Novosti
U DHMZ STIŽE NOVA OPREMA

Uz superračunalo brža i preciznija prognoza vremena
Objavljeno 20. listopada, 2020.
Tvrtka Atos potpisala je petogodišnji ugovor s Državnim hidrometeorološkim zavodom za nabavu i održavanje superračunala, čime će se omogućiti četiri puta brži izračun prognoze vremena, uz češće i preciznije prognoziranje, priopćili su iz Atosa.

Ugovor je vrijedan više od 10 milijuna kuna. Instalacija novog sustava u DHMZ-u planirana je do kraja travnja 2021. godine. Novi sustav rabit će se i u sklopu projekta AIRQ za unapređenje sustava upravljanja i praćenja kvalitete zraka. Osim srednjoročnih i dugoročnih prognoza, očekuje se da će novo superračunalo meteorolozima i hidrolozima DHMZ-a omogućiti pouzdanije predviđanje i određivanje jačine intenziteta opasnih vremenskih pojava znatno prije njihova nastanka. To uključuje poplave, grmljavinska nevremena, iznimno jak vjetar, ekstremne temperature i drugo. Superračunalo bi također trebalo pružiti dodatne korisne podatke raznim gospodarskim granama i organizacijama za zaštitu okoliša.

Glavna ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek upozorila je na nužnost modernizacije računalne infrastrukture kako bi DHMZ mogao ispuniti svoju glavnu zadaću, a to je kvalitetna, pravovremena i pouzdana meteorološka i hidrološka informacija te upozorenja na opasne vremenske pojave. Direktor Atosa u Hrvatskoj Sandi Marušić ističe da superračunalo za sada nema ni jedan nacionalni meteorološki zavod u regiji. H
Možda ste propustili...

RAVNATELJSTVO POLICIJE UPOZORILO NA NAJVEĆE CURENJE BAZA PODATAKA

Na udaru podatci s 226 milijuna računa

UNUTARSTRANAČKI IZBORI: DRUGI KRUG 6. PROSINCA

U Belom Manastiru nema promjena, županjski HDZ dobio novog predsjednika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LETAK U SANDUČIĆIMA OSJEČANA

Anonimni uradak vrvi lažima o koronavirusu

2

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Na bolničkom liječenju 229 oboljelih od COVID-19, sedam osoba preminulo

3

DAVID OZRETIĆ JEDAN OD PIONIRA MEHANIČKE TROMBEKTOMIJE U HRVATSKOJ

Liječnici osječkog KBC-a mogli bi obaviti stotinjak takvih procedura godišnje