Regija
PREDNJAČE U BRIZI O DJECI

Vinkovci drugi u Hrvatskoj po sufinanciranju školskog pribora
Objavljeno 17. listopada, 2020.
VINKOVCI - Uz Zadar, Vinkovci su vodeći među 50 hrvatskih gradova koji najviše izdvajaju za sufinanciranje školskog pribora i materijala osnovcima i srednjoškolcima.Istraživanje portala Gradonačelnik.hr pokazalo je da je tih 50 gradova za pomoć roditeljima svojih školaraca u 2020. godini izdvojilo od 20 tisuća do 2,2 milijuna kuna, koliko su izdvojili gradovi koji su na čelu tog popisa – Zadar s 2,3 milijuna kuna i Vinkovci sa 1,85. Na trećem mjestu je Đakovo, koje je za školarce izdvojilo 1,5 milijuna. Đakovo je sa 600 tisuća na prvom mjestu po izdvajanju za srednjoškolce, drugo je Belišće s 520, a treći su Vinkovci s 350 tisuća kuna. Belišće je i jedini grad koji svojim srednjoškolcima osigurava i naknade za topli obrok, 250 kuna mjesečno.

Prošle godine, prvi put u povijesti, svi učenici dobili su besplatne udžbenike, a nakon što je država preuzela na sebe trošak osiguravanja udžbenika, dio gradova ta je sredstva preusmjerio pa učenicima osigurava besplatan školski pribor, mape, atlase i drugo.

Većina gradova školarcima, bolje reći, njihovim roditeljima, osigurava vaučere s kojima u knjižarama mogu kupiti školske potrepštine, dio ih novac uplaćuje na tekući račun, a neki su sami, preko javne nabave, nabavili sve potrebne materijale, koji su učenike, zajedno s besplatnim udžbenicima, dočekali na klupama. Uz radne bilježnice i školski pribor Vukovar svojim školarcima kupuje i preobuku – za učenike nižih razreda cvičke, a onima u višim razredima tenisice Startas, koje se proizvode u tvornici Borovo, pa je korist dvostruka.

Grad Vinkovci osigurao je ove godine 1,85 milijuna za osnovnoškolce i 350 tisuća kuna za srednjoškolce. Prvašići su dobili po 1000 kuna, a učenici ostalih razreda osnovne škole po 500 kuna, i to u vaučerima koje su mogli realizirati u knjižarama na području Vinkovaca. Po 1000 kuna su za nabavu školskih potrepština dobili i učenici prvih razreda srednje škole, a novac je uplaćen na račune roditelja. Vinkovci su u društvu s Dubrovnikom, Rijekom i Grubišnim Poljem, gradovima koji srednjoškolcima isplaćuju po 1000 kuna. Najizdašniji je Poreč s 1500 i Pula s 1290 kuna.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić ističe kako je ulaganje u najmlađe najisplativije ulaganje u budućnost.

- Ulaganje u djecu jedino je sigurno ulaganje, koje se vraća kroz budućnost. Bitno je da mi prepoznamo njihov rad, da oni znaju da netko o tome vodi računa i da potičemo njihove uspjehe jer oni ulažu svoje vrijeme, svoj trud i daju sebe - kaže gradonačelnik Bosančić. Miroslav Flego
Imaju 49 beba više
Vukovarsko-srijemska županija među onim je županijama u kojima je od početka travnja do kraja lipnja rođeno više beba nego u prvom tromjesečju, ali, nažalost, još uvijek je odnos rođenih i umrlih nepovoljan. Naime, u Bjelovarsko-bilogorskoj, Ličko-senjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Međimurskoj županiji više je novorođenčadi nego tromjesečje prije, ali jedino Međimurska županija ima pozitivan prirodni prirast, više je bilo rođenih nego umrlih. U tom je razdoblju u VSŽ-u rođeno 286 beba - 141 curica i 145 dječaka. Čak je 49 mališana više rođeno nego u prvom tromjesečju, a i 26 više nego u istom razdoblju lani. Prema podatcima DZS-a, u odnosu prema 2017., lani je bila vodeća po pozitivnoj razlici doseljenih i iseljenih osoba na dvogodišnjoj razini. Također je bila treća u razlici ukupnog migracijskog salda, odnosno 996 osoba više se doselilo nego odselilo na godišnjoj razini, a peta po trendu inozemnih migracija, jer je 835 osoba više došlo iz inozemstva nego se izvan granice odselilo, a to pokazuje dobru sliku na istoku Slavonije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike