Novosti
TUŽNA OBLJETNICA U LOVASU

29 godina od stradanja u minskom polju
Objavljeno 19. listopada, 2020.

LOVAS - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja, mještani Lovasa prisjetili su se stradanja 21 Lovašanina koje su srpske paravojne postrojbe i JNA prije 29 godina natjerali u minsko polje. 

Podsjetimo,  nakon što su nekoliko dana ranije ušli u Lovas, pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 18.listopada 1991. godine izdvojili su skupinu od 51 mještana i natjerali ih u minsko polje na ulazu u Lovas, pri čemu je poginula 21 osoba, a 14 ih je ranjeno.

- Prisjećamo se s tugom tih dana 1991. godine, 10. listopada je velikosrpski agresor i JNA okupirali mjesto, a 17. listopada su izdali proglas da svi muškarci od 18 do 55 se moraju javiti u poljoprivrednu Zadrugu Lovas.Mi smo došli oko 16.00 i pod prijetnjom oružja su nas utjerali u dvorište Zadruge i zatvorili. Cijelu noć su nas tukli, da bi sutra 18. listopada negdje oko 10.00 sati nas 51 potjerali u berbu grožđa, no to je bilo minsko polje. Na jednoj parceli postavili su mine, usput su ubili Boška Brođanca i 20 je poginulo na miskom polju, a 14 je ranjeno. Sad nakon toliko godina, sam ulazak u jesen nas podsjeća na te tužne dane, rekao je Ivan Mujić, zamjenik načelnice Općine Lovas i preživjeli zarobljenik.

Načelnica općine Tanja Cirba rekla je kako se 18. listopada 1991. dogodio najstrašniji zločin u Lovasu u vrijeme Domovinskog rata.
- Ovo je jedan od najtužnijih datuma u povijesti općine Lovas kad se prisjećamo tragičnog i krvavog zločina, kada su Lovašani natjerani u minsko polje. Ponosni smo što se život u Lovas i Opatovac vratio, no ono što svakako boli je činjenica da za te tragične žrtve nitko nije odgovarao. Zločin bez kazne, krvnici nisu u zatvoru i za zločin je dosuđeno tek nekoliko godina, rekla je Cirba.

U župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela u Lovasu održana je misa zadušnica za poginule, ubijene i nestale stanovnike općine Lovas.

Mario Kokaj