ometanje institucija", poručio je premijer. Plenković je također ustvrdio kako on nije rekao da je Milanović glavni uzročnik radikalizma, ali drži da je dao fini obol govoru mržnje. Indikativnim smatra da teze o "vojnoj lekarki i mrzitelju Tuđmana" dolaze od njega i njegovih trbuhozboraca. "Ja to gledam u krajnje desnom prostoru, cijeli taj narativ je on potvrdio. To je to blato, kora od banane, klipovi koje baca pod moje noge", rekao je Plenković.


"Ali da je dao jedan fini obol govoru mržnje - jest. Gledam godinama, ne bih to nikad kazao da nije prijeđena crta. Mi smo prošli tu crtu, imali smo slučaj da je došao mladi čovjek namjerno pucati i počiniti kazneno djelo ubojstva u pokušaju. On to nije napravio u Kutini, Sisku, daleko od Trga svetog Marka, to su bili metci upućeni policajcu", zaključio je premijer.
"On je proricatelj budućnosti, on točno zna koji je moj idući korak. On misli da sam ja dva puta dobio izbore u HDZ-u i parlamentarne, da bih ovo samo radio zbog vlastitog probitka. Za razliku od njega, ja sam dao veliki doprinos u europskom putu Hrvatske, on nije mrdnuo prstom", rekao je premijer.


Hina/D.Pavlović
"MIJENJA IZRAZ LICA KAD SE SPOMINJE JANAF"
"Svaki put će dobiti odgovor. To su napadi ad hominem. On je napao Daliju Orešković, Radu Borić, Tomislava Tomaševića, Marijanu Puljak. A kad napadne mene, svaki put će dobiti odgovor. Pritom je interesantno da mijenja izraz lica kada se spominje Janaf", rekao je Plenković. Milanović se, pak, na jednosatnoj konferenciji za novinare ponovno osvrnuo i na ministra gospodarstva Tomislava Ćorića te ga nazvao "Plenkovićevim potrčkom, koji će isporučiti hrvatsku naftu Mađarima, a da o tome ne obavijesti ni premijera".
Sukob je izbio i zbog sazivanja sjednice Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti prije VNS-a
Možda ste propustili...

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata

GODIŠNJE IZVJEŠĆE O STANJU LJUDSKIH PRAVA ZA 2023.

Amnesty: Hrvatska i dalje nasilno vraća migrante i ograničava pobačaj

ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA U MEDIJIMA

Velebitska degenija za najbolje novinarske radove