Novosti
PRODAJA DRŽAVNOG VLASNIŠTVA

U ponudi i nekretnine bivšeg vojnog skladišta u Čepinu
Objavljeno 19. listopada, 2020.
U prethodnim natječajima na prostoru vojarne “Lug” prodane su četiri nekretnine

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine prodaje državnu imovinu na području cijele zemlje, a u dva nova javna poziva za podnošenje ponuda za kupnju nekretnina u državnom vlasništvu u ponudi su se našle ukupno 42 nekretnine među kojima je 13 stanova i 29 nekretnina koje se uglavnom odnose na građevinska zemljišta i zemljišta sa zgradama.

Među ponuđenima su i građevinska zemljišta i zgrade u sklopu bivšeg vojnog skladišta "Lug" u općini Čepin. Upravo jedna od tih ponuđenih nekretnina ima i najvišu početnu cijenu od 914.500 kuna, površine 30.206 četvornih metara. Na nekretnine bivše vojarne "Lug" odnosi se i preostalih 11 ponuda za područje općine Čepin.

Objekti devastirani
Riječ je o lokaciji udaljenoj približno 8,5 kilometara zračne linije jugoistočno od središta Osijeka te približno dva kilometra zračne linije jugoistočno od središta naselja Čepin. Parcele su uglavnom nepravilnog pravokutnog oblika, teren je ravan, a pristup parcelama ostvaruje se sa zapadne strane kompleksa preko asfaltirane prometnice. Unutar kompleksa nalazi se put koji omogućava pristup svim parcelama. Prema PPU-u Općine Čepin, sve parcele nalaze se u zoni oznake G (izdvojeno građevinsko područje gospodarske namjene - izgrađeni dio građevinskog područja izvan naselja gospodarske zone "Lug"). Sve gospodarske zgrade, uključujući i ruševine, upisane su u zemljišne knjige te se smatra da su izgrađene na temelju izvršne građevinske dozvole i da imaju uporabnu dozvolu.

Iz Ministarstva su nam potvrdili kako je na području bivše vojarne "Lug" na prvom javnom pozivu bilo ukupno 16 parcela na prodaji od kojih su na prvom natječaju koji je trajao do 21. srpnja ove godine prodane tri nekretnine s postojećim objektima. Riječ je o zemljištu površine 3242 četvorna metra koje je prodano za 231.111 kuna, zatim onom površine 1771 kvadratni metar za 42.222 kune te onom površine 24.456 četvornih metara za milijun i 100 tisuća kuna. U drugom javnom pozivu s rokom ponude do 7. rujna prodana je još jedna parcela površine 13.461 kvadrat kupcu iz Branjinog Vrha za 365 tisuća kuna. Država je na prodaji samo četiri parcele bivše vojarne uprihodila nešto više od 1,7 milijuna kuna, te je na aktualnom natječaju ostalo za prodaju još 12 parcela bivše vojarne i skladišta nedaleko od Osijeka.

Dražen Tonkovac, načelnik općine Čepin, tvrdi da su, od kada je vojska napustila taj prostor prije nekoliko godina, zgrade prepuštene same sebi, dosta su devastirane i sve je pokradeno. "Iako su objekti bili zaključani, pokradeno je sve što se moglo odnijeti, čak su i kabeli iz zidova izvučeni zbog bakra. Iz unutrašnjosti objekata isječene su podrožnice zbog čega su i krovovi propali, tako da se može reći da je sve dosta devastirano. Problem je što tu treba dovesti svu infrastrukturu. Nema ni struje, vode, plina ni kanalizacije i to će se sigurno u dogledno vrijeme morati raditi. Naime, država to nije mogla ni prodavati jer nije bilo isparcelirano niti upisano u knjige jer je bio vojni objekt. Dobro je da to država prodaje jer će se u njima eventualno pokrenuti i neki gospodarski projekti", kaže Tonkovac.

Interes postoji
Napominje kako se za te nekretnine zainteresirani javljaju i Općini. "Javio se jedan poljoprivrednik zainteresiran za podzemni objekt, skladište, jer je u njemu želio uzgajati gljive. Osim njega, krajem prošle zime imali smo sastanak i s jednim Grkom koji je pokazao interes za kupnju cijelog prostora bivše vojarne. Iz Kine je morao iseliti proizvodnju dronova te mu je bilo zanimljivo jer je lokacija odvojena od naseljenog mjesta, a opet je vrlo blizu velikom gradu. I Općina razmišlja o kupnji jedne od ponuđenih nekretnina s gotovim objektima gdje bi preselila građevinski odjel komunalne tvrtke Općine", kaže Tonkovac.

Osim nekretnina iz bivšeg vojnog skladišta, na prodaju su ponuđena i četiri građevinska zemljišta u općini Slivno, dva u Badljevini pokraj Pakraca, pa u Mošćeničkoj Dragi, a drugu najvišu početnu cijenu od 833 tisuće kuna ima građevinsko zemljište u Puli površine 760 četvornih metara, udaljeno oko 750 metara zračne linije od morske obale.

Tomislav Prusina
TKO MOŽE SUDJELOVATI U NATJEČAJU
Ponude s cjelokupnom dokumentacijom podnose se na adresu resornog ministarstva poštom ili donošenjem u urudžbeni zapisnik. Svi stanovi prodaju se u zatečenom stanju, po principu “viđeno - kupljeno”. Najpovoljnijim ponuditeljem smatra se pak onaj koji je ponudio najvišu cijenu izraženu u kunama, a izabrani ponuditelj dužan je u roku od osam dana od dostave kupoprodajnog ugovora isti potpisati i dostaviti Ministarstvu. Ponude mogu podnijeti sve fizičke osobe koje imaju državljanstvo RH, državljanstvo zemalja koje čine Europski gospodarski prostor, kao i onih država s kojima Hrvatska ima ugovor o reciprocitetu stjecanja nekretnina. Također, sudjelovati mogu i sve pravne osobe sa sjedištem u Hrvatskoj ili državi koja čini Europski gospodarski prostor.
Država je na prodaji samo četiri parcele bivše vojarne dosad zaradila nešto više od 1,7 milijuna kuna
Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

NAJBOLJE MJERE ZA RJEŠAVANJE I IZBJEGAVANJE NESTAŠICA KLJUČNIH LIJEKOVA

Osnovan Savez za kritične lijekove